Κρήτη : Με επιτυχία έγινε η εκδήλωση για τον Ερωτόκριτο στην Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο με την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης
Με μεγάλη επιτυχία έγινε εκδήλωση για το «Έτος Ερωτόκριτου» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα των πρυτανικών αρχών του και της Περιφέρειας Κρήτης, στο μεγάλο συνεδριακό αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Θεσμικοί εκπρόσωποι, Πανεπιστημιακοί, και πλήθος κόσμου κατέκλυσαν το Ίδρυμα τιμώντας το γεγονός, ενώ στο τέλος ακολούθησε Κρητικό γλέντι με παραδοσιακό κέρασμα.
Το Αριστοτέλειο, όπως έγινε γνωστό είναι ένα πανεπιστήμιο με μακρά παράδοση στη μελέτη και τη διδασκαλία της Κρητικής Λογοτεχνίας, από τα χρόνια του Λίνου Πολίτου και του Εμμανουήλ Κριαρά μέχρι τις μέρες μας, που ο Ερωτόκριτος αποτελεί σταθερό αντικείμενο σπουδών στο Τμήμα Φιλολογίας. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο νέος πρύτανης του ΑΠΘ Ν. Παπαϊωάννου, ο Εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης, που ταξίδεψε από το Ηράκλειο ειδικά γι’ αυτό, και ο πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Α. Μαυρουδής. Συντόνισε και παρουσίασε η επίκ. καθ. Τ. Μαρκομιχελάκη, και προλόγισε με μία σύντομη ομιλία η επίκ. καθ. Κωνσταντίνα Ριτσάτου, που ως γέννημα-θρέμμα της Ρεθυμνιώτικης υπαίθρου είχε από μικρή αναπτύξει μια βιωματική σχέση με τον Ερωτόκριτο. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε ένα αναλόγιο, στο οποίο πήραν μέρος επτά φοιτητές και φοιτήτριες των Τμημάτων Θεάτρου και Φιλολογίας, που απέδωσαν με ωραία, εκφραστική απαγγελία αποσπάσματα του έργου τα οποία έδωσαν στο κοινό ένα διάγραμμα της υπόθεσης, από τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα των κεντρικών χαρακτήρων, μέχρι το ευτυχισμένο τέλος με τον γάμο του Ερωτόκριτου και της Αρετής. Την απαγγελία πλαισίωσε η ομάδα παραδοσιακής μουσικής «Μουσικό Πολύτροπο» του καθ. Γιάννη Καϊμάκη από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, που τραγούδησαν αποσπάσματα του Ερωτόκριτου επάνω σε τρεις διαφορετικές μελωδίες με δική τους επεξεργασία. Η ομάδα μάλιστα έδωσε συνέχεια στη βραδιά, με δημοτικά τραγούδια από το ρεπερτόριό τους στο φουαγιέ της αίθουσας. Ο καλός καιρός επέτρεψε κατόπιν να στηθεί ένα γλέντι στην αυλή του μουσείου, με πολύ χορό, άφθονη ρακή, και πλούσια εδέσματα που προσέφεραν επιχειρήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και την Αθήνα, με ευγενική χορηγία μεταφοράς από το ΚΤΕΛ Κρήτης.
Ερωτόκριτος παρουσίαση νέου βιβλίου
Μεγάλη επιτυχία είχε επίσης στο Ηράκλειο η εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου για τον Ερωτόκριτο με την συμμετοχή θεσμικών παραγόντων και πλήθους κόσμου που πραγματοποιήθηκε στην Ανδρόγεω, αίθουσα «Μανώλης Καρέλλης» με την στήριξη της Περιφέρεια Κρήτης, τού Δήμου Ηρακλείου, του Δήμου Φαιστού και τού Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.
Πρόκειται για τη νέα έκδοση του Ερωτόκριτου με τίτλο «Ερωτόκριτος –οι περισσότεροι στίχοι από το πρωτότυπο, με ερμηνεία στα πιο δύσκολα σημεία», εκδόσεις Κεχριμπάρι, με επιμέλεια Στέλλας Κανάκη, η οποία και χειροκροτήθηκε θερμά απ’ όλους για το σημαντικό της έργο στην παράδοση-στόν Ερωτόκριτο, ενώ η ίδια είναι παιδίατρος στο επάγγελμα. Στην σημαντικότητα του βιβλίου και της εκδήλωσης αναφέρθηκαν οι παριστάμενοι, Πρόεδρος του Περιφερειακού συμβούλιου Παύλος Μπαριτάκης, ο Εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, η Αντιδήμαρχος Φαιστού Βασιλεία Αρμουτάκη,ο Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Χάρης Βαβουρανάκης, η Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Σίβας Φαιστού Δεσποινα Παπαδάκη, ενώ για το βιβλίο μίλησαν, ο Γιώργος Παναγιωτάκης, συγγραφέας-ιστορικός ερευνητής, ο Αντώνης Τσιριγωτάκης, λαογράφος-συγγραφέας, ο Γιώργος Κοκαράκης,-παρουσιαστής, η επιμελήτρια Στέλλα Κανάκη, ενώ συντονίστρια ήταν η Ρένα Τζωράκη. Όπως ανέφεραν οι ομιλητές και εξήγησε η έχουσα την επιμέλεια της έκδοσης Στέλλα Κανάκη, πρόκειται για μια χρηστική έκδοση του Ερωτόκριτου, που περιλαμβάνει ταυτόχρονα τους περισσότερους στίχους (χωρίς αλλοιώσεις), αλλά και την πιστή ερμηνεία σε θέσεις-κλειδιά.
Η ερμηνεία –όπου υπάρχει– τεκμηριώνεται απόλυτα, και έγινε με «εργαλεία» τη σύγχρονη κρητική διάλεκτο, τη λαογραφία και τις γνώμες των ειδικών.
Όπως αναφέρει η κα. Κανάκη, το έργο έχει δομηθεί με πρωτότυπο τρόπο, και ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει το ποίημα συνεχόμενα, σαν κάθε μυθιστορία. Ακόμα, αν το επιθυμεί, μπορεί να μελετήσει αναλυτικά κάποια σημεία, ακολουθώντας τις παραπομπές.
Επίσης, αναφέρθηκε πως ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει ολόκληρο τον Ερωτόκριτο από την αρχή μέχρι το τέλος, σε όλες τις παραμέτρους του (τη γνήσια γλώσσα και τη στιχουργία του Κορνάρου, και το πλήρες νόημα του Ερωτόκριτου).
Τα σχόλια είναι κλειστά.