Διαφωνεί στα επιμέρους για να κρύψει ότι συμφωνεί με τη στόχευση των δασικών χαρτών, η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης.
Αποκαλυπτική, για τις θέσεις των παρατάξεων της περιφερειακής αρχής όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για τους δασικούς χάρτες στις 17 Μάρτη.
Αφού δεν έκρυψαν ότι θεωρούν την κατάρτιση των δασικών χαρτών ως «ένα μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο», όπως διατείνονται και τα κόμματα που εκπροσωπούν, ζήτησαν την αναστολή τους και τη διόρθωσή τους, κι αυτό κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης και στελέχη του ΚΚΕ, Συντυχάκης Μ., Μανουσάκης Ν. και Μαρινάκης Αλ., τοποθετήθηκαν από τη σκοπιά των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων, της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς, αποκαλύπτοντας την πραγματική στόχευση των δασικών χαρτών και κατέθεσαν στο περιφερειακό συμβούλιο συγκεκριμένη πρόταση για τα «προβλήματα» που αναδεικνύονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Τόνισαν ότι στόχος της κύρωσης των δασικών χαρτών, είναι να θησαυρίσουν τα μεγάλα συμφέροντα. Είναι η διευκόλυνση των επενδύσεων και όχι η προστασία της κρατικής δασικής περιουσίας και του περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, με τους δασικούς χάρτες επιχειρείται η αμφισβήτηση της χρήσης -και έμμεσα της ιδιοκτησίας- πολλών μικρών κλήρων μικροϊδιοκτήτων γης, μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων κ.ά., που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα μεγάλα κόστη της διαδικασίας ενστάσεων, οπότε θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη γη τους.
Η κατοχύρωση της κρατικής γης θα επιτρέψει την παραχώρησή της με εξευτελιστικό ενοίκιο και μακροχρόνιες μισθώσεις στους επενδυτές στην Ενέργεια (ΑΠΕ), στις Κατασκευές, στον Τουρισμό, και την παράλληλη νομιμοποίηση καταπατήσεων κρατικής γης, όπως άλλωστε ζητά ο ΣΕΒ και η ΕΕ.
Συνεπώς τα «προβλήματα» που αναδεικνύονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, δεν είναι αστοχίες, αλλά οι στόχοι και τα αποτελέσματα της αστικής πολιτικής στη γη και τη χρήση της, για να εξυπηρετούνται τα επενδυτικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων.
Σε αυτό το πλαίσιο αντιμετωπίζουν η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα αστικά Κόμματα, τους δασικούς χάρτες και όχι, όπως ισχυρίζονται, για την προστασία της κρατικής δασικής περιουσίας και του περιβάλλοντος.
Άλλωστε, η δημιουργία των δασικών χαρτών ήταν στα προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου που συμφώνησαν και συνυπέγραψαν όλα τα αστικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.ά) και τώρα η ΕΕ απαιτεί να εφαρμοστεί η μνημονιακή αυτή υποχρέωση, πριν από το τέλος του 2021.
Τέλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έκαναν σαφές ότι η Λαϊκή Συσπείρωση, το ΚΚΕ, θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων.
Ότι η ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών, στη βάση των λαϊκών αναγκών, προϋποθέτει διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης, προϋποθέτει την ενδυνάμωση και την οργανωμένη παρέμβαση του εργατικού – λαϊκού κινήματος για να προχωρήσει ο δρόμος της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου και να ανοίξει ο δρόμος της εργατικής εξουσίας.