Κρήτη:«Κόβουν» το λάδι τους γιατί δεν έχουν χρήματα
Εντείνονται οι πιέσεις προς Βορίδη, προκειμένου το βοήθημα των 30 € ανά στρέμμα, να το λάβουν και άλλες κατηγορίες ελαιοπαραγωγών
Χωρίς ρευστό στην τσέπη, με το εργατικό και συνολικότερο το κόστος παραγωγής να έχει φτάσει στα ύψη, οι ελαιοπαραγωγοί αναγκάζονται να “κόβουν” το λάδι τους στην Κρήτη σε μία μέση τιμή στο νησί που ανέρχεται στα 2,55 ευρώ το κιλό, όταν οι προοπτικές για την αύξηση των τιμών στο επόμενο διάστημα παραμένουν ορατές, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις που γίνονται ως προς την εσωτερική και διεθνή αγορά του ελαιολάδου.
Έτσι, μεγάλη σημασία έχει, όπως τονίζουν οι φορείς των αγροτών, να μπορέσουν οι παραγωγοί να λάβουν όσο πιο νωρίς γίνεται τα χρήματα των ενισχύσεων, τόσο μέσα από τα 30 ευρώ το στρέμμα για τους κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς, ως βοήθημα για τον κορωνοϊό, όσο και μέσα από τη δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης ή άλλες ενισχύσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Στην Ισπανία προ ημερών οι τιμές παραγωγού στα πολύ καλά νέα λάδια έφτασαν στην τιμή των 4,25 ευρώ το κιλό και στην Ιταλία στα 4, ευρώ το κιλό, όταν την ίδια ώρα στην Ελλάδα η μέση τιμή δεν ξεπερνούσε τα 2,50 με 2,70 ευρώ το κιλό, με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)!
Πάγια θέση του ΣΕΔΗΚ είναι ότι στη χώρα μας είναι υπερβολικά πολλά τα ελαιουργεία, ενώ το λάδι διακινείται κυρίως χύμα. Δηλαδή, άνω των 2.400 ελαιουργείων (τόσο των ιδιωτών όσο και των συνεταιριστικών οργανώσεων) συνεργάζονται με περίπου 100 εμπόρους που λειτουργούν ως μεσάζοντες.
Και διαθέτουν το λάδι μας χύμα σε καμιά δεκαριά αγοραστές, αντιπροσώπους μεγάλων πολυεθνικών βιομηχανιών κυρίως της Ιταλίας. Έτσι, δε λειτουργεί σωστά ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας.
Μάλιστα, η τιμή κάτω από την οποία δε θα έπρεπε να πουλάνε οι παραγωγοί, κατά τον ΣΕΔΗΚ, στην παρούσα φάση θα έπρεπε να είναι τα 3,50 ευρώ το κιλό, κάτι όμως που δεν είναι εφικτό, αφού ο κόσμος δεν έχει χρήματα και βιάζεται να αλέσει και να “κόψει” το λάδι του.
«Δώστε σε όλους»
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι πιέσεις προς τον Μάκη Βορίδη, προκειμένου το κορωνοβοήθημα των 30 ευρώ ανά στρέμμα, πέρα από τους κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς, να το λάβουν και οι υπόλοιποι παραγωγοί ελαιολάδου της χώρας, δηλαδή οι ετεροεπαγγελματίες, οι οποίες έτσι κι αλλιώς αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών τους “χρυσοφόρου” προϊόντος τόσο στην Κρήτη όσο και γενικότερα στη χώρα μας.
Μάλιστα, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, σε ερώτησή του στη Βουλή, κάνει λόγο για «επιτελικό μπάχαλο» στον τομέα των ελαιοπαραγωγών, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Για πολλοστή φορά ο αγροτικός κόσμος γίνεται το θύμα από τις αμέτρητες πλέον αστοχίες και το επιτελικό “μπάχαλο” που χαρακτηρίζει όλες τις δράσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που πρόχειρα, βιαστικά και χωρίς πυξίδα υλοποιούν.
Πρώτα είχαμε την παράλειψη των ποικιλιών, με αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί να μη βρίσκουν τις παραδοσιακές ποικιλίες λαδολιάς ή διπλής κατεύθυνσης που καλλιεργούν εδώ και αιώνες στις περιοχές τους. Μαζί με αυτό πήγαινε και ο αποκλεισμός βρώσιμων ποικιλιών, όπως η Καλαμών.
Ταυτόχρονα είχαμε τον αποκλεισμό χιλιάδων κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, που για οποιονδήποτε λόγο (προβλήματα συστημάτων, ελλιπής ενημέρωση) αλλά και με μια παντελώς λανθασμένη προσέγγιση είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με βάση τα εισοδήματα του 2019 μόνο έως το τέλος Αυγούστου, ενώ από τον Σεπτέμβρη χάνουν αυτή την ιδιότητα μόνο και μόνο για τη συγκεκριμένη ενίσχυση.
Εξυπακούεται ότι, ενώ όλοι ανεξαίρετα οι παραγωγοί ελαιολάδου έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται συστηματικά, με αποτελείωμα την πανδημία και την κατρακύλα της τιμής, το υπουργείο κλείνει επιδεικτικά τα μάτια στην ελληνική πραγματικότητα. Έτσι, επιλέγει να αποκλείσει όσους δήλωσαν μέσα στο έτος 2020 ως κύρια επαγγελματική ιδιότητα αγρότες, παρότι δεν είναι ετερο-επαγγελματίες, τις περιπτώσεις αγροτών που είχαν μισθωτές υπηρεσίες ή ενοίκια και ζημιές στην αγροτική τους δραστηριότητα, τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που δεν είχαν κάνει εγγραφή στο ΜΑΑΕ, τους νεοεισερχόμενους/νέους αγρότες που δεν έχουν προλάβει να εγγραφούν στο μητρώο και πολλές άλλες περιπτώσεις.
Για όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ βαδίζει τυφλωμένη με την αλαζονεία της επιτελικής διαχείρισης, χωρίς καμία γείωση, αγνοώντας την ελληνική πραγματικότητα και τα πραγματικά προβλήματα».
Στην Ολομέλεια της Βουλής
Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκαν, εξάλλου, δύο επίκαιρες ερωτήσεις του γραμματέα της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου:
– Να διευρυνθεί το πρόγραμμα με πρόσθετους πόρους, ώστε να λάβουν την ενίσχυση όλοι οι ελαιοπαραγωγοί, που ως τέτοιοι έχουν υποστεί μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους και λόγω κορωνοϊού και τα τρία τα τελευταία χρόνια, ανεξάρτητα από τα συμπληρωματικά εισοδήματά τους από άλλη πηγή.
– Να ληφθούν μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς όλων των κλάδων που εξαιρούνται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα των αρωματικών φυτών, οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά λόγω της πανδημίας και αυθαίρετα και αναιτιολόγητα δε στηρίζονται.
Ο βουλευτής έθεσε στην αρμόδια υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή τα συγκεκριμένα προβλήματα που προκύπτουν από την απόφαση της κυβέρνησης και ειδικότερα:
– Εξαιρούνται ακόμη και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, αφού για γραφειοκρατικούς λόγους είτε δεν έχουν βεβαίωση, είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.
– Εξαιρούνται ακόμη και οι μικροί παραγωγοί, αγρότες ειδικού καθεστώτος με εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ και επιδότηση κάτω των 5.000 ευρώ.
– Εξαιρούνται οι ετεροεπαγγελματίες που πληρώνουν κανονικά τους φόρους και τις εισφορές τους και ζήτησε από την υφυπουργό να ενταχθούν όλοι οι υπόλοιποι ελαιοπαραγωγοί σε πρόσθετο πρόγραμμα με επιπλέον χρηματοδότηση, όπως εντάσσονται και καλώς οι παραγωγοί βρώσιμης ελιάς, χωρίς διαχωρισμό.
Στη συνέχεια, ο βουλευτής τόνισε ότι πρέπει να στηριχθούν όλοι οι κλάδοι της αγροτικής παραγωγής που επλήγησαν, αλλά μέχρι τώρα ούτε οι ΚΑΔ τους (θερμοκηπιακά προϊόντα, καλλιέργεια αρωματικών φυτών κ.λπ.) δεν εντάχθηκαν σε κανένα μέτρο στήριξης της κυβέρνησης, με συνέπεια την κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων τους λόγω πανδημίας, και ζήτησε και την άμεση ενίσχυση των παραγωγών αυτών, σε αντιστοίχιση με τα ανθοκομικά και την ελιά.
Ίσως δοθεί παράταση
Η υφυπουργός δήλωσε ότι είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρεθούν της στήριξης οι χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του κατ’ επάγγελμα αγρότη, και ανέφερε ότι έχουν υποβληθεί μόλις 99.975 αιτήσεις σε σύνολο 144.000 από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όταν η προθεσμία εκπνέει σε δύο μέρες, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης, ενώ απέφυγε να δώσει απαντήσεις για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες που εξαιρούνται της ενίσχυσης.
Για τη βρώσιμη ελιά, που ενισχύονται όλοι οι παραγωγοί της χώρας χωρίς διαχωρισμό, ανέφερε ότι είναι από εθνικούς πόρους και όπως το ζήτησε η Διεπαγγελματική Ελιάς και Ελαιολάδου, υπονοώντας ότι για τους ελαιοπαραγωγούς η Διεπαγγελματική ζήτησε διαχωρισμό σε κατά κύριο επάγγελμα και μη!
Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της παραγωγής αρωματικών φυτών, δήλωσε πως δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα στήριξης από καμία οργάνωση!
Δικαιούχοι Επιστρεπτέας Προκαταβολής
Προ ημερών, οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, κατέστησαν τους αγρότες κανονικού καθεστώτος δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής του 4ου κύκλου.
Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το επιτυχημένο χρηματοδοτικό σχήμα που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών, μπορούν και οι αγρότες να επωφεληθούν των ευνοϊκών όρων του προγράμματος για να καλύψουν τα έξοδα των καλλιεργητικών τους αναγκών στην τρέχουσα φάση αντιμετώπισης της πανδημίας.
Να σημειωθεί ότι ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων έχει οριστεί η Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020.https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.