Σε ολόκληρο το νησί αναμένεται να δημιουργηθούν καταλύματα καραντίνας
Στη δημοσιότητα έδωσε το Υπουργείο Τουρισμού την τελική λίστα με τα τουριστικά καταλύματα καραντίνας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού.
Τα εν λόγω καταλύματα θα αφορούν αποκλειστικά την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό.
Στην Κρήτη, πρόκειται να μισθωθούν καταλύματα, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού: Δηλαδή, σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λασίθι και Χανιά. Με βάση την τελική λίστα, προστέθηκε και η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, η οποία δεν υπήρχε στην προηγούμενη λίστα του Υπουργείου.
Σε επίπεδο Ελλάδας, θα μισθωθούν καταλύματα, σε, συνολικά, 75 περιοχές της χώρας.
Αναλυτικά, η λίστα:
Α/Α
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ/ΝΗΣΙ
1
ΑΜΘ
ΔΡΑΜΑΣ
2
ΑΜΘ
ΕΒΡΟΥ
3
ΑΜΘ
ΘΑΣΟΣ
4
ΑΜΘ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
5
ΑΤΤΙΚΗ
ΑΙΓΙΝΑ
6
ΑΤΤΙΚΗ
ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ
7
ΑΤΤΙΚΗ
ΣΠΕΤΣΕΣ
8
ΑΤΤΙΚΗ
ΥΔΡΑ
9
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΙΚΑΡΙΑ
10
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΛΕΣΒΟΣ
11
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΛΗΜΝΟΣ
12
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΣΑΜΟΣ
13
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΧΙΟΣ
14
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
15
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΧΑΙΑΣ
16
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΗΛΕΙΑΣ
17
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΚΑΣΤΟΡΙΑ
18
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΚΟΖΑΝΗΣ
19
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΦΛΩΡΙΝΑ
20
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΓΡΕΒΕΝΑ
21
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ
22
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
23
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ
24
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΚΩΣ
25
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΛΕΙΨΟΙ
26
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΛΕΡΟΣ
27
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΠΑΤΜΟΣ
28
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΡΟΔΟΣ
29
ΗΠΕΙΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
30
ΗΠΕΙΡΟΣ
ΠΡΕΒΕΖΑΣ
31
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
32
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
33
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
34
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΣΚΙΑΘΟΣ
35
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
36
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΤΡΙΚΑΛΩΝ
37
ΙΟΝΙΟΙ ΝΗΣΟΙ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
38
ΙΟΝΙΟΙ ΝΗΣΟΙ
ΙΘΑΚΗ
39
ΙΟΝΙΟΙ ΝΗΣΟΙ
ΚΕΡΚΥΡΑ
40
ΙΟΝΙΟΙ ΝΗΣΟΙ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
41
ΙΟΝΙΟΙ ΝΗΣΟΙ
ΛΕΥΚΑΔΑ
42
ΙΟΝΙΟΙ ΝΗΣΟΙ
ΠΑΞΟΙ
43
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
44
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΚΙΛΚΙΣ
45
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΕΛΛΑ
46
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΙΕΡΙΑ
47
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΣΕΡΡΕΣ
48
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
49
ΚΡΗΤΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
50
ΚΡΗΤΗ
ΛΑΣΙΘΙΟΥ
51
ΚΡΗΤΗ
ΡΕΘΥΜΝΟΥ
52
ΚΡΗΤΗ
ΧΑΝΙΩΝ
53
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΑΝΔΡΟΣ
54
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΘΗΡΑ
55
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΙΟΣ
56
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΚΥΘΝΟΣ
57
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΜΗΛΟΣ
58
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΝΑΞΟΣ & ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
59
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΠΑΡΟΣ
60
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΣΕΡΙΦΟΣ
61
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΣΙΦΝΟΣ
62
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΣΥΡΟΣ
63
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΤΗΝΟΣ
64
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
65
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
66
ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
67
ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ
ΑΡΚΑΔΙΑΣ
68
ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
69
ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ
ΛΑΚΩΝΙΑΣ
70
ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
71
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΥΒΟΙΑ
72
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
73
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΚΥΡΟΣ
74
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
75
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΦΩΚΙΔΑ
Πως θα λειτουργήσουν;
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, συστήνεται σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου καλός εξαερισμός, καθώς και εύκολη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
Πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων είναι η προσεκτική υγιεινή των χεριών. Συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Aν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα διάλυμα (τουλάχιστον 60% αιθυλικής αλκοόλης ή 70% ισοπροπυλικής αλκοόλης). Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.
Σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής όπως:
κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή φτέρνισμα
αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη ή μάτια για πρόληψη διασποράς μικροβίων
αποφυγή στενής επαφής (απόσταση < 1,5 μέτρο) με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού. Χρειάζεται οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου να φορούν μάσκα ή ασπίδα προσώπου; Η χρήση της μάσκας συνιστάται: Σε άτομα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (βήχας, φτέρνισμα, καταρροή), ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλους. Σε άτομα που φροντίζουν ή συνοδεύουν άτομα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, ώστε να μην προσβληθούν οι ίδιοι από τη λοίμωξη. Συνιστάται η χρήση μάσκας ή προσωπίδας από το προσωπικό σε κάθε περίσταση επαφής με τα άτομα σε καραντίνα, ιδίως σε εσωτερικούς χώρους και όταν δεν είναι δυνατόν να τηρούνται αποστάσεις (> 1,5 μέτρο).
Γενικές αρχές
Η χρήση μάσκας για αυτούς που βρίσκονται σε καραντίνα δεν είναι απαραίτητη, εκτός αν αυτοί χρειαστεί να κινηθούν σε κοινόχρηστους χώρους ή να έρθουν σε επαφή με το προσωπικό του ξενοδοχείου, ιδίως σε εσωτερικούς χώρους ή απόσταση <1,5 μέτρο.
Πώς ορίζεται η στενή επαφή με κρούσμα COVID-19 στο χώρο του ξενοδοχείου;
Διαμονή στο ίδιο δωμάτιο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19
Άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 (π.χ. χειραψία)
Επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή παραμονή σε κλειστό χώρο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 σε απόσταση <1,5 μέτρο και για διάστημα >15 λεπτά
Απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος (πχ εμέσματα)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει την εφαρμογή καραντίνας 14 ημερών στα άτομα που έχουν χαρακτηριστεί ως στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης από τον νέο Κορωνοϊό 2019 (COVID-19). Με τον όρο καραντίνα νοείται ο περιορισμός των δραστηριοτήτων και/ή ο διαχωρισμός από άλλους ύποπτων προσώπων που δεν νοσούν κατά τέτοιο τρόπο που να εμποδίζεται η πιθανή εξάπλωση λοίμωξης ή μόλυνσης.
Σε περίπτωση που μπαίνουν σε καραντίνα άτομα που θεωρούνται στενές επαφές στο χώρο ενός ξενοδοχείου για 14 μέρες, σύμφωνα με το άρθρο 32 του Διεθνή Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) συστήνονται τα εξής:
Υποδομή: δεν υπάρχουν ειδικές οδηγίες όσον αφορά την υποδομή του χώρου καραντίνας, ωστόσο ο χώρος πρέπει να διαμορφώνεται έτσι ώστε να μην αυξάνει περαιτέρω τη πιθανή μετάδοση της λοίμωξης.
Διαμονή και προμήθειες: στους ταξιδιώτες πρέπει να παρέχεται επαρκής τροφή και νερό, κατάλληλη διαμονή, ρουχισμός, προστασία των αποσκευών και άλλων περιουσιακών τους στοιχείων, κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και τα απαραίτητα μέσα επικοινωνίας στην δική τους γλώσσα. Η χρήση μάσκας για αυτούς που βρίσκονται σε καραντίνα δεν είναι απαραίτητη.
Επικοινωνία: Η επικοινωνία με τα άτομα σε καραντίνα θα πρέπει να γίνεται σε γλώσσα κατανοητή από αυτά και τα άτομα θα πρέπει από την αρχή να ενημερωθούν για τη διάρκεια της καραντίνας, την παρακολούθηση της υγείας τους, τα στοιχεία επικοινωνίας της πρεσβείας τους στη χώρα, τα δικαιώματα τους και τις παροχές που θα έχουν κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Θα πρέπει να προβλεφθεί η επικοινωνία των ατόμων σε καραντίνα με τα άτομα της οικογένειας τους. Για αποφυγή πανικού πρέπει να χρησιμοποιούνται κατάλληλοι τρόποι επικοινωνίας. Τα άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19, ώστε να μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια σε περίπτωση που νοσήσουν. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, στις ειδήσεις, και σε δραστηριότητες αναψυχής.
Σεβασμός και αξιοπρέπεια: Οι ταξιδιώτες πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία τους. Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να μην υποβάλλονται οι ταξιδιώτες σε μη απαραίτητη ταλαιπωρία και να συνεκτιμώνται πάντα το φύλο, τα κοινωνικοπολιτιστικά, εθνικά ή θρησκευτικά τους χαρακτηριστικά.
Διάρκεια καραντίνας: Το χρονικό διάστημα 14 ημερών αντιστοιχεί στο χρόνο επώασης της νόσου σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ωστόσο μπορεί να παραταθεί λόγω καθυστερημένης έκθεσης.
Προσωπικό: Όλο το προσωπικό που εργάζεται στην εγκατάσταση καραντίνας πρέπει να έχει κατάρτιση σχετικά με τις προφυλάξεις:
διατήρηση απόστασης >1,5 μέτρο από τα άτομα, χρήση χειρουργικής μάσκας, γαντιών και πλύσιμο χεριών και αναπνευστική υγιεινή, συχνή υγιεινή των χεριών, ιδιαίτερα μετά από επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις, πριν από το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (η υγιεινή των χεριών περιλαμβάνει είτε καθαρισμό των χεριών με σαπούνι και νερό είτε το τρίψιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα. Το τρίψιμο με αλκοολούχο διάλυμα είναι προτιμότερο όταν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, ενώ το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό όταν είναι εμφανώς λερωμένα).
Άτομα σε καραντίνα: Πρέπει να τηρούν την αναπνευστική υγιεινή, δηλαδή όταν βήχουν ή φτερνίζονται να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα με τον αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, και ακολούθως να απορρίπτουν αμέσως το χαρτομάντιλο και να πραγματοποιούν υγιεινή χεριών. Όλα τα άτομα σε καραντίνα πρέπει να ενημερώνονται για το πρωτόκολλο απομόνωσης και να παραμένουν στο χώρο απομόνωσης τους.
Απαιτήσεις για τον χώρο της καραντίνας
Τα δωμάτια φιλοξενίας των ατόμων σε καραντίνα πρέπει να έχουν φυσικό επαρκή αερισμό. Εάν δεν είναι εφικτός ο φυσικός αερισμός θα πρέπει ο τεχνητός αερισμός να παρέχει 100% φρέσκο αέρα χωρίς ανακύκλωση.
Κάθε άτομο θα πρέπει να διαμένει σε ξεχωριστό δωμάτιο με εσωτερική ατομική τουαλέτα εξοπλισμένη με υγρό σαπούνι και νερό.
Εάν δεν είναι δυνατόν να τεθούν σε καραντίνα τα άτομα της ίδιας οικογένειας σε ξεχωριστά δωμάτια, τότε θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των κρεβατιών απόσταση 1 μέτρου. Τα άτομα σε καραντίνα θα πρέπει να διατηρούν τουλάχιστον 1 μέτρου απόσταση μεταξύ τους κάθε στιγμή.
Μέτρα υγιεινής
Οι εγκαταστάσεις της καραντίνας θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται καθημερινά. Απαιτείται καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών, που αγγίζει συχνά ο ασθενής, όπως κομοδίνο, πόμολα, επιφάνειες της τουαλέτας κ.λπ., καθώς και έκτακτος καθαρισμός, όταν οι επιφάνειες λερωθούν από βιολογικά υγρά σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας «Εφαρμογή μέτρων καθαρισμού και απολύμανσης σε πλωτά μέσα σε περίπτωση κρούσματος».
Το προσωπικό που θα εισέρχεται στο δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται άτομα σε καραντίνα θα πρέπει να φορά γάντια μίας χρήσης και χειρουργική μάσκα και να εφαρμόζει υγιεινή των χεριών μετά την απόρριψή τους.
Τα κλινοσκεπάσματα και ο ρουχισμός θα πρέπει να συλλέγονται σε πλαστικές σακούλες και στη συνέχεια να πλένονται με απορρυπαντικό και νερό σε θερμοκρασία 60–90 °C και να στεγνώνουν πλήρως.
Τα απορρίμματα θα πρέπει να συλλέγονται σε πλαστικές σακούλες και να απορρίπτονται σε εγκεκριμένους χώρους διάθεσης απορριμμάτων.
Τα άτομα που μεταφέρουν τα τρόφιμα θα πρέπει να φορούν χειρουργική μάσκα και γάντια και να αφήνουν τον δίσκο με τα τρόφιμα έξω από την πόρτα του δωματίου.
Εάν δεν χρησιμοποιούνται πιάτα και μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης τότε θα πρέπει μετά την κατανάλωση του γεύματος ο δίσκος και τα πιάτα να μεταφέρονται σκεπασμένα στον χώρο πλύσης σκευών και στη συνέχεια να πλένονται και να απολυμαίνονται στους 77 °C ή περισσότερο για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα ή στους 82 °C ή με διάλυμα χλωρίου περιεκτικότητας 200 ppm.
Έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση περιστατικού
Η παρακολούθηση της υγείας των ατόμων θα πρέπει να γίνεται καθημερινά από τους ίδιους δύο φορές την ημέρα και να περιλαμβάνει μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος και αναφορά για την εμφάνιση συμπτωμάτων. Τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα συστήνεται επιπλέον να παρακολουθούν την υγεία τους για πιθανή επιδείνωση του υποκείμενου νοσήματός τους.
Η θερμομέτρηση και η αναφορά των συμπτωμάτων θα πρέπει να γίνεται και τηλεφωνικά σε άτομο στη ρεσεψιόν, το οποίο θα καταγράφει τα αποτελέσματα της παρακολούθησης σε ονομαστική κατάσταση δύο φορές την ημέρα: π.χ. το πρωί στις 10:00 και το απόγευμα στις 18:00. Εάν όμως ενδιάμεσα παρουσιαστούν συμπτώματα, αμέσως θα πρέπει να αναφερθούν και να ακολουθήσει ιατρική εξέταση σύμφωνα με τις διαδικασίες, που ορίζει ο ΕΟΔΥ.
Κάθε άτομο σε καραντίνα που αναπτύσσει πυρετό ή αναπνευστικά συμπτώματα, σε οποιοδήποτε σημείο της περιόδου της καραντίνας, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ύποπτο περιστατικό COVID-19.
Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να υπάρχει άμεσα προσβάσιμο στο ξενοδοχείο επαρκές αναλώσιμο υλικό για την πρόληψη των λοιμώξεων:
σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών
χαρτομάντηλα
απλές χειρουργικές μάσκες
γάντια μιας χρήσης
θερμόμετρα
σακούλες απορριμμάτων
υγρά καθαρισμού επιφανειών
Αρχείο μελών προσωπικού και όλων των ατόμων σε καραντίνα
Για τους σκοπούς δράσεων προστασίας της δημόσιας υγείας, η διεύθυνση του ξενοδοχείου οφείλει να τηρεί αρχείο των μελών προσωπικού και όλων των ατόμων που διέμειναν στο ξενοδοχείο -όνομα, εθνικότητα, ημερομηνία άφιξης και αναχώρησης, στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail)-, ώστε να καθίσταται δυνατή η επικοινωνία με τις στενές επαφές τυχόν κρούσματος COVID-19, που ενδέχεται να ταυτοποιηθεί εκ των υστέρων.
Η ενημέρωση του προσωπικού και η προμήθεια προστατευτικού υλικού συμβάλλουν στην οργανωμένη και ψύχραιμη αντιμετώπιση και στην αποφυγή δημιουργίας καταστάσεων πανικού. Ο έγκαιρος σχεδιασμός και η αποτελεσματική πρόληψη και ενημέρωση θα διασφαλίσει την υγεία των επισκεπτών και του προσωπικού, αλλά και τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της μονάδας. Η συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους λοιπούς φορείς της Δημόσιας Υγείας (Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας) είναι σημαντική τόσο για την προετοιμασία των μέτρων πρόληψης όσο και για τις απαραίτητες ενέργειες και παροχή πληροφοριών σε περίπτωση κρούσματος.
Οι επαγγελματίες υγείας, που θα φροντίσουν το ύποπτο κρούσμα, πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα προφύλαξης για τα νοσήματα που μεταδίδονται με σταγονίδια με ΜΑΠ: μάσκα απλή χειρουργική ή FFP2, αδιάβροχη ρόμπα με μακριά μανίκια, γάντια, οφθαλμική προστασία (γυαλιά ή προσωπίδα).https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.