Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις τοπικών φορέων για την δραματική μείωση του ποσού που διατίθεται με σκοπό την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στην Κρήτη. Μετά τους αγρότες και ο εμπορικός κόσμος του νησιού διαμαρτύρεται, κάνοντας λόγο για κατάφορη αδικία, την οποία ζητεί να αποκατασταθεί.
Όπως είναι γνωστό, κόκκινο πανί για τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς είναι η πρόσφατη ΚΥΑ, με την οποία μειώνεται σημαντικά η σχετική ενίσχυση αποκλειστικά για την Κρήτη, με επίκληση πληθυσμιακού κριτηρίου, δηλαδή πληθυσμού άνω των 150.000 κατοίκων. Έτσι, όπως αναφέρουν οι φορείς, ο προϋπολογισμός του μέτρου μειώθηκε από 2 εκατ. ευρώ που ήταν τα προηγούμενα χρόνια σε μόλις 8 εκατ. ευρώ, με αντίστοιχη μείωση στο ποσοστό της ενίσχυσης από το 60% στο 20%.
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση των Αγροτκών Συλλόγων Σητείας, Σελίνου, Τυμπακίου και Ιεράπετρας που με επιστολή τους στον Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη ζητούν την άμεση ανασκευή της, ώστε να «εναρμονιστεί πλήρως με τις πραγματικές ανάγκες του νησιού». Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Γιάννης Γαϊτάνης ανέφερε πως οι αγρότες «είναι στα κάγκελα», θα επιδιώξουν αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς για το θέμα, ενώ προαναγγέλλουν και δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν αλλάξει η απόφαση. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο μεταφορικό κόστος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Κρήτης, των οποίων η ανταγωνιστικότητα μειώνεται σημαντικά και υπογράμμισε ότι οι θαλάσσιες συγκοινωνίες του νησιού θα επιβαρυνθούν και από την επιβολή του πράσινου τέλους στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων της Κρήτης χαρακτηρίζει εχθρική και άδικη την αντιμετώπιση του νησιού της Κρήτης, αφού δημιουργεί άνιση συμπεριφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά της χώρας. «Έστω και με τους μισούς ΚΑΔ, η οικονομία της Κρήτης μπορούσε να συνεργάζεται πλέον με όλα τα νησιά της επικράτειας και την ηπειρωτική χώρα, προς όφελος όλων» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. «Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, με τα τέσσερα επιμελήτήρια ζητούσαμε, δικαιωματικά επιπλέον ΚΑΔ για μια πιο εύρυθμη συνεργασία των οικονομιών. Και αντ’ αυτού με την ΚΥΑ 4113.80-02/1501 29-12-2023, χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα, αφού δημιουργούνται πληθυσμιακά δεδομένα και συντριπτικές μειώσεις σε όλα τα στοιχεία και μάλιστα αναδρομικά για το έτος 2023».
Όπως τονίζει: «Αυτό είναι απαράδεκτο και άδικο για την οικονομία της Κρήτης, αφού ουσιαστικά μένει εκτός του μεταφορικού ισοδύναμου, δημιουργώντας μεγάλα θέματα σ’ όλο το φάσμα της οικονομίας του νησιού, σε σχέση με τα άλλα νησιά και θεωρούμε ότι κατάφωρα ευνοούνται οι μεγάλες εταιρείες της κέντρο κεντρικής οικονομίας, σε βάρος της Κρήτης. Το θεωρούμε απαράδεκτο και στοχευμένο“.
Για το μεταφορικό ισοδύναμο υπήρξε παρέμβαση και από τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Μαμουλάκη, που με αφορμή την κοινή επιστολή των τεσσάρων αγροτικών συλλόγων του νησιού, κατέθεσε αναφορά στον αρμόδιο υπουργό.https://www.ertnews.gr/