Ο Κώστας Κρασσάς, μελισσοκόμος στην περιοχή της Καλαμαύκας του δήμου Ιεράπετρας, το τελευταίο διάστημα παρακολουθεί ένα φαινόμενο μάλλον παράδοξο. Σε μια περίοδο γονιμοποίησης για τα μελίσσια, βλέπει τις μέλισσές του, αντί να πολλαπλασιάζονται, να γίνονται κανίβαλοι. Να τρώνε τους γόνους τους και να σκοτώνουν τους κηφήνες, με αποτέλεσμα να «σταματά» ο κύκλος της αναπαραγωγήςς στην κυψέλη. Αιτία; Η έλλειψη τροφής, δηλαδή ζάχαρης, και τα παιχνίδια αισχροκέρδειας που παίζονται με την τιμή και τη διάθεσή της στην αγορά.
«Οι μέλισσες «αυτοκτονούν» και αιτία είναι η έλλειψη τροφής», λέει αποκαρδιωμένος στην ΕΡΤ Ηρακλείου. Έλλειψη που, κατά τον ίδιο, οφείλεται στο καταστροφικό μείγμα που δημιουργούν ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα παιχνίδια των κερδοσκόπων, η βαρυχειμωνιά και η επιβολή πλαφόν στην προμήθεια ζάχαρης.
Ο ίδιος έχει 1.200 μέλισσες, οι οποίες θα πρέπει να τραφούν. Όμως, ο φετινός χειμώνας, όπως λέει, ήταν βαρύς και, ακόμη και τώρα, στις περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο εξακολουθεί να κάνει κρύο. Αυτό συνεπάγεται πως για να τραφούν οι μέλισσες χρειάζονται ζάχαρη, σε μορφή σιροπιού ή ζαχαρόπαστας. Όμως, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η τιμή στη ζάχαρη εκτοξεύτηκε.
«Πριν από τον πόλεμο αγοράζαμε με 0,75 ευρώ το κιλό και τώρα έχει φτάσει το 1,30, όταν τον Οκτώβριο ήταν 0,40. Για να φτιάξουμε ζαχαρόπαστα θα μας κοστίσει 1,7 ευρώ το κιλό, όταν έρχεται ετοιμοπάραδοτη από την Γερμανία με 1,10 ευρώ», εξηγεί. Και σαν να μην φτάνει η έκρηξη της τιμής στη ζάχαρη, τη ζωή των μελισσοκόμων κάνει ακόμη πιο δύσκολη η επιβολή του πλαφόν των δύο τσουβαλιών ζάχαρη ανά μελισσοκόμο. «Τι να μου κάνουν εμένα 2 τσουβάλια ζάχαρη από τη στιγμή που κάθε κυψέλη θέλει ένα κιλό ζάχαρη την ημέρα;» διερωτάται. Και την ίδια ώρα εκφράζει εύλογα ερωτηματικά αναφορικά με το πώς και γιατί αυξήθηκε τόσο η τιμή της ζάχαρης στη χώρα μας, όταν δεν είναι εισαγόμενο προϊόν από τις εμπλεκόμενες στον πόλεμο χώρες, αφήνοντας αιχμές για φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Λύση θα πρέπει να δοθεί και μάλιστα άμεσα, δεδομένου ότι οι μέλισσες χρειάζονται τροφή με ζάχαρη μέχρι τον Μάιο. «Από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο είναι περίοδος αναπαραγωγής για τις μέλισσες. Όταν υποσιτίζονται αναγκάζονται να κανιβαλίζουν. Τρώνε τους γόνους τους και σκοτώνουν τους κηφήνες. Έτσι το μελίσσι καταρρέει», εξηγεί ο κ. Κρασσάς, περιγράφοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πλέον οι μελισσοκόμοι της Κρήτης.
Αποδέκτης της αγωνίας τους έγινε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιεράπετρα, όπου είχε σύσκεψη με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και του πρωτογενούς τομέα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος συνοδεύτηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.
Τόσο ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου, Μανόλης Μαυρουπλάκης, όσο και ο ίδιος ο κ. Κρασσάς, αντιπρόεδρος του Συλλόγου και πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλαμαύκας, περιέγραψαν την κατάσταση και ζήτησαν την ενίσχυση των μελισσοκόμων για την αγορά της ζάχαρης ως ζωοτροφής. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μελισσοκόμων, ο κ. Γεωργαντάς συμμερίστηκε την αγωνία τους και ενημέρωσε ότι ήδη αυτό εξετάζεται και πως σύντομα θα δοθεί λύση.https://www.ertnews.gr/