Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσια Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς αναφέρει: «Προτεραιότητα της Περιφέρειας Κρήτης η προστασία, η προαγωγή της υγείας και η κοινωνική ένταξη των ατόμων με ψυχικά νοσήματα»
Η 10η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 1994 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας ως η «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας». Το μήνυμα του ΠΟΥ για την «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας» για το 2020 είναι: «Ψυχική Υγεία για Όλους: Μεγαλύτερη Επένδυση-Μεγαλύτερη Πρόσβαση».
Σκοπός της φετινής εκστρατείας για την «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας» είναι η επαύξηση της επίγνωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τις ψυχό-κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας και η ανάδειξη της διαχρονικής αναγκαιότητας επένδυσης στην ψυχική υγεία μέσω της υλοποίησης αντίστοιχων δράσεων και προγραμμάτων σε τοπικό, εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο.
Γι’ αυτό έχει ήδη ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία, με τίτλο «Κίνηση για την Ψυχική Υγεία: Ας Επενδύσουμε». Στα πλαίσια της εκστρατείας αυτής ο ΠΟΥ, από κοινού με άλλους συνεργαζόμενους φορείς, απευθύνουν κάλεσμα για μια μεγάλη αύξηση των επενδύσεων στην ψυχική υγεία, για την ανάπτυξη υπηρεσιών ψυχικής υγείας υψηλής ποιότητας και την ενίσχυση της απρόσκοπτης πρόσβασης όλων των ατόμων στις υπηρεσίες αυτές.
Στην πραγματικότητα η ψυχική υγεία αποτελεί έναν από τους περισσότερο παραγκωνισμένους τομείς της Δημόσιας Υγείας, η διαχρονική έλλειψη επενδύσεων στην οποία έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται στο περιθώριο εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν από ψυχικά νοσήματα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσούν από κάποια ψυχική διαταραχή, 3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από τις καταστροφικές επιπτώσεις του αλκοόλ και ένα άτομο αυτοκτονεί κάθε 40 δευτερόλεπτα, ενώ μόνο το 2% των επενδύσεων των προϋπολογισμών για την υγεία αφορούν στην ψυχική υγεία.
Η Περιφέρεια Κρήτης έχει ως άμεση προτεραιότητά της την υποστήριξη και την προστασία των ατόμων με ψυχικά νοσήματα και την ανάληψη δράσεων για την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, έχει εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΕΠ) «ΚΡΗΤΗ» 2014-2020, την Πράξη «Μονάδα για άτομα με ψυχιατρική συννοσηρότητα Περιφέρειας Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο», η οποία υλοποιείται από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ».
Έργο της Μονάδας αυτής είναι να παρέχει θεραπευτική και συμβουλευτική υποστήριξη στα άτομα με συνύπαρξη κάποιας μορφής εξάρτησης με ψυχική διαταραχή, καθώς και στις οικογένειές τους και πρόκειται να καλύψει το σημαντικό κενό υπηρεσιών που απαντάται στη χώρα μας. Επίσης, στο ΕΠ «ΚΡΗΤΗ» 2014-2020 έχουν ενταχθεί σημαντικά έργα που στοχεύουν στην υποστήριξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος υπηρεσιών κοινοτικής θεραπείας και κατ’ οίκον νοσηλείας, στην εφαρμογή προγραμμάτων παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών και στην ενίσχυση των Κινητών Μονάδων για την παροχή παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών.
Τα έργα αυτά υλοποιούνται από τις δομές ψυχικής υγείας του Βενιζελείου–Πανανείου Νοσοκομείου, του Νοσοκομείου Χανίων, του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και από την Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ «Η ΑΡΩΓΗ».
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογράψει η Περιφέρεια Κρήτης με τον Τομέα Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ για την υλοποίηση του Έργου «Μελέτη αξιολόγησης της πορείας και θεραπείας των χρόνιων ψυχικών νοσημάτων της Κρήτης».
Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι η εκπόνηση έρευνας σχετικά με τον προσδιορισμό των παραγόντων που επιδρούν αρνητικά ή θετικά στην έκβαση των ασθενών με ψυχιατρικές διαταραχές που νοσηλεύονται και αντιμετωπίζονται στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ και στις Ψυχιατρικές Κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων Χανίων και Ρεθύμνου.
Όπως επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Ν. Βαμβακάς: «Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς μας βρίσκει όλους αντιμέτωπους με μια πρωτόγνωρη κρίση Δημόσιας Υγείας.
Η Πανδημία του Κορωνοϊού αποτελεί μια σοβαρή ψυχό-πιεστική συνθήκη που προκαλεί έντονα συναισθήματα φόβου, άγχους, ανασφάλειας, αβεβαιότητας και θλίψης και έχει επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή όλου του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ευάλωτων ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχικά και άλλα χρόνια νοσήματα. Ας είναι αυτή η ημέρα μια ευκαιρία να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικά νοσήματα και των οικογενειών τους και να συνενώσουμε δυνάμεις στον κοινό αγώνα για τη μείωση του κοινωνικού στιγματισμού και της απομόνωσης που βιώνουν και την προαγωγή της υγείας και της ποιότητας της ζωής τους».