Έντονη ανησυχία επικρατεί σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Κρήτης εξαιτίας της λειψυδρίας και της ανομβρίας που απειλεί τις καλλιέργειες αλλά αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα και στην ύδρευση τους επόμενους μήνες.
Μια από αυτές τις περιοχές που υφίσταται την ασφυξία αυτής της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σχετικά με τις διαθέσιμες ποσότητες νερού που συνεχώς μειώνονται παρά το γεγονός ότι είμαστε στην καρδιά του χειμώνα είναι η Μεσαρά.
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνει η περιοχή του με το νερό που έχει πέσει μέχρι τώρα από τις βροχοπτώσεις να είναι ελάχιστο γεγονός που προβληματίζει Δήμο, ΤΟΕΒ και κατοίκους της Μεσσαράς.
Ο κ. Νικολιδάκης αναφέρθηκε στις μειωμένες ποσότητες νερού
που περιέχει το φράγμα Φανερωμένης λέγοντας ότι φοβάται για τη φετινή χρονιά και ότι τα προβλήματα είχαν φανεί εδώ και χρόνια.
Ακόμη και οι γεωτρήσεις έχουν στερέψει, είπε ο Δήμαρχος, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μεγάλη παλαιά γεώτρηση ανάμεσα σε Μοίρες προς Πόμπηια, η οποία από πέρυσι το καλοκαίρι έχει σταματήσει να δίνει νερό.
Όμως δεν είναι η μοναδική πηγή νερού που έχει στερέψει καθώς και σε άλλες γεωτρήσεις έχει μειωθεί κατά πολύ ο υδροφόρος ορίζοντας στη λεκάνη της Μεσσαράς.
Ως λύση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας ο Δήμαρχος επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσει η κατασκευή τριών μικροφραγμάτων ώστε να μην χάνονται πολύτιμες ποσότητες νερού όπως στον ποταμό Μάγειρα για την εξυπηρέτηση του Τυμπακίου, σε Μαγαρικάρι και Πηγαιδάκια. Μάλιστα για τις δύο τελευταίες περιοχές έχουν κατατεθεί οι μελέτες στην Περιφέρεια Κρήτης ενώ για την πρώτη υπάρχει προμελέτη. Παράλληλα υπάρχει και συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη για τα τρία μικροφράγματα.
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και η προισταμένη της Διεύθυνσης υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Αγγελική Μαρτίνου, επεσήμανε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει και ότι η Μεσσαρά βρίσκεται στο “κόκκινο”.
Τόνισε επίσης ότι αναμένεται το διαχειριστικό σχέδιο για το νερό και την
υπεράντληση καθώς θα θέτει περιορισμούς είτε κατά συστάδην ή ελλειμματική άρδευση την ώρα που υπάρχουν αιτήματα από τους ΤΟΕΒ της περιοχής για άντληση σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις.
Αυτό όμως όπως είπε δεν είναι ορθό καθώς σε μεγαλύτερα βάθη το νερό έχει μεγαλύτερη αγωγιμότητα και μολύνσεις που ίσως επηρεάσουν και άλλες γειτνιάζουσες γεωτρήσεις.
Ανάλογα προβλήματα λειψυδρίας αντιμετωπίζει και ο Δήμος Βιάννου
με το Δήμαρχο Παύλο Μπαριτάκη να τονίζει στο Ράδιο Κρήτη ότι η περιοχή και ιδιαίτερα το παραλιακό μέτωπο θα υποφέρει τους επόμενους μήνες αφού μόλις σήμερα ήρθαν οι πρώτες βροχές.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το νερό έχει μειωθεί στο ένα τρίτο ακόμη και σε πηγές στα ορεινά του δήμου αλλά και σε πολλές γεωτρήσεις.
Ανάλογη εικόνα και στο Οροπέδιο Λασιθίου σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιώργο Αθανασάκη που περιέγραψε την κατάσταση στην περιοχή του.https://www.ekriti.gr/