Τη θωράκιση των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων επιδιώκει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή – Τροποποίηση του ν. 3959/2011 και ενσωμάτωση Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών-μελών ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Όπως ανέφερε, ο ανταγωνισμός και η αγορά πάντα θα είναι σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων, των πολύ μικρών, των αυτοαπασχολούμενων και σε βάρος της λαϊκής οικογένειας, γιατί ακριβώς όχι μόνο συμπίεση των τιμών δεν έχουμε, αλλά αντίθετα έχουμε αύξηση των τιμών.
Ο Μ. Συντυχάκης υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα στον λαό να παλέψει για την υπεράσπιση του αξιοπρεπούς εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, τη μείωση του χρόνου εργασίας, την κατοχύρωση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς, την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη διασφάλιση μόνιμης δουλειάς για όλους, με σταθερό ωράριο, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, την κατάργηση των έμμεσων φόρων, την ουσιαστική μείωση της φορολογίας για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους και μετακύλιση των φορολογικών βαρών στο μεγάλο κεφάλαιο.
Σχετικά με τις ανεξάρτητες αρχές εποπτείας και δήθεν προστασίας των καταναλωτών τόνισε ότι οι αρχές αυτές ούτε θέλουν ούτε μπορούν να προστατεύουν τους «αδύναμους καταναλωτές» από «αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές», όπως παραπλανητικά ισχυρίζονται και ισχυρίζονται τα υπόλοιπα κόμματα. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το γεγονός ότι η «αρχή ανταγωνισμού» δεν αντέδρασε όταν η «Aegean» αγόραζε για πενταροδεκάρες την «Ολυμπιακή» που την «έβγαλε στο σφυρί» το αστικό κράτος, για να γίνει κυρίαρχη στην ελληνική αγορά.
«Καμιά Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορεί να τα βάλει με τη ζούγκλα της αγοράς», επισήμανε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, καθώς είναι αντικειμενικά εξαρτημένες και από το αστικό κράτος και από τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Κλείνοντας, τόνισε ότι ο μόνος έλεγχος που μπορεί να φέρει ορισμένα αποτελέσματα είναι ο κοινωνικός, ο εργατικός έλεγχος, στη βάση ενός κεντρικού δημοκρατικού σχεδιασμού της οικονομίας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και συμφέροντα και όχι των μονοπωλιακών ομίλων τα οποία δεν θα υφίστανται. Προϋποθέτει εργατική – λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής. Για αυτή την εξουσία μάχεται το ΚΚΕ.