Με την ελαιοσυλλογή να έχει ξεκινήσει δειλά-δειλά και στην Κρήτη, η δραματική πραγματικότητα της έλλειψης εργατικών χεριών, οδηγεί σε εντάσεις μεταξύ παραγωγών, αφού δεν λείπουν ακόμη και τα επεισόδια έντασης, για το ποιος θα πάρει τον εργάτη και τι μεροκάματο θα του δώσει για να φύγει από τον άλλο που δίνει λιγότερα
Μόνο στα χέρια δεν πιάνονται μεταξύ τους οι παραγωγοί για έναν εργάτη. Η κατάσταση με την έλλειψη εργατικών χεριών στην Κρήτη έχει διευρυνθεί, με αποτέλεσμα ακόμη και από τις καρότσες των φορτηγών να κατεβαίνουν εργάτες, όταν άλλοι παραγωγοί στο παρά ένα τους κάνουν μεγαλύτερη προσφορά μεροκάματου, που φέτος μπορεί να ξεπεράσει και τα 70 ευρώ.
Στην Ιεράπετρα μάλιστα που το πρόβλημα με τους εργάτες έχει μετατραπεί σε εφιάλτη, από τον πρόεδρο του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου έγινε ξεκάθαρο ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνονται ανεκτές και θα αντιμετωπίζονται με καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας.
«Αυτοί που προσφέρουν κάτι παραπάνω στο μεροκάματο και παίρνουν εργάτες από άλλους εργοδότες, να ξέρουν ότι από εδώ και πέρα θα δημοσιεύονται τα ονόματά τους, τόσο στα ραδιόφωνα όσο και στις εφημερίδες», αναφέρει ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Γιάννης Γαϊτάνης.
Η κατάσταση μοιάζει εκρηκτική, με μεγάλο ποσοστό παραγωγών υπό το βάρος και της κακής σοδειάς, να μοιάζουν έτοιμοι να αφήσουν αμάζευτα τα ελαιόδεντρα τους, την ώρα που μέχρι και οι αποκαλούμενοι δανεικοί έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους.
Η έλλειψη εργατικών χεριών έχει χτυπήσει κόκκινο. Μάλιστα παρά τα δελεαστικά μεροκάματα, αν και υπάρχει μια τάση από άλλους χώρους εργασίας, εντούτοις δε διαφαίνεται κάτι μαζικό. Ούτε και από το χώρο του επισιτισμού τουρισμού, που θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή βάση για ενίσχυση των εσόδων από τη μια και ταυτόχρονα αντιμετώπισης του προβλήματος από την άλλη.
Με τον ένα προβληματισμό να διαδέχεται τον άλλο, ως κερασάκι στην τούρτα της απογοήτευσης δείχνει να μοιάζει και η ανεξήγητη πτώση της τιμής, που από τα 8 ευρώ πριν μερικές εβδομάδες, έπεσε στα 5, με τον πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ να ζητά από τους παραγωγούς να μη πωλούν ποσότητες μήπως και μέσω μιας τεχνητής κρίσης, η τιμή αυξηθεί.
Με τα κόστη παραγωγής να έχουν εκτοξευθεί και υπό την ασφυξία της ξηρασίας, η λήψη μέτρων μοιάζει μονόδρομος. Τόσο αυτές όσο και η καταβολής της δόσης των επιδοτήσεων μέσα στο Δεκέμβρη, αποτελούν σημεία που θα τεθούν σε γνώση του αρμόδιου υπουργού Κώστα Τσιάρα που αναμένεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να βρίσκεται στην Κρήτη.
Δείτε το βίντεο: