Ξεχώρισαν Χαλκιδική και Ρόδος.
Κρήτη ,Χαλκιδική και Ρόδος κατέκτησαν και φέτος τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες στη χώρα μας. Η Ελλάδα παραμένει «παγκόσμια δύναμη» στις καθαρές αλλά και οργανωμένες ακτές, κατακτώντας τη 2η θέση ανάμεσα σε 47 χώρες από όλο τον κόσμο, καθώς 497 ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη λαμβάνουν φέτος Γαλάζια Σημαία. Σε επίπεδο δήμων ξεχώρισαν η Ρόδος με 34 ακτές, η Κασσάνδρα με 32 ακτές και ο Άγιος Νικόλαος Λασιθίου με 26 ακτές.
Τις ανακοινώσεις έκανε σήμερα η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η οποία έχει οριστεί ως ο υπεύθυνος φορέας του προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών στη χώρα μας. Η σημαία δεν αντιπροσωπεύει μόνο την ποιότητα των νερών κολύμβησης (η οποία για τις Γαλάζιες Σημαίες πρέπει υποχρεωτικά να είναι εξαιρετικής ποιότητας), αλλά και την οργάνωσή της με βάση 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη). Ανάμεσα σε αυτά, η ασφάλεια των λουομένων, η καθαριότητα της ακτής, η πληροφόρηση του κοινού, η παροχή υποδομών στο λουόμενο.
Ας δούμε ποιοι ξεχώρισαν φέτος στην Ελλάδα:
-Σε επίπεδο περιφέρειας ξεχωρίζει όπως ήταν επόμενο η Κρήτη, με 117 βραβευμένες ακτές και 1 μαρίνα. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 104 ακτές και 3 μαρίνες και το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) με 78 ακτές και 2 μαρίνες.
-Σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νομού) πρώτη έρχεται η Χαλκιδική, με 85 Γαλάζιες Σημαίες, ενώ ακολουθεί το Λασίθι με 39, η Ρόδος με 34, τα Χανιά με 33, το Ηράκλειο με 27, η Αττική με 19, το Ρέθυμνο με 18, Κεφαλλονιά και Χίος με 15 σημαίες.
-Οι περιφερειακές ενότητες που αύξησαν τις Γαλάζιες Σημαίες τους σε σχέση με πέρισυ είναι η Κως (12 από 10), η Κέρκυρα (10 από 9) και η Κορινθία (8 από 6).
-Σε επίπεδο δήμων, την πρωτιά κατέκτησε ο δήμος Ρόδου με 34 Γαλάζιες Σημαίες και ακολουθούν οι δήμοι Κασσάνδρας με 32, Αγίου Νικολάου με 26, Νέας Προποντίδας και Σιθωνίας με 18, Χερσοννήσου με 17, Αριστοτέλη και Χίου με 15, Βόλου και Κω με 12.
Οι Γαλάζιες Σημαίες απονέμονται από το 1987, αρχικά σε ακτές και μαρίνες και από το 2017 και σε τουριστικά σκάφη που βραβεύονται για την αειφορική τους λειτουργία. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Το πρόγραμμα στη χώρα μας εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και υποστηρίζεται ενεργά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΝΕ).
Πώς επιλέγονται οι ακτές
Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν αίτηση και εξετάζονται από την εθνική επιτροπή κρίσεων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από την κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οι ακτές που έχουν βραβευθεί ελέγχονται απροειδοποίητα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου είτε από την ΕΕΠΦ ή από την FEE και ελέγχουν την τήρηση των προδιαγραφών- γι’ αυτό δεν είναι ασυνήθιστο κάποιες περιοχές να «χάνουν» κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου τη Γαλάζια Σημαίαhttps://www.in.gr/wp-content/uploads/2020/05/galaziasimaia2020-statistika.pdf
Τα σχόλια είναι κλειστά.