Υπό το πρίσμα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και των ευρωπαϊκών μέτρων για την απανθρακοποίηση της Ευρώπης, συναντήθηκαν οι εταίροι του έργου «CLEAN -Technologies and open innovation for low carbon regions/Τεχνολογίες και ανοιχτή καινοτομία για Περιφέρειες χαμηλού άνθρακα» στην πόλη Σούντσβαλ της Σουηδίας για το τελευταίο σεμινάριο και το κλείσιμο του έργου.
Στην τελευταία συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε μια δύσκολη ενεργειακά συγκυρία, οι εταίροι του έργου παρουσίασαν τις δράσεις τους και συζήτησαν για το πώς η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια, όπως σχολεία ή νοσοκομεία, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χρήσης του άνθρακα στις ευρωπαϊκές Περιφέρειες. Στα πλαίσια του σεμιναρίου με θέμα «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων» υπό τον συντονισμό της Περιφέρειας του Västernorrland, οι εταίροι επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο Mid Sweden University και ξεναγήθηκαν στο εργαστήριο Υλικών και Καινοτομίας, όπου πραγματοποιείται η έρευνα για την εξέλιξη των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων, με σκοπό τόσο την αύξηση της απόδοσης όσο και της διάρκειας ζωής της μπαταρίας.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν ένα ηλιοθερμικό πάρκο παραγωγής θερμότητας για την τηλεθέρμανση μιας μικρής Σουηδικής πόλης, καθώς και το εργοστάσιο παραγωγής των ηλιοθερμικών συλλεκτών, όπου συζητήσαν και ενημερώθηκαν για τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας σε περιοχές με αυξημένες ανάγκες για θέρμανση. Επίσης ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου του Σούντσβαλ, όπου γίνεται χρήση του χιονιού και του κρύου νερού της λίμνης για την ψύξη των μηχανημάτων του νοσοκομείου.
Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχε η Μαρία Αποστολάκη, συντονίστρια του έργου και η Ελένη Τζαγκαράκη, μέλος της Ομάδας Έργου. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η Σοφία Υφαντή, Μηχανολόγος Μηχανικός και Ενεργειακή Υπεύθυνη του Δήμου Χερσονήσου.
Τα σχόλια είναι κλειστά.