Κρήτη: Ένας στους τρεις είναι «αιώνιος» φοιτητής – Πάνω από 19.000 στα πανεπιστήμια του νησιού
Σχεδόν το 30% των φοιτητών στα πανεπιστημιακά Ιδρύματα του νησιού έχει υπερβεί το ν+2 - Οι φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ που έχουν υπερβεί το ν+2 αγγίζουν το 50% του συνόλου των εγγεγραμμένων φοιτητών
Κρήτη: Ένας στους τρεις είναι «αιώνιος» φοιτητής – Πάνω από 19.000 στα πανεπιστήμια του νησιού
Σχεδόν 20.000 είναι οι «αιώνιοι» φοιτητές που σπουδάζουν στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτης και πιο συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Είναι φοιτητές οι οποίοι μπορούν να χαρακτηριστούν ως «μη ενεργοί», καθώς δε συμμετέχουν στις τρεις αυτές ακαδημαϊκές κοινότητες για πολλούς και για διάφορους λόγους.
Όπως διαμηνύουν εκπρόσωποι των πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Κρήτη και του ΕΛΜΕΠΑ, είναι εσφαλμένη κάθε άποψη περί διαγραφής τους. Απεναντίας, οι συγκεκριμένοι φοιτητές πρέπει να γίνουν σεβαστοί από την ακαδημαϊκή κοινότητα όπου ανήκουν και να υπάρξει άμεσα ο τρόπος επανένταξής τους. Τα κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα και η σημαντική αύξηση των εργαζόμενων φοιτητών είναι λόγοι που καθιστούν ένα φοιτητή «αιώνιο».
Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία των «αιώνιων» φοιτητών δόθηκαν την Κυριακή 24 Ιουλίου, στη δημοσιότητα μέσα από την εφημερίδα «Καθημερινή». Αυτό που παρατηρείται είναι πως σε πολλά πανεπιστήμια οι «αιώνιοι» φοιτητές, δηλαδή οι φοιτητές που έχουν υπερβεί το ν+2, αγγίζουν το 50% του συνόλου των εγγεγραμμένων φοιτητών.
Στην Κρήτη, τα πράγματα διαφοροποιούνται ελάχιστα. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης οι εγγεγραμμένοι φοιτητές ανέρχονται στους 20.977, ενώ «αιώνιοι» φοιτητές είναι οι 7.000. Δηλαδή ένας στους 3 εγγεγραμμένους φοιτητές θεωρείται «αιώνιος». Παρόμοια είναι και η εικόνα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, που είναι ένα μικρό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, όπου στους 6.290 εγγεγραμμένους φοιτητές, οι 1.993 είναι «αιώνιοι».
Η «ΝΚ» επικοινώνησε με τον αντιπρύτανη Προγραμματισμού, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Δημήτριο Μυλωνάκη, ο οποίος υποστήριξε πως δεν τίθεται ουσιαστικό ζήτημα για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Είναι σημαντικός ο αριθμός των “αιώνιων” φοιτητών. Ουσιαστικά, είναι μη ενεργοί φοιτητές οι οποίοι δε διαγράφονται. Απλά, υπάρχουν ως ονόματα στους καταλόγους μας. Στην πλειονότητά τους αυτοί οι φοιτητές έχουν σταματήσει τις σπουδές τους. Ουσιαστικό ζήτημα δεν υφίσταται. Σε μας ο αριθμός των “αιώνιων” φοιτητών είναι μικρότερος αναλογικά σε σχέση με άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε υψηλότερα ποσοστά αποφοίτησης σε σχέση με άλλα πανεπιστήμια», ανέφερε ο κ. Μυλωνάκης, ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι, «επί της ουσίας, οι “αιώνιοι” φοιτητές δεν έχουν κάποιο κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο ούτε δημιουργούν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στη ροή των προγραμμάτων σπουδών».
Αναφερόμενος ο κ. Μυλωνάκης για το προφίλ των «αιωνίων» φοιτητών, τόνισε: «Μιλάμε κυρίως για φοιτητές που έχουν εγγραφεί και από ένα σημείο και μετά εγκατέλειψαν τις σπουδές τους. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει σημαντική αύξηση στους εργαζόμενους φοιτητές. Αυτό επηρεάζει άμεσα την ακαδημαϊκή τους πορεία. Όταν δουλεύεις 8 ώρες, δεν είναι εύκολο να είσαι συνεπής στις ακαδημαϊκές σου υποχρεώσεις. Οι εργαζόμενοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης μπορεί να ξεπερνούν το 50%, πράγμα που δε συνέβαινε πριν 15 χρόνια. Το ζήτημα είναι πως Πολιτεία και Πανεπιστήμιο από κοινού θα βοηθήσουμε αυτούς τους φοιτητές στον μέγιστο δυνατό βαθμό έτσι ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Η δημιουργία φοιτητικών εστιών στο Ηράκλειο και Ρέθυμνο θα λειτουργήσει προς αυτήν την κατεύθυνσημ δημιουργώντας συνθήκες για τη μείωση του κόστους διαβίωσης».
Ένας στους 2 φοιτητές στο ΕΛΜΕΠΑ
Την ίδια στιγμή, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο έχει πάνω από 10.000 «αιώνιους» φοιτητές. Αναλυτικά, στους 20.645 εγγεγραμμένους φοιτητές, οι 10.245 είναι «αιώνιοι», δηλαδή ένας στους δύο.
Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, Νίκος Κατσαράκης έδωσε τη δική του εκτίμηση. «Ο αριθμός των “αιώνιων” φοιτητών απευθύνεται στα παλαιά προγράμματα του ΤΕΙ Κρήτης, καθώς δεν έχουμε ν+2. Όλοι που είναι ν+2 είναι φοιτητές που προέρχονται από τότε του το ΕΛΜΕΠΑ ήταν ΤΕΙ Κρήτης. Αυτό δε σημαίνει κάτι. Απλά, είναι στοιχεία παλιά και συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια σχεδόν το 50% να είναι “αιώνιοι” φοιτητές», υποστήριξε.
Εργασία και οικονομικές δυσκολίες
Γιατί οι φοιτητές, όμως, γίνονται «αιώνιοι»; Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Κατσαράκης, ο οποίος υποστήριξε: «Πολλοί φοιτητές εργάζονται. Κάποιοι άλλοι έχουν δυσκολίες στη ροή σπουδών και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να τους βοηθήσουμε με ενισχυτική διδασκαλία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι… Κάποιοι φοιτητές δε γνωρίζουν πως μπορεί να κάνουν χρήση μερικής φοίτησης και να σταματήσουν για μικρό χρονικό διάστημα τη φοίτησή τους. Επίσης, κάποιοι που εργάζονται μπορούν να κάνουν σπουδές μερικής φοίτησης, παρατείνοντας το χρονικό όριο φοίτησης των σπουδών τους. Η απάντηση όμως δεν πρέπει να είναι η διαγραφή των φοιτητών. Πολλοί φοιτητές αντιμετωπίζουν οικονομικά, κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα».neakriti.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.