Κρήτη:Έρχεται σκάφος 36 μέτρων για τη φύλαξη των ακτών της Κρήτης!

O κ. Κλιάρης προανήγγειλε την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος με προσωπικό, αλλά και σε επίπεδο εξοπλισμού με υπερσύγχρονα επιχειρησιακά μέσα
Του Αντώνη Παντινάκη

“Κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε ως Λιμενικό Σώμα. Είμαστε νυχθημερόν στα σύνορα, είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε, προκειμένου να φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας. Και νομίζω ότι ο Έλληνας πολίτης πρέπει να είναι ήσυχος για αυτή τη δουλειά που προσφέρει μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα”.

Διπλούς αποδέκτες είχε το ηχηρό μήνυμα που έστειλε από την Κρήτη και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, εν μέσω της οξυνόμενης τουρκικής προκλητικότητας και της εντεινόμενης ανησυχίας που διαπερνά μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, για ένα πιθανό θερμό επεισόδιο με τους ατίθασους γείτονες.

Ο κ. Κλιάρης προανήγγειλε την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος με προσωπικό, αλλά και σε επίπεδο εξοπλισμού με υπερσύγχρονα επιχειρησιακά μέσα, και παρουσίασε με στοιχεία την εντυπωσιακή μείωση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας.

B

Επιτήρηση όλου του θαλάσσιου πεδίου της Κρήτης

Το σύστημα επιτήρησης προβλέπει κάμερες, πέρα από το ανατολικό Αιγαίο, και στο κομμάτι της Κρήτης. Στην μεγαλόνησο αναμένεται να τοποθετηθούν τέσσερα ραντάρ, τα οποία θα ζώσουν όλο το νησί.

“Θα έχουν γρήγορο εντοπισμό, περίπου στα 30 μίλια. Δηλαδή, θα εντοπίζονται όλα τα σκάφη. Και τα μικρά σκάφη και τα φουσκωτά, θα έχουν τη δυνατότητα εντοπισμού και σε αυτές τις μεγάλες αποστάσεις. Είναι με τέσσερα ραντάρ, υπάρχουν θερμικές κάμερες προκειμένου να έχουμε επιτήρηση όλου του θαλάσσιου πεδίου όλων των ακτών της Κρήτης” εξήγησε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος.

“Πάνω από 2.000 στελέχη στην παραμεθόριο”

Το σύστημα επιτήρησης βρίσκεται στο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας στην παρούσα φάση. Μέχρι να βγει ο διαγωνισμός, να υπογραφεί και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος.

“Από τις αρχές Μαρτίου και μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, έχει αλλάξει το επιχειρησιακό πλάνο. Το Λιμενικό Σώμα προσαρμόστηκε άμεσα πάνω σε αυτό το πλάνο. Έχει αναπροσαρμόσει τις δυνάμεις του, έχει στείλει αρκετά επιχειρησιακά μέσα στην παραμεθόριο. Ήδη, αυτή τη στιγμή, επιχειρούν νυχθημερόν, σε 24ωρη βάση, πάνω από 60 σκάφη. Βρίσκονται πάνω από 2.000 στελέχη στην παραμεθόριο. Ακόμη, γίνονται και αποσπάσεις κι από περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και από τις λιμενικές αρχές, προκειμένου να ενισχύσουμε τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας” ανέφερε ο κ. Κλιάρης.

Ο Αντιναύαρχος Λ.Σ. δεν παρέβλεψε ότι “προφανώς, το τελευταίο διάστημα είχαμε κάποια περιστατικά με μεταναστευτικές ροές, που βέβαια είχαν προορισμό την Ιταλία, αλλά έμειναν εδώ λόγω μηχανικής βλάβης – γιατί τα περισσότερα εξ αυτών είναι παλιά σκάφη και δεν είναι αξιόπλοα”. Όπως ξεκαθάρισε “γίνει αναπροσαρμογή των δυνάμεων” και “ήδη σε καθημερινό επίπεδο το κοιτάμε αυτό, προκειμένου να γίνεται γρήγορος εντοπισμός και να μην φτάνουν εδώ στην Κρήτη αυτά τα σκάφη”.

Προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές: “Μειώθηκαν περίπου στο 98%”

Η αλλαγή επιχειρησιακού σχεδιασμού του Λιμενικού Σώματος και η συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον Frontex, “που ενισχυόμαστε σε επιχειρησιακά μέσα και σε ανθρώπινο δυναμικό” περιόρισαν αισθητά τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές, βάσει των αριθμών στους οποίους ανέτρεξε ο κ. Κλιάρης: “Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαμε περίπου 212 άτομα, που εισήλθαν στη χώρα μας από τα θαλάσσια σύνορα, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του περσινού μήνα ήταν γύρω στις 6-6.500. Άρα, έχουμε μία μείωση περίπου στο 98%, γενικά στη χώρα μας”.

Σκάφη και έμψυχο δυναμικό

Το δόγμα στο οποίο ομνύει ο κ. Κλιάρης είναι ότι “ζωή χωρίς πρόβλημα και Υπηρεσία χωρίς πρόβλημα, δεν υπάρχει”, γι’ αυτό “κι είμαστε εδώ πέρα”.

Τα κενά και τα προβλήματα έχουν εντοπιστεί και γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν και να διορθωθούν, μέσα από ένα “μεγάλο σχέδιο” το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

“Φοβερές δυνατότητες” έχουν σύμφωνα με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, τα ταχύπλοα σκάφη που δώρισε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: “Έχουν μπει τρία, την επόμενη εβδομάδα θα παραληφθεί το τέταρτο και μέχρι τέλος του 2020 θα παραληφθεί και το πέμπτο”.

Έτοιμα να σαλπάρουν από την Ιταλία είναι και δύο μεγάλα σκάφη, 36 και 37 μέτρων: Οι κάβοι τους θα λυθούν στις 21 Νοεμβρίου, κι όταν με το καλό πιάσουν λιμάνι στην πατρίδα μας, θα ενταχθούν στη δύναμη του Λιμενικού Σώματος.

“Ένα από τα τέσσερα που είναι αυτή τη στιγμή θα έρθει στην Κρήτη, όπως έχουμε πει, προκειμένου να ενισχύσει τα επιχειρησιακά μέσα” του νησιού.

Στο στόλο του Λιμενικού Σώματος θα μπουν “περίπου άνω των 45 σκαφών μέχρι το 2022”. Θα ακολουθήσει μία αναδιάταξη, ώστε να “ενισχυθούν και αλλαχθούν παλιά σκάφη”.

Η απευθείας κατάταξη 105 διπλωματούχων πλοιάρχων και μηχανικών σχεδιάζεται για αρχές του νέου έτους, με σκοπό να …γεμίσουν τα καινούργια σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Ακόμη, εντός του 2021 οι λιμενικές αρχές θα ενισχυθούν σημαντικά με επιπλέον λιμενοφύλακες.
“Ήδη έχει περάσει μία διάταξη: Από 7.500 άτομα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ως οργανικές θέσεις, θα πάμε στις 9.500 θέσεις” είπε ο κ. Κλιάρης και συνέχισε: “Ήδη βρίσκονται μέσα στις σχολές, μέσω των Πανελλαδικών, 200 λιμενοφύλακες. Μπαίνουν άλλοι 155 από το διαγωνισμό, εντός του Νοεμβρίου. Και θα πάρουμε – όπως εξήγγειλε και ο κύριος Υπουργός Ναυτιλίας – άλλους 70 επιλαχόντες λιμενοφύλακες. Άρα, εντός του 2021 θα έχουμε πάνω από 320 λιμενοφύλακες, οι οποίοι θα ενισχύσουν τις λιμενικές αρχές. Παράλληλα, θα μπουν και αξιωματικοί . Αρχές του 2021, επειδή υπάρχουν κενά σε διπλωματούχους πλοιάρχους και μηχανικούς, σχεδιάζουμε να πάρουμε με απευθείας κατάταξη 105 διπλωματούχους πλοιάρχους και μηχανικούς, προκειμένου εκείνοι να μπουν στα καινούργια σκάφη του Λιμενικού Σώματος”.https://www.cretalive.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.