Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες της Αγίας Πελαγίας, Λυγαριάς, Παλιόκαστρου αλλά και στο Ηράκλειο, Χερσόνησο και τη Σητεία που είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται για άλλη μια φορά από τις πλημμύρες του περασμένου Σαββάτου.
Η απόγνωση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους προσπαθούν με κάθε τρόπο να απομακρύνουν και σήμερα τους τόνους λάσπης που έχει καταστρέψει ολοσχερώς υποδομές και εμπόρευμα.
Για πρώτη φορά εφάπαξ βοήθημα σε επιχειρήσεις
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Νίκος Συριγωνάκης, ανακοίνωσε ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για τις φυσικές καταστροφές κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη θεομηνία θα λάβουν πέρα από τα ποσά που δικαιούνται ως κρατική αποζημίωση και ένα εφάπαξ βοήθημα.
Πρόκειται για μια εφάπαξ καταβολή χρημάτων που για πρώτη φορά θα δοθεί ως ενίσχυση στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους ενώ θα ακολουθήσουν και τα ποσά από τις κανονικές αποζημιώσεις.
“Θα ζητήσουμε η αποζημίωση να φτάνει το 100% της ζημιάς”
Σύμφωνα με τον κ.Συριγωνάκη μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 17 αιτήσεις από από επιχειρήσεις της Αγίας Πελαγίας για την κρατική αρωγή ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλες.
Παράλληλα αναμένεται όσοι καταθέσουν αιτήσεις να λάβουν και άμεσα προκαταβολή η οποία θα κυμαίνεται περίπου στο 25% ενώ όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης η Περιφέρεια θα ζητήσει συνολικά η αποζημίωση να φτάσει και το 100%.
Χθες ο κ. Συριγωνάκης που συναντήθηκε με τους επιχειρηματίες της Αγίας Πελαγίας ανέλυσε τα βήματα που θα γίνουν ξεκινώντας από την οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν.
Κυβερνητική σύσκεψη για τις αποζημιώσεις
Το ύψος της προκαταβολής η εφάπαξ ενίσχυση και ο οδικός χάρτης για την διαδικασία των αποζημιώσεων θα αποφασιστεί σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης της κυβερνητικής επιτροπής για την κρατική αρωγής.
Το θέμα συζήτησης είναι οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από την κακοκαιρία στην Κρήτη για να καθοριστούν τα ποσοστά των αποζημιώσεων.
Πόσες είναι οι επιχειρήσεις και τι αποζημιώνεται
Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και η πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αγίας Πελαγίας κ. Μαρίνα Καρούζου, η περιοχή μαζί με Λυγαριά, Παλιόκαστρο ,Μαδέ έχει περίπου 75 επιχειρήσεις με τις περισσότερες να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.Σε αυτές περιλαμβάνονται, σούπερ μάρκετ,καφετέριες, τουριστικά καταστήματα, γραφεία ενοικιαζομένων κ.α.
Οι αποζημιώσεις που θα δοθούν αφορούν, υλικές ζημιές που προκλήθηκαν σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής και αποθηκευμένα προϊόντα.
Ο κ. Συριγωνάκης κάλεσε τους επιχειρηματίες στις πληγείσες περιοχές να καταθέσουν ηλεκτρονικά την αίτηση και να συγκεντρώσουν όλα τα αποδεικτικά του αναγράφεται μέσα στην απόφαση της Περιφέρειας ώστε να προχωρήσει η διαδικασία σύνταξης των φακέλλων.
Ίδια διαδικασία και για τις επιχειρήσεις της Σητείας
Το ίδιο ισχύει και για τις περιοχές του Λασιθίου και συγκεκριμένα τις επιχειρήσεις της Σητείας οι ιδιοκτήτες των οποίων καλούνται να αποστείλουν μέχρι την Πέμπτη 27/10/2022 ηλεκτρονικά την αίτηση που θα βρουν αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης.https://www.ekriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.