Kρήτη : Ο Σεπτέμβριος ήταν ένας τουριστικά καλός μήνας, αλλά και με πολλούς αστερίσκους

5% παραπάνω ο Σεπτέμβριος σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο – Τι σχολιάζουν αποκλειστικά στο cretanews φορείς του κρητικού τουριστικού προϊόντος;

Ο Σεπτέμβριος ήταν ένας τουριστικά καλός μήνας, αλλά και με πολλούς αστερίσκους

5%παραπάνω υπολογίζουν οι τουριστικοί παράγοντες του Ηρακλείου και της Κρήτης να κινήθηκε η Κρήτη σε τουριστικό επίπεδο σε αριθμό κρατήσεων σε σχέση με πέρυσι. Αυτό επισημαίνουν, κρούοντας, ωστόσο, το καμπανάκι κινδύνου καθόσον τόσο τα υπέρογκα κόστη των ξενοδόχων σε μισθοδοσία προσωπικού και επισιτισμού όσο και η μείωση των διανυκτερεύσεων των τουριστών τους μήνες του Ιουλίου και Αυγούστου δημιουργούν δεδομένα που δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν τουριστικοί παράγοντες, ο Σεπτέμβριος ήταν ένας καλός μήνας, υπάρχουν όμως και πολλοί αστερίσκοι…

Ειδικότερα, η τουριστική οικονομία της Ελλάδας αποτελεί βασικό γρανάζι του εθνικού ΑΕΠ. Ιδιαιτέρως σε μια γεωγραφική περιοχή και σ’ ένα νησί όπως είναι η Κρήτη η οποία διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα εκείνα τα οποία την καθιστούν τουριστικά ανταγωνιστική και ισχυρή. Τα τελευταία όμως χρόνια, η υγειονομική και η πληθωριστική κρίση έθεσαν τους δικούς τους περιορισμούς με άμεση συνέπεια να απειληθεί η τουριστική οικονομία.

Η υγειονομική κρίση έχει περάσει εδώ και 3 ολόκληρα χρόνια, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια τόσο η ελληνική ( και η ευρωπαϊκή) κοινωνία όσο και τα ξενοδοχεία δαμάζονται από τη λαίλαπα της ενεργειακής κρίσης. Το cretanews, στα πλαίσια της ενημέρωσης των αναγνωστών του, επικοινώνησε με φορείς του κρητικού τουριστικού προϊόντος οι οποίοι αναφέρθηκαν στο μήνα Σεπτέμβριο, ένας μήνας που εδώ και πολλά χρόνια θεωρείται παραγωγικός και ανταγωνιστικός τουριστικά μήνας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, μιλώντας αποκλειστικά, ανέφερε πως φέτος ήμασταν: «5% καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Εδώ και χρόνια, ο Σεπτέμβριος είναι ένας πάρα πολύ καλός μήνας και οι κρατήσεις ήταν αρκετά ψηλά».

Ο πρόεδρος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης υπογράμμισε πως ο Σεπτέμβριος ήταν ένας πολύ θετικός μήνας και καλύτερος σε σχέση με πέρυσι, αλλά τόνισε πως υπήρξε μείωση του αριθμού των διανυκτερεύσεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Όπως είπε: «Ο Σεπτέμβριος κινήθηκε αρκετά καλά. Υπολογίζουμε 5-6% παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Δυστυχώς όμως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είχαν μια μείωση του ποσοστού των διανυκτερεύσεων των τουριστών και στις πληρότητες. Ιδιαίτερα στα ακριβά ξενοδοχεία. Αυτό που καταδεικνύεται είναι πως όλοι μας οι πελάτες, οι Βορειοευρωπαίοι που έχουν οικονομικά προβλήματα δε μπόρεσαν να ταξιδέψουν την περίοδο που τα τουριστικά πακέτα είναι ακριβά. Δεν είχαμε κάποια έκπληξη από κάποια καινούργια χώρα που ήρθε στην ελληνική αγορά και κοινωνία. Και φέτος είχαμε τις γνωστές χώρες- αγορές να πρωταγωνιστούν και πιο συγκεκριμένα: η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία».

Αγκάθια

Ο κ. Χαλκιαδάκης μίλησε μεταξύ άλλων για τα προβλήματα των ξενοδόχων.

Η μισθοδοσία του προσωπικού έχει ανέβει κατά 40% σε σχέση με το 2019, ενώ αντίστοιχη αύξηση έχει σημειώσει και το κόστος των τροφίμων και ποτών.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι το κόστος που επωμίζονται οι ξενοδόχοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων, δηλαδή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, παίρνουν μισθοδοσία 40% παραπάνω σε σχέση με πριν από μία πενταετία (2019-2024). Η μισθοδοσία είναι υψηλή. Επίσης, έχουμε 35-40% αύξηση του κόστους στο κόστος των τροφίμων και ποτών. Είναι πράγματα που δε τα γνωρίζουμε. Έχουμε αυξήσει τις τιμές 15-20% σε αυτά τα τέσσερα χρόνια αλλά δε μας φτάνει. Πήγαμε αρκετά καλά φέτος. Οι πληρότητες ήταν αρκετά καλές. Αλλά το κόστος είναι τεράστιο» σημείωσε.

Ο κ. Χαλκιαδάκης προέβη και σε μια σημαντική είδηση. Ο Μάιος είναι ο μήνας όπου οι ξενοδόχοι υπογράφουν τα συμβόλαια για τη νέα τουριστική χρονιά η οποία θα έρθει με την έλευση της νέας (ημερολογιακά) χρονιάς. Αυτό σημαίνει πως τα συμβόλαια που υπεγράφησαν το Μάιο του 2024 αφορούν το επόμενο τουριστικό έτος. Ωστόσο, πολλοί ξενοδόχοι δεν έχουν υπογράψει ακόμα.

Όπως εξήγησε ο ίδιος: «Υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν έχουν υπογράψει τα συμβόλαιά τους. Είναι η διαφορά τιμών που υπάρχει ανάμεσα στα τουριστικά γραφεία/πρακτορεία και στους ξενοδόχους. Υπάρχει διαφορά τιμών και οι υπογραφές δεν έχουν πέσει για το σύνολο των ξενοδόχων».https://www.cretanews.eu/

Τα σχόλια είναι κλειστά.