Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η αγορά του χαρουπιού.
Ενα προϊόν που τα τελευταία χρόνια είχε αποκτήσει υπεραξία, τώρα κατρακύλα με ανησυχητικούς ρυθμούς που απειλούν ακόμα και την ύπαρξή του.
Σύμφωνα με τον Ηλία Μανούσακα, ιδιοκτήτη βιοτεχνίας στην Κρήτη που παράγει προϊόντα χαρουπιού και ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, φέτος η τιμή του προϊόντος κυμαίνεται στα 30 με 35 λεπτά το κιλό όταν πέρσι την ίδια περίοδο η τιμή βρισκόταν στο 1,20 και έφτανε μέχρι και το 1,5 ευρώ.
“Το 55% της αξίας το έχει ο σπόρος και αν εκείνος δεν έχει τιμή τότε δεν έχει τιμή ούτε το χαρούπι” αναφέρει ο κ. Μανούσακας όποιος τονίζει ότι μόλις το 8% του βάρους του χαρουπιού που παράγεται στη χώρα μας εξάγεται σε χώρες του εξωτερικού.
Μεταξύ άλλων ο ανέφερε ότι μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022 η τιμή για ένα κιλό σπόρου χαρουπιού κυμαινόταν από 15 έως 17 ευρώ ωστόσο φέτος, όπως περιγράφει, τα πράγματα είναι χειρότερα με συνέπεια πολλοί βιοτέχνες να μην μπορούν να αγοράσουν τις απαραίτητες ποσότητες σπόρου.
Ενδεικτικά όπως σημειώνει ο κ. Μανούσακας, τώρα που η τιμή του σπόρου έχει πέσει στα 2,5 ευρώ οι βιοτέχνες δεν μπορούν να το αγοράσουν διότι με αυτόν τον τρόπο χάνουν τα χρήματά τους.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η τιμή του Ελληνικού χαρουπαλευρου για ένα κιλό έχει 50 λεπτά του ευρώ διαφορά με εκείνο που εισάγεται κυρίως από χώρες όπως το Μαρόκο, Τυνησία, Ισπανία και Τουρκία.
“Δεν υπάρχει κερδοφορία πλέον από το χαρούπι” είναι το συμπέρασμα των βιοτεχνών την ώρα πού από το προϊόν αυτό μπορούν να παραχθούν από 50 έως και 60 υποπροϊόντα που μπορούν να εξαχθούν και να φέρουν έσοδα στην Ελληνική οικονομία.https://www.ekriti.gr/