Κρήτη: Μεγάλο το ενδιαφέρον, αλλά λίγα τα ακίνητα για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου»

Με δεδομένο το πολύ υψηλό κόστος των ακινήτων στο νησί, αλλά και το ότι τα προς πώληση σπίτια είναι δυσεύρετα, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως οι ωφελούμενοι θα είναι ελάχιστοι

Κρήτη: Μεγάλο το ενδιαφέρον, αλλά λίγα τα ακίνητα για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου»

Θερινής νυκτός μοιάζει να είναι για τα νέα ζευγάρια στη Κρήτη, το όνειρο απόκτησης της δικής τους στέγης, μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου». Πρόκειται για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων χαμηλότοκων και σε κάποιες περιπτώσεις άτοκων, για την αγορά ακινήτων δεκαπενταετίας, η εμπορική αξία των οποίων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Με δεδομένο το πολύ υψηλό κόστος των ακινήτων στο νησί, αλλά και το ότι τα προς πώληση σπίτια είναι δυσεύρετα, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως οι ωφελούμενοι θα είναι ελάχιστοι.

Σύμφωνα εξάλλου με τις ανακοινώσεις, ωφελούμενοι θα είναι 10.000 νέοι 25-39 ετών ή 5.000 ζευγάρια που θα πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που ορίστηκαν. Το μεγαλύτερο αγκάθι ωστόσο για την υπαγωγή στο πρόγραμμα δεν είναι τόσο οι όροι, αλλά τα δυσεύρετα ακίνητα. Η κ. Λουκία Καλλιγιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών νομού Χανίων στο neakriti.gr πως «το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι μεγάλο. Η δυνατότητα όμως να βρουν σπίτι τα νέα ζευγάρια που μπορούν να ωφεληθούν αυτού του δανείου, είναι πολύ μικρή. Δίδεται το ανώτερο 150.000 ευρώ. Ειδικά δε στα Χανιά, είμαστε πρώτοι στην Ελλάδα στη βραχυχρόνια μίσθωση που σημαίνει ότι κρατάνε πολλοί τα σπίτια για να τα εκμεταλλεύονται με αυτό τον τρόπο. Δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός σπιτιών που να προσφέρεται για πώληση και αυτά που προσφέρονται είναι σε υψηλές τιμές».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το πρόγραμμα υποστηρίζει τη δανειοδότηση για ακίνητα που θα χρησιμοποιηθούν ως κύρια κατοικία, έχουν εμπορική αξία έως 200.000 ευρώ, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς, έχουν μέγεθος έως 150 τ.μ., έχουν παλαιότητα τουλάχιστον 15 έτη κατά τον χρόνο της αγοράς, και βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής. Σύμφωνα με την κ. Λουκία Καλλιγιάννη, «στα Χανιά με 150.000, μπορεί να βρεθεί σπίτι 70 τ.μ. το οποίο θα είναι παλιό, δεκαετίας του ΄70. Αν θέλουμε μεγαλύτερο πάμε σε άλλα επίπεδα τιμών».

Σε άλλα εμπόδια αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ακινήτων νομού Ηρακλείου κ. Κώστας Αράπογλου ο οποίος σημείωσε πως «το θέμα είναι ότι για να δανειοδοτήσει η τράπεζα ένα σπίτι, πρέπει να είναι πολεοδομικά εντάξει και να μην έχει βάρη». Ο ίδιος εκτιμά ότι το πρόβλημα υπάρχει όταν το ακίνητο προς αγορά είναι σε πολυκατοικία καθώς απαιτείται συντήρηση λόγο παλαιότητας, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, πιο εύκολα είναι τα πράγματα όταν το νέο ζευγάρι βρει μια παλιά μονοκατοικία στην ενδοχώρα της Κρήτης ή σε περιοχή άλλη εκτός κέντρου.

Το κύριο όφελος για τους νέους που θα καταφέρουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», είναι ότι εξασφαλίζουν χαμηλότερη δόση για την αποπληρωμή του δανείου, καθώς το 75% του ποσού χορηγείται άτοκα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Για τρίτεκνους και πολύτεκνους μάλιστα, τα δάνεια χορηγούνται άτοκα, με 100% επιδότηση του επιτοκίου.

Ενδεικτικά, για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 30 χρόνια και επιτόκιο 5,8% η μηνιαία δόση διαμορφώνεται κανονικά στα 587,52 ευρώ ενώ με την επιδότηση μειώνεται στα 342,87 ευρώ (όφελος είναι 244,65 ευρώ το μήνα ή 2.935 ευρώ το χρόνο) και για τρίτεκνους – πολύτεκνους) η δόση περιορίζεται στα 277,78 ευρώ, (όφελος 309,74 ευρώ το μήνα ή 3.716,88 ευρώ το χρόνο).

Την ίδια στιγμή και τα εισοδηματικά κριτήρια, με μίνιμουμ εισόδημα 10 χιλιάδες ευρώ, πιθανόν να λειτουργούν ανασταλτικά, δεδομένου ότι η αξιολόγηση χορήγησης των χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας στους νέους, θα γίνει με αμιγώς τραπεζικά κριτήρια.neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.