Κρήτη – Κτηνοτρόφοι: Είδη πολυτελείας… προσεχώς, το ντόπιο κρέας και τα φημισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα!
Κρήτη – Κτηνοτρόφοι: Είδη πολυτελείας… προσεχώς, το ντόπιο κρέας και τα φημισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα!
Ορατός είναι ο κίνδυνος, τα επόμενα χρόνια, η αγορά να ξεμείνει από Κρητικά γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και από ντόπιο κρέας, καθώς η συρρίκνωση του ζωϊκού κεφαλαίου είναι πολύ μεγάλη, αφενός λόγω των διαχρονικών κυβερνητικών αστοχιών στη χάραξη μια αποτελεσματικής αγροτοκτηνοτροφικής πολιτικής αφετέρου εξαιτίας της τελευταίας δραματικής αύξησης του κόστους παραγωγής που έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες του κλάδου σε αδιέξοδο.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο “Ράδιο Κρήτη” και την Ελένη Μπουρμά ο Πρόεδρος της Προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου, Γιώργος Τζουλιαδάκης, οι συνάδελφοί του αναγκάζονται, μην έχοντας άλλη επιλογή, να σφάζουν τα πιο παραγωγικά τους ζώα καθώς το κόστος διατροφής είναι απαγορευτικό!
“Ο κλάδος πλέον είναι μη βιώσιμος. Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο και πολλοί θα είχαν εγκαταλείψει την κτηνοτροφία νωρίτερα εάν περίμεναν να ζήσουν αποκλειστικά από αυτή… Ευτυχώς, όλοι κάνουν έναν συνδυασμό καλλιεργειών και μαζί με την ενασχόλησή τους με τον κτηνοτροφικό τομέα, βγαίνει ένα αξιοπρεπές μεροκάματο”, τόνισε ο κ. Τζουλιαδάκης περιγράφοντας μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
Όπως είπε, σε λίγο καιρό, εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, το ντόπιο κρέας και τα διάσημα σε όλο τον κόσμο γαλακτοκομικά προϊόντα του νησιού μας θα είναι … είδος πολυτελείας!
Βάσει των στοιχείων, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, το ζωϊκό κεφάλαιο στην Κρήτη μειώθηκε σε ποσοστό… 40%!
Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος, με το τεράστιο κόστος παραγωγού, που έχει υπερδιπλασιαστεί, είναι ότι ενώ πέρυσι στο λιμάνι του Ηρακλείου, ο τόνος του καλαμποκιού που έφτανε, κόστιζε 280 ευρώ, φέτος – μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειες στην τοπική οικονομία – η τιμή έχει ξεπεράσει τα 520 ευρώ!
Ο κ. Τζουλιαδάκης χαρακτήρισε μη αναστρέψιμη την κατάσταση, τονίζοντας ότι, ακόμα και σε σύγκριση με τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται σε άλλες περιοχές της χώρας, οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης υστερούν σημαντικά, λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους αλλά και των γεωμορφολογικών ιδιαιτεροτήτων που ουδέποτε αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά από τις ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.ekriti.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.