Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-ΙΠ) καθ. Δημήτρης Πλεξουσάκης, και η καθ. ZHAO Zhiyun, Γενική Διευθύντρια του Institute of Scientific & Technical Information (ISTIC) που υπάγεται στο Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας της Κίνας, στην έδρα του ΙΤΕ, στο Ηράκλειο.
Το ISTIC, το οποίο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1956, είναι ένα ερευνητικό ινστιτούτο επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφόρησης σε εθνικό επίπεδο, που συνδέεται με το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης του ISTIC αποτελεί την υποστηρικτική μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου Ανάπτυξης Τεχνητής Νοημοσύνης Επόμενης Γενιάς του Υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας. Επεξεργάζεται την πολιτική του Σχεδίου Ανάπτυξης Τεχνητής Νοημοσύνης Επόμενης Γενιάς και λειτουργεί ως ανοιχτή πλατφόρμα για στρατηγική έρευνα στον τομέα αυτό.
Ο πρωταρχικός στόχος αυτού του Μνημονίου είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων, για την προώθηση της αριστείας της έρευνας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ταυτόχρονα το ISTIC μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά, διευκολύνοντας την επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ κινεζικών ιδρυμάτων και σχετικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Παράλληλα, θα υποστηριχθεί η αλληλεπίδραση και ανταλλαγή ερευνητών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, και η συμμετοχή τους σε συνέδρια, φόρουμ, και σεμινάρια.
Κατά την επίσκεψη της αποστολής, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις των δύο Ιδρυμάτων, συναντήσεις με ερευνητές, και επισκέψεις στα εργαστήρια Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής και στις εγκαταστάσεις του προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης του ΙΠ.
Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, ανέφερε σχετικά:
«Η συνεργασία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με το Institute of Scientific and Technical Information πρόκειται να ενισχύσει τη μακρόχρονη και εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία του με πολιτειακούς φορείς, ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κίνας. Το ΙΤΕ, ανταποκρινόμενο στις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις του μέλλοντος, δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε τεχνολογίες που θα καταλύσουν την έλευση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Η εκτενής εμπειρία και η υψηλή εξειδίκευση που διαθέτουν τα Ινστιτούτα του Ιδρύματος στο ταχέως αυτό αναπτυσσόμενο επιστημονικό πεδίο, παρέχουν τα εχέγγυα για την αποτελεσματική υλοποίηση της νέας αυτής συνεργασίας».
Η καθ. ZHAO Zhiyun, Γενική Διευθύντρια του ISTIC ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι η συνεργασία με το διεθνώς αναγνωρισμένο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, θα ενισχύσει τις δραστηριότητές μας και θα ανοίξει νέες προοπτικές και για τους δύο οργανισμούς όσον αφορά στην εκπαίδευση και την πρόοδο της έρευνας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης».
Τέλος, ο Διευθυντής του Ινστ. Πληροφορικής, καθ. Δημήτρης Πλεξουσάκης, δήλωσε σχετικά:
«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας τομέας της Επιστήμης Υπολογιστών ο οποίος αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και είναι στο επίκεντρο της έρευνας σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που σήμερα γνωρίζουμε το νέο αυτό κέντρο έρευνας στην Κίνα και εγκαινιάζουμε αυτή τη συνεργασία. Είναι κοινός στόχος του Ινστιτούτου Πληροφορικής-ΙΤΕ και του κέντρου ISTIC η προώθηση της έρευνας, με γνώμονα την υπεύθυνη χρήση των τεχνολογιών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.»