Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με θέμα: «Ένταξη της Κνωσού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».
Ο βουλευτής Ηρακλείου έχει καταθέσει σχετική ερώτηση τονίζοντας ότι σε συνέχεια του φακέλου υποψηφιότητας για την Σπιναλόγκα, η δρομολόγηση φακέλου ένταξης για την Κνωσό θα είναι εξαιρετικής σημασίας για την προστασία και ανάδειξη της σπουδαιότητας τοθ μεγαλύτερου και ισχυρότερου ανακτόρου του μινωικού πολιτισμού και των συνδεδεμένων με αυτό μνημείων.
Στο κείμενο της ερώτησής του ο Νίκος Ηγουμενίδης επαναφέρει όλο το ιστορικό: ότι η Ελλάδα έχει συνυπογράψει από το 1981 τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς και ότι μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 18 μεμονωμένα μνημεία ή αρχαιολογικά σύνολα, αλλά και ότι τον Ιανουάριο του 2019 το Υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε επισήμως στην UNESCO το φάκελο υποψηφιότητας για την ένταξη της Σπιναλόγκας.
«Την ίδια περίοδο», τονίζει ο Νίκος Ηγουμενίδης, «ξεκίνησε στο Υπουργείο η συζήτηση και προετοιμασία της υποψηφιότητας για την ένταξη του ανακτόρου της Κνωσού μαζί με τα άλλα σημαντικά ανακτορικά κέντρα της μινωικής Κρήτης στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCΟ. Η προετοιμασία, όπως έχει επισημανθεί, αφορά στον Μινωικό Πολιτισμό και τα μεγάλα μινωικά κέντρα της Κρήτης, και πιο συγκεκριμένα τα ανάκτορα της Κνωσού, της Φαιστού και των Μαλίων, το ανάκτορο της Ζάκρου, το ανακτορικό κέντρο στη Ζώμινθο και την αρχαία Κυδωνία, τμήματα της οποίας έχουν έρθει στο φως».
Όπως εξηγεί ο Νίκος Ηγουμενίδης, «η προετοιμασία, συνδέεται με την ένταξη των εν λόγω μνημείων με τη “σειριακή εγγραφή”, δηλαδή με σταδιακή ένταξη στην ενότητα των κέντρων του Μινωικού Πολιτισμού, αλλά και με την αναγκαία σύμπραξη με την Περιφέρεια Κρήτης».
Και ρωτά την Υπουργό, «σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η συγκρότηση πλήρους και τεκμηριωμένου φακέλου και σε ποιες περαιτέρω ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο ώστε η Κνωσός και τα υπόλοιπα μνημεία του μινωικού πολιτισμού να ενταχθούν στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς;».
Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: «Ένταξη της Κνωσού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς»
Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει από το 1981 τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 18 μεμονωμένα μνημεία ή αρχαιολογικά σύνολα, και τον Ιανουάριο του 2019 το Υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε επισήμως στην UNESCO το φάκελο υποψηφιότητας για την ένταξη της Σπιναλόγκας. Την ίδια περίοδο ξεκίνησε στο Υπουργείο η συζήτηση και προετοιμασία της υποψηφιότητας για την ένταξη του ανακτόρου της Κνωσού μαζί με τα άλλα σημαντικά ανακτορικά κέντρα της μινωικής Κρήτης στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCΟ. Η προετοιμασία, όπως έχει επισημανθεί, αφορά στον Μινωικό Πολιτισμό και τα μεγάλα μινωικά κέντρα της Κρήτης, και πιο συγκεκριμένα τα ανάκτορα της Κνωσού, της Φαιστού και των Μαλίων, το ανάκτορο της Ζάκρου, το ανακτορικό κέντρο στη Ζώμινθο και την αρχαία Κυδωνία, τμήματα της οποίας έχουν έρθει στο φως. Η προετοιμασία, συνδέεται με την ένταξη των εν λόγω μνημείων με τη “σειριακή εγγραφή”, δηλαδή με σταδιακή ένταξη στην ενότητα των κέντρων του Μινωικού Πολιτισμού, αλλά και με την αναγκαία σύμπραξη με την Περιφέρεια Κρήτης.
Επειδή η δρομολόγηση φακέλου ένταξης θα είναι εξαιρετικής σημασίας για την προστασία και ανάδειξη της σπουδαιότητας του μεγαλύτερου και ισχυρότερου ανακτόρου του μινωικού πολιτισμού που σφράγισε την Προϊστορική εποχή κυρίως στο χώρο του Αιγαίου, και των συνδεδεμένων μιν μνημείων.
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η συγκρότηση πλήρους και τεκμηριωμένου φακέλου και σε ποιες περαιτέρω ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο ώστε η Κνωσός και τα υπόλοιπα μνημεία του μινωικού πολιτισμού να ενταχθούν στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς;
Ο ερωτών βουλευτής
Ηγουμενίδης Νικόλαος