ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης, με στόχο την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των επιστημονικών τους ομάδων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος που απασχολούν την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.
Η συνεργασία αυτή θα επικεντρωθεί σε κοινές ερευνητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκπόνηση μελετών και τη διοργάνωση εκδηλώσεων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Ψηφιακής Οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, οι δύο φορείς θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη εργαλείων ανάλυσης των οικονομικών επιδράσεων μέτρων πολιτικής, με στόχο την παραγωγή προτάσεων οικονομικής πολιτικής για την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της επιχειρηματικής δράσης σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο, καθώς και την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων που αφορούν σε ζητήματα οικονομίας, επιχειρηματικότητας και διοίκησης επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Επίσης, προγραμματίζεται η υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων, των μελών του ΟΕΕ και η από κοινού διοργάνωση και διεξαγωγή ενημερωτικών εκδηλώσεων, επιστημονικών ημερίδων, περιφερειακών συνεδρίων για θέματα οικονομίας, ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του γι’ αυτή τη συνεργασία, από την οποία αναμένεται να προκύψουν σημαντικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, και ανέφερε:
«Το ΙΤΕ, πέρα από την αδιαμφισβήτητη προσφορά του στην έρευνα, συμβάλλει σημαντικά στην εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων, και έχει αναπτύξει μηχανισμούς για την αξιοποίηση της καινοτομίας που παράγεται στα ερευνητικά του εργαστήρια, μέσω του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, και του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, με άμεσο αντίκτυπο στην Κοινωνία και την Οικονομία. Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με το Οικονομικό Επιμελητήριο αναμένεται να ενισχύσει τη σημαντική προσφορά του Ιδρύματος στην οικονομική ζωή της Χώρας».
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης, κ. Ευάγγελος Γκλάκας δήλωσε:
«Η συνεργασία μας με το ΙΤΕ αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια στην ενίσχυση των συμπράξεων και της εξωστρέφειας του ΟΕΕ.
Συνιστά σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της καινοτομίας και της ανάπτυξης, καθώς πιστεύουμε ότι η σύνδεση της οικονομικής επιστήμης με την τεχνολογία και την έρευνα, θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο.
Η συνεργασία αυτή αναμένεται να ενισχύσει τις δυνατότητες των μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος προσφέροντάς τους πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμες μεθόδους που θα τους βοηθήσουν να ανταποκριθούν σε μια ολοένα και πιο απαιτητική παγκόσμια αγορά.
Η στρατηγική αυτή συνεργασία εστιάζει επίσης στην εκπόνηση μελετών και την κατάθεση προτάσεων προς την πολιτεία, με στόχο την επίτευξη θετικών κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης».
Στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας, από πλευράς Οικονομικού Επιμελητηρίου παραβρέθηκαν επίσης οι κ.κ. Σφακιανάκης Σταύρος, Γενικός Γραμματέας, Αγγελιδάκης Δημήτρης, Οικονομικός Επόπτης, και Σαρρής Γιώργος, μέλος Δ.Σ. ΟΕΕ/ΤΑΚ και από πλευράς ΙΤΕ ο Διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, Δρ. Γιώργος Παπαμιχαήλ.
Το ΙΤΕ, ως το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, με 10 Ερευνητικά Ινστιτούτα, επικεντρώνεται σε διεπιστημονικές κατευθύνσεις μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, με υψηλή προστιθέμενη αξία, επενδύοντας στην εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων, και συνεισφέροντας στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, με πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών Έξυπνης Εξειδίκευσης στην Ελλάδα.
Παράλληλα, το ΙΤΕ έχει δημιουργήσει μηχανισμούς για την αξιοποίηση της καινοτομίας που παράγεται στα ερευνητικά του εργαστήρια. Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του Δικτύου ΠΡΑΞΗ του ΙΤΕ υποστηρίζει την εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του Ιδρύματος καθώς και την ευρύτερη δικτύωσή του με Ιδρύματα, επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Λειτουργεί σε στενή συνεργασία με το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, το οποίο αποτελεί και ιδανικό τόπο εγκατάστασης επιχειρήσεων spin-off που προκύπτουν από το ΙΤΕ.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με 16 Περιφερειακά Τμήματα, αποτελεί θεσμοθετημένο Επιστημονικό Σύμβουλο της Πολιτείας και της Κοινωνίας, και η συμβολή του στους τομείς της Εθνικής Οικονομίας είναι άμεση και ουσιαστική.
Σκοποί του ΟΕΕ είναι η έρευνα και ανάλυση οικονομικών θεμάτων, η γνωμοδότηση σε γενικά και ειδικά θέματα οικονομικής πολιτικής, η επεξεργασία και εισήγηση στις αρμόδιες κρατικές αρχές γενικών οικονομικών και ειδικών δημοσιονομικών, λογιστικών, ελεγκτικών, κοστολογικών, εμπορικών και λοιπών αρχών, η γνωμοδότηση σε θέματα εκπαίδευσης του οικονομικού τομέα, η χορήγηση στα μέλη του – όταν χρησιμοποιούν το πτυχίο τους για επαγγελματικούς λόγους – ειδικής άδειας να ασκήσουν το οικονομολογικό επάγγελμα και η συνεργασία με τα επιστημονικά και επαγγελματικά σωματεία του κλάδου των Οικονομικών Επιστημόνων και η παροχή βοηθείας σε αυτά για την επίτευξη των σκοπών τους.