Φόρος πολλαπλάσιος σε σχέση με τον ισχύοντα βάζει «φωτιά» στην τσικουδιά της Κρήτης, φτάνοντας στα 370 ευρώ ανά εκατόλιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης
Φόρος πολλαπλάσιος σε σχέση με τον ισχύοντα βάζει «φωτιά» στην τσικουδιά της Κρήτης, φτάνοντας στα 370 ευρώ ανά εκατόλιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης. Αυτός είναι ο νέος συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο προϊόν απόσταξης των διήμερων αποσταγματοποιών, σύμφωνα με την αλλαγή που αναφέρεται σε εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, με την οποία παρέχει οδηγίες για την εφαρμογή του νομικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς λειτουργίας των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών!
«Στην πραγματικότητα, ο φόρος που υπήρχε τώρα τριπλασιάζεται», εξηγεί στη ο πρώην πρόεδρος και στέλεχος των αποσταγματοποιών του νομού Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για απόφαση του ECOFIN (Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων), που ήρθε ως αποτέλεσμα χρόνιων καταγγελιών σε βάρος των παραδοσιακών καζανάρηδων από την κλίκα των ποτοποιών.
«Είναι το αποτέλεσμα των χρόνιων προσπαθειών των ανταγωνιστών μας ποτοποιών, να μας επιβάλλουν μεγαλύτερη φορολογία. Υπήρχε για την υπόθεση αυτή ένα υπόμνημα 13 σελίδων τού αείμνηστου νομικού Αντώνη Βγόντζα, που το έλαβε υπόψη το δικαστήριο και επέβαλε τον μικρότερο φόρο που μπορούσε να επιβάλει. Έτσι, ανά λίτρο τσικουδιάς ο φόρος διαμορφώνεται από τα 0,59 ευρώ σε 1,48 ευρώ. Είναι ένας φόρος καθόλου υποφερτός, διότι καταβάλλεται τριπλάσιος φόρος και δε θα μπορεί ο παραγωγός να βγάζει άδειες να δουλεύει. Η κατάσταση θα είναι από τώρα και μετά εξαιρετικά δύσκολη για τον κλάδο μας», ανέφερε ο Στάθης Φραγκιαδάκης. Δηλαδή, μία 24ωρη άδεια καζανιού θα στοιχίζει στον αποσταγματοποιό στο εξής από 250 ευρώ και πάνω, που αποτελεί το τριπλάσιο ποσό σε σχέση με αυτό που ίσχυε ως το τέλος του Ιουλίου της τρέχουσας χρονιάς.
Παράλληλα, προστέθηκαν νέες επιτρεπόμενες προς απόσταξη πρώτες ύλες από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς, όπως οι οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών και τα σύκα-απόσυκα, ενώ επήλθαν αλλαγές στα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζουν οι εν λόγω επιτηδευματίες για τη χορήγηση άδειας απόσταξης, καθώς και σε θέματα που αφορούν στη διάθεση-διακίνηση του παραγόμενου από αυτούς προϊόντος απόσταξης.
«Εμείς που παράγουμε τσικουδιά από το σταφύλι έχουμε πλέον πρόβλημα. Όσοι βγάζουν ρακή από άλλα πράγματα, ίσως να μη θίγονται τόσο πολύ», είπε χαρακτηριστικά ο Στάθης Φραγκιαδάκης.
Στο ερώτημά αν θα αυξηθεί η τιμή της τσικουδιάς από τώρα και μετά προς τον καταναλωτή, ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής δηλώνει κατηγορηματικά ότι «από τη στιγμή που στην αγορά κυκλοφορούν ρακές που δε φτιάχνονται από σταφύλια και γι’ αυτό είναι σε τιμές 1,5 ευρώ το λίτρο, εμείς που πουλάμε στα 3 με 3,5 ευρώ πώς να καταφέρουμε να αυξήσουμε την τιμή για να καλύψουμε όλο αυτό το κόστος;». Ο ίδιος θεωρεί ότι, αν η τιμή ανά λίτρο πάει στα 4 ευρώ, θα υπάρξει η κάλυψη του κόστους, το οποίο συνεπάγεται από την αύξηση του φόρου.
Οι αλλαγές αυτές που προβλέπονται σε εγκύκλιο της ΑΑΔΕ εφαρμόζονται από την 1η Αυγούστου 2022. Παράλληλα, καταγράφεται το σύνολο των διαδικασιών για την εφαρμογή των σχετικών – με τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς – διατάξεων των Νόμων 2960/2001 και 2969/2001.
Μεγάλη ζημιά – Το πρόβλημα είναι τεράστιο
Να σημειωθεί ότι οι οδηγίες αφορούν τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς, τα πρόσωπα τα οποία κατέχουν άμβυκες χωρητικότητας μέχρι 130 λίτρα, για χρήση από τους εν λόγω παραγωγούς, καθώς και τις επιχειρήσεις που διακινούν και διαθέτουν το παραγόμενο από αυτούς προϊόν απόσταξης.
«Ξαφνικά σκέφτηκαν οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών να μικρύνουμε τα καζάνια μας. Αυτό στην Ελλάδα, με περίπου 10.000 άμβυκες, το πρόβλημα είναι τεράστιο. Τη ζημιά βέβαια την κάνουν οι παράνομοι. Αλλά δεν υπάρχει και σωστή συνδικαλιστική εκπροσώπηση», λέει χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Στάθης Φραγκιαδάκης εκφράζει την πεποίθηση ότι το θέμα του ονόματος “τσικουδιά” δεν έχει χαθεί. Και ο κλάδος πρέπει να συνεχίσει να το παλεύει δικαστικά μέσα από νέες προσφυγές που πρέπει να γίνουν, αλλά, όπως λέει χαρακτηριστικά, δε βλέπει τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των καζανάρηδων να το κάνουν, αφού τόσο η Ομοσπονδία όσο και οι περισσότεροι σύλλογοι έχουν δηλώσει ότι συμφωνούν με την κατάργηση του ονόματος “τσικουδιά”, της… τσικουδιάς της Κρήτης. https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.