Κρήτη: Κίνδυνος να μην ανοίξουν τα περισσότερα ξενοδοχεία!
Κρήτη: Αν τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν είναι ρεαλιστικά τα ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν
Κρήτη: Κίνδυνος να μην ανοίξουν τα περισσότερα ξενοδοχεία!
Στα δύο σενάρια που εξυφαίνονται από τους φορείς του Τουρισμού, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου.
Έκανε μάλιστα και μία δραματική προειδοποίηση: Εάν το lockdown τραβήξει ως το 2021, ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος: “Θα πεθάνουμε από το κρύο, την πείνα και την ανεξέλεγκτη παρεμβατικότητα!”
Το φόρουμ που έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους του κλάδου, επισήμανε ακόμη, συνεδριάζει κάθε εβδομάδα διαδικτυακά, “για να δούμε πώς θα αντιδράσουμε σε αυτό τον εφιάλτη”.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, εντός του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας.
“Το χειρότερο σενάριο είναι το πιο εύκολο και ταυτόχρονα το πιο καταστροφικό: Να μην ανοίξουμε καθόλου”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βλατάκης.
Η επανεκκίνηση της πιο βαριάς οικονομικής βιομηχανίας, εμπεριέχει περισσότερες δυσκολίες. Ωστόσο, από τα 20 δις που “πέφτουν” κάθε χρόνο στη χώρα μας, το 1/4 προέρχεται από την Κρήτη, αφού το 47,5% του ΑΕΠ του νησιού προέρχεται από τον τουρισμό, υπενθύμισε.
Για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων απαιτούνται “πολλές συμπράξεις”, ενώ το μόνιμο λουκέτο θα είναι “καταστροφικό για την κοινωνία και τους εργαζόμενους”, τόνισε ο κ. Βλατάκης.
Ο Πρόεδρος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης άφησε αιχμές για την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Εάν περιμένουμε από την ΕΕ που αργοπορεί, χαθήκαμε, θα περιμένουμε του χρόνου”, προκειμένου να υπάρξει κάποια κεντρική πολιτική κατεύθυνση για την μετακίνηση των εν δυνάμει ταξιδιωτών.
Ο κ. Βλατάκης αντιπαρέβαλε ως λύση τις “διμερείς διακρατικές συμφωνίες”, στηριζόμενος στους ισχυρισμούς Tour Operators.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να ελέγξει εάν έχει ρεαλιστική βάση η συγκεκριμένη αντιπρόταση, το να επιδιώξουν δηλαδή συμφωνίες μεμονωμένα κράτη μεταξύ τους.
Είτε έτσι, είτε αλλιώς, οι ταξιδιώτες που θα πηγαινοέρχονται, επιβάλλεται να ελέγχονται με ένα μοριακό τεστ, το οποίο είναι “ακριβές και ασφαλές”, σημείωσε.
Ο κ. Βλατάκης υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη της ρεαλιστικότητας και στα υπό έκδοση υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των επιχειρήσεων, ούτως ώστε να μην αυξάνεται υπέρογκα το κόστος, για τις επιχειρήσεις και τους ταξιδιώτες.
Επί παραδείγματι, εάν επιβληθεί μία αεροπορική εταιρεία να ταξιδεύει με τους μισούς επιβάτες, τότε είναι αναμενόμενη και η αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων.
“Κανένα κράτος δεν θα μπορεί να επιδοτήσει τις κενές θέσεις” υποστήριξε ο Πρόεδρος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης.
Αντιστοίχως, το ίδιο θα συμβαίνει και στα ξενοδοχεία, όπου ίσως χρειαστεί πολλαπλάσιο προσωπικό.
“Εάν δεν είναι ρεαλιστικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Τα κόστη θα είναι υπέρογκα” επισήμανε ακόμα.
Ο έλεγχος των επισκεπτών είναι εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος “να μετατραπούν τα ξενοδοχεία μας σε νοσοκομεία”, μία απευκταία εξέλιξη που δεν θα συνάδει με το κλίμα της φιλοξενίας και των διακοπών μας.
Η ατομική και η εταιρική υγιεινή βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων στους σχεδιασμούς και στις συζητήσεις που γίνονται, σημείωσε και υπογράμμισε με έμφαση ότι εκείνο που χρειάζεται είναι “σύσταση, υγιεινή” και όχι “επιβολή”. Άλλωστε, όπως υπενθύμισε ο κ. Βλατάκης, όλα αυτά τα χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων της Κρήτης έχει “επιδείξει υψηλής ποιότητος υγιεινή, καθαριότητα και απολύμανση”.
“Το δύσκολο σενάριο θέλει δουλειά, κατανόηση από όλες τις μεριές. Έχουμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, πρέπει να την πολεμήσουμε. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς αγώνα” τόνισε ο κ. Βλατάκης.
Πάντως, εάν η τουριστική βιομηχανία βάλει ξανά μπροστά τις μηχανές, είναι δεδομένο πως “θα είμαστε σε ένα καλύτερο σημείο εκκίνησης” από τις υπόλοιπες χώρες, διότι “αντιμετωπίσαμε τον ιό με σοβαρότητα και πειθαρχία”, παρατήρησε ο κ. Βλατάκης.
“Εάν μας εμπιστευτούν οι επισκέπτες, το κράτος και όλοι εμπλεκόμενοι, οφείλουμε να δείξουμε την ίδια πειθαρχία”.
Οι εξελίξεις είναι κάθε μέρα διαφορετικές, κι εν πολλοίς εξαρτώνται από την οριζοντιοποίηση της καμπύλης στις χώρες που πλήττονται από τον κορωνοϊό, στην Ευρώπη.
Όταν θα σταματήσει πια να πεθαίνει κόσμος, και δεν θα επικρατεί αυτός ο “τρομερός” φόβος και οι δυσκολίες, τότε θα μπει το νερό στο… αυλάκι και ο τουρισμός σε τροχιά επανεκκίνησης.
Όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, ο κ. Βλατάκης τον χαρακτήρισε “ουτοπία”, συμβουλεύοντας να μην περιμένουμε πολλά από τις εγχώριες μετακινήσεις.
Πηγή: zarpanews.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.