ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΛΑΤΙΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΠΕΚΙΝΟ
Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας επισκέφθηκε χθες, Τρίτη 7 Νοεμβρίου, ο κ. Wang Xudong, Διευθυντής του Μουσείου του Ανακτόρου της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, με τετραμελή αντιπροσωπεία και μέλη της Κινέζικης Πρεσβείας, για την τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας με το ITE, με στόχο την εδραίωση διμερούς συνεργασίας, με αντικείμενο τη μελέτη και συντήρηση αντικειμένων και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, με τεχνολογίες αιχμής.
Η σημαντική αυτή συνεργασία εγκαινιάστηκε το 2015, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Μουσείου στo Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ και στη συνέχεια το 2016, με τα εγκαίνια του Κοινού Ερευνητικού Εργαστηρίου «NIKI: Chine-Greece Laser Technology Joint Laboratory on Cultural Heritage» και την υπογραφή του πρώτου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο Οργανισμών.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο Κοινό Εργαστήριο: “China-Greece Belt and Road Joint Laboratory on Cultural Heritage Conservation Technology”, συμφωνείται ότι θα μπορούν να συμμετέχουν από κοινού σε ερευνητικά έργα με στόχο την προστασία και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και την έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Επίσης το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει την ανταλλαγή ερευνητών, την οργάνωση μαθημάτων, συνεδρίων, σεμιναρίων, και δημοσίευση κοινών επιστημονικών εργασιών.
Το ΙΤΕ εκπροσώπησαν ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΙΗΔΛ, Δρ. Μανώλης Στρατάκης, οι ερευνητές του ΙΗΔΛ και μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του «Κοινού Εργαστηρίου Τεχνολογίας Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κίνας-Ελλάδας», καθ. Δημήτρης Άγγλος, Δρ. Παρασκευή Πουλή και κ. Κώστας Χατζηγιαννάκης, η Δρ. Σοφία Σωτηροπούλου, συνεργαζόμενη ερευνήτρια του ΙΗΔΛ, καθώς και, από το Ινστιτούτο Πληροφορικής, ο Δρ. Martin Doerr, Ομότιμος Ερευνητής, η κα Μαρία Θεοδωρίδου, αναπληρώτρια επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμικής Πληροφορικής, και ο Δρ. Ξενοφώντας Ζαμπούλης, ερευνητής στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής.
Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, δήλωσε σχετικά: «Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του Μουσείου του Παλατιού της Απαγορευμένης Πόλης αποτελεί στρατηγική πρωτοβουλία που επενδύει σε κατευθύνσεις με σημαντικό και ωφέλιμο αντίκτυπο για τον Πολιτισμό, την Κοινωνία και την Οικονομία. Προσδίδει δε σημαντική δυναμική στην έρευνα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία μνημείων, την αξιοποίηση της πολύτιμης τεχνογνωσίας και των ερευνητικών αποτελεσμάτων του ΙΤΕ στο πεδίο αυτό.».
Επίσης, ο κ. Wang Xudong, Διευθυντής του Μουσείου του Ανακτόρου της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, ανέφερε: «Με την ευκαιρία της δέκατης επετείου της Πρωτοβουλίας Belt and Road που θέσπισε ο Πρόεδρος Xi, η ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου του Παλατιού και του ΙΤΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στο μέλλον, έχοντας ως βάση το Κοινό Εργαστήριο, οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν αμοιβαίες επισκέψεις και ακαδημαϊκές ανταλλαγές, θα αναλάβουν από κοινού επιστημονικά ερευνητικά έργα για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με αμοιβαία οφέλη για τις δύο χώρες, ώστε να ενισχυθεί η μελέτη μεταξύ των δύο αρχαίων πολιτισμών, της Κίνας και της Ελλάδας, και να καλλιεργηθεί το αίσθημα εγγύτητας μεταξύ των δύο λαών».
Επίσης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΙΗΔΛ, Δρ. Μανώλης Στρατάκης, δήλωσε: «Η υπογραφή αυτού του νέου μνημονίου αναμφίβολα ενδυναμώνει και παγιώνει την πολύχρονη ερευνητική συνεργασία του ΙΗΔΛ με το Μουσείο του Ανακτόρου. Αποτελεί παράλληλα ισχυρή ένδειξη των σημαντικών – σε παγκόσμιο επίπεδο – καινοτόμων τεχνολογιών που προκύπτουν από την πρωτοποριακή έρευνα που διεξάγεται στο ΙΤΕ. Η συνεργασία αυτή προσβλέπει σε νέες κοινές δράσεις και συνέργειες, δεδομένου ότι και άλλες ερευνητικές ομάδες του ΙΤΕ που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στον χώρο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτή την διεπιστημονική και διαπολιτισμική σύμπραξη, με στόχο την ανάδειξη του μοναδικού πολιτισμικού πλούτου των δύο χωρών».
Στην τελετή της υπογραφής του μνημονίου μεταξύ των 2 φορέων συμμετείχαν επίσης η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Δρ. Στέλλα Χρυσουλάκη και η προϊσταμένη του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Μουσείου κα Αικατερίνη Αθανασάκη, καθώς και η προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, κα Ελισάβετ Καβουλάκη.
Τα σχόλια είναι κλειστά.