Το μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια ύπαρξης.
Σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων & το Σύλλογο Φίλων Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος και με προτεινόμενη στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις (συναυλίες και σεμινάρια) που χαρακτηρίζονται από την συμμετοχή δεκάδων νέων – κυρίως από την Ελλάδα- μουσικών, από την προσπάθεια ανάδειξης και προβολής νέων δημιουργιών στο χώρο των ελληνικών μουσικών παραδόσεων και φυσικά από την πολυπολιτισμική διάσταση των συμπράξεων που διαχρονικά ταυτίζονται με το μουσικό μας εργαστήρι και τη φιλοσοφία του.
Το κύριο χαρακτηριστικό του μουσικού εργαστηρίου Λαβύρινθος δεν είναι η ενασχόληση του με τις σπουδαιότερες μουσικές παραδόσεις του Κόσμου. Είναι βασικά η διάθεση δημιουργικής επαφής των μουσικών με τα ιδιαίτερα στοιχεία τους και φυσικά η πρόθεση να ανανεωθούν και να κρατηθούν ζωντανές στο χρόνο στηριζόμενες σε αυτά που έχουν να προσφέρουν και όχι ως «μουσειακό είδος».
Οι μουσικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για την Άνοιξη θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Πολιτισμού του Δημαρχείου στα Πεζά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Δεδομένων των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων που επέφερε η σεισμική δραστηριότητα στον τόπο με τον οποίο έχουμε ταυτίσει την δραστηριότητά μας θα ανακοινωθούν πρωτοβουλίες που θα λάβουν χώρα στη διάρκεια των εκδηλώσεων με στόχο τη στήριξη των σεισμοπλήκτων.
Πρόγραμμα συναυλιών
31 Μαρτίου 2022 – Ο Λαβύρινθος στη μουσική της Κρήτης Ι
Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος, αν και ασχολείται με ένα πολύ ευρύ φάσμα τροπικών μουσικών παραδόσεων πάντα διατηρεί μια ιδιαίτερη και στενή σχέση με τη μουσική της Κρήτης. Από τα πρώτα του χρόνια ο Λαβύρινθος πλαισιωνόταν από ένα πυρήνα ιδιαίτερα αξιόλογων Κρητών συνεργατών όπως οι Μήτσος, Βασίλης και Μιχάλης Σταυρακάκης, ο Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) και η Σπυριδούλα Τουτουδάκη. Στη συνέχεια αναδύθηκε μια νεότερη γενιά συνεργατών όπως είναι ο Στέλιος Πετράκης, ο Γιώργος Μανωλάκης, η Κέλυ Θωμά, ο Ζαχάρης Σπυριδάκης και πολλοί ακόμα. Το κύριο χαρακτηριστικό όλων αυτών των ανθρώπων είναι η κοινή τους πίστη ότι η μουσική της Κρήτης οφείλει να στηριχτεί στη σημερινή δημιουργία όσο και στην ιστορική της διάσταση και ότι η σημερινή δημιουργία πρέπει να βασίζεται τόσο σε βαθιά γνώση του συσσωρευμένου υλικού του παρελθόντος όσο και στη φαντασία και στους ανοικτούς ορίζοντες των σημερινών εκπροσώπων της. Στη συναυλία αυτή θα ακούσουμε μια επιλογή από συνθέσεις των μουσικών που συμμετέχουν και που εκφράζουν ακριβώς αυτή την αντίληψη.
Συντελεστές:
• Γιώργης Ξυλούρης
• Σπυριδούλα Τουτουδακη
• Μιχάλης Σταυρακάκης
• Στέλιος Πετράκης
• Γιώργος Σταυρακάκης
• Δημήτρης Σιδερής
• Γιώργος Ζαχαριουδάκης
• Χάρης Μπάκας
• Κέλυ Θωμά
• Ross Daly
1 Απριλίου 2022-Κλασσική Μουσική του Ιράν
Σε αυτό το πρόγραμμα ιρανικής μουσικής, το κύριο μέρος της παράστασης θα βασίζεται σε έναν αυτοσχεδιασμό στα Dastgah Homayoun και Dastgah Shour και τους συναφείς τρόπους τους. Αυτός ο αυτοσχεδιασμός έχει ως επί το πλείστον μια φόρμα «Avazi» (η οποία είναι ένα μη μετρικό στυλ rubato παρόμοιο με το Taksim), αλλά θα μπορούσε επίσης να αναπτυχθεί με πιο ρυθμικό τρόπο. Κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος θα παιχτούν και κάποιες συγκεκριμένες συνθέσεις. Μερικές από αυτές τις συνθέσεις προέρχονται από το ρεπερτόριο Dastgah των αρχών του 20ου αιώνα, ενώ άλλες είναι πιο σύγχρονα κομμάτια.
Συντελεστές:
• Yasamin Shahhosseini
• Pedram Khavarzamini
2 Απριλίου 2022-Συνθέσεις του Ross Daly
Από τα πρώτα χρόνια που ασχολούμαι με τη μουσική, η σύνθεση πάντα ήταν αυτό που ασκούσε τη μεγαλύτερη έλξη σε μένα. Αν και ασχολούμαι πολλές δεκαετίες τώρα με τη μελέτη διαχρονικών τροπικών μουσικών παραδόσεων, ως κορυφαία προοπτική για μένα στα πλαίσια αυτού του ενδιαφέροντος, ήταν πάντα αυτή του να μπορέσω να αξιοποιήσω δημιουργικά, με τη μορφή της σύνθεσης, την όποια γνώση μπορούσα να συγκεντρώσω. Στις συνθέσεις μου συχνά χρησιμοποιώ υπαρκτές φόρμες που προέρχονται από τις παραδόσεις με τις οποίες έχω ασχοληθεί, ενώ άλλες φορές αφήνομαι σε κάπως πιο «ελεύθερες» δομές. Οι «διαδρομές» αυτές, ανάμεσα στο ορισμένο και στο ελεύθερο, αποτελούν τη δική μου αναζήτησή μιας βαθύτερης αρμονίας στα πλαίσια της οποίας αναδύονται τα όσα είναι για μένα ιερά.
Συντελεστές:
• Ross Daly
• Κέλυ Θωμά
• Mayu Shviro
• Yasamine Shahhosseini
• Χάρης Λαμπράκης
• Pedram Khavarzamini
• Muhittin Temel
3 Απριλίου 2022- Ο Λαβύρινθος στη μουσική της Κρήτης ΙΙ
Συντελεστές:
• Βασίλης Σταυρακακης
• Ευγενία Τόλη
• Ζαχαρίας Σπυριδάκης
• Γιώργος Μανωλάκης
• Γιάννης Παπατζανής
• Γιώργος Σταυρακάκης
• Κέλυ Θωμά
• Ross Daly
Ελεύθερη είσοδος με παράκληση ενίσχυσης των σεισμόπληκτων της περιοχής
Ώρα έναρξης: 21.00
Αίθουσα Πολιτισμού του Δημαρχείου, Πεζά
Στην Αίθουσα Πολιτισμού του Δημαρχείου στα Πεζά πριν την έναρξη, κατά την είσοδο και την παραμονή του κοινού στο χώρο θα εφαρμόζονται τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία COVID-19.
Πρόγραμμα σεμιναρίων
Pedram Khavarzamini | Τόμπακ 24-29/3
Το σεμινάριο εστιάζει στο ρόλο του τόμπακ στη διαμόρφωση της Περσικής μουσικής, θα μελετηθούν τεχνικές και ρυθμικοί κύκλοι απαραίτητοι για το παίξιμο του οργάνου. Επιπλέον θα διδαχθούν κάποιες συνθέσεις και ρυθμικά μοτίβα (παλαιά & νέα).
Κέλυ Θωμά | Ρεπερτόριο & Τεχνική στη Λύρα 24-29/3
Αυτό το σεμινάριο θα επικεντρωθεί σε συνθέσεις για λύρα καθώς και ασκήσεις για δοξάρι, τονικότητα, ακρίβεια, τρίλιες και στολίδια. Η Κέλυ Θωμά θα επιδείξει και θα αναλύσει πώς αυτές οι συνθέσεις ερμηνεύονται στη λύρα – συγκεκριμένα σε αυτήν με συμπαθητικές χορδές – σε ότι αφορά το ύφος, την τεχνική, τα στολίδια, τις παραλλαγές και την προσέγγιση. Το ρεπερτόριο θα επικεντρωθεί σε σύγχρονες συνθέσεις που γράφτηκαν για τη λύρα τα τελευταία 40 χρόνια, με επιρροές από διάφορες τροπικές μουσικές παραδόσεις καθώς και κάποιες παλιότερες και παραδοσιακές συνθέσεις που καταδεικνύουν το εύρος των δυνατοτήτων στο όργανο.
Αυτό το μάθημα απευθύνεται σε μουσικούς με κύριο όργανο τη λύρα καθώς και σε μουσικούς με διαφορετικά τοξωτά όργανα, αρκεί να έχουν ικανοποιητικό επίπεδο και άνεση με αυτό. Οι μαθητές αναμένεται να μάθουν περίπου ένα κομμάτι ανά τρίωρο μάθημα.
Χάρης Λαμπράκης Ι Ρυθμικός Αυτοσχεδιασμός 4-9/4
Το σεμινάριο, αν και έχει να κάνει με τον ρυθμικό αυτοσχεδιασμό, απευθύνεται σε μουσικούς και μαθητές μελωδικών οργάνων. Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν τουλάχιστον μία μέση εμπειρία επάνω στο όργανο με το οποίο θέλουν να αναπτύξουν τον αυτοσχεδιασμό μέσα στο πλαίσιο ενός δεδομένου ρυθμού.
Θα γίνει μία προσπάθεια ανάλυσης και εμβάθυνσης στα ρυθμικά, μελωδικά και γενικότερα δομικά στοιχεία του τροπικού ρυθμικού αυτοσχεδιασμού, έχοντας ως αφετηρία το ρεπερτόριο των Βαλκανίων, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της ευρύτερης περιοχής. Στη συνέχεια αυτή η τροπικότητα θα εμπλουτιστεί με στοιχεία άλλων μουσικών παραδόσεων (Ινδία, Αφρική κ.ά.).
Yasamin Shahhosseini – To Ούτι στην Ιρανική Μουσική 4-9/4
Το σεμινάριο θα επικεντρωθεί στο τρόπο που χρησιμοποιείται το ούτι στην ιρανική μουσική. Αντικείμενο μελέτης θα είναι συνθέσεις, που προέρχονται από το ιρανικό ρεπερτόριο σε διαφορετικά Dastgah /Avaz (τρόποι). Καθώς οι περισσότερες από αυτές τις συνθέσεις προορίζονται αρχικά για τα άλλα ιρανικά όργανα (όπως το Ταρ, το Σετάρ, η Καμάντσα), στόχος μας σε αυτό το μάθημα, θα είναι να τις αποδομήσουμε ώστε να τις εκτελέσουμε στο ούτι και να εμβαθύνουμε στο ύφος & στην τεχνική, σε συνδυασμό με αυτοσχεδιασμούς.
Ross Daly | Φρασεολογία των Μακάμ 11-16/4
Η φρασεολογία των Μακάμ είναι ένα σεμινάριο σχεδιασμένο ώστε να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν τα μακάμ κυρίως μέσω των ‘φράσεων’ και όχι μέσω της θεωρίας με κλίμακες. Με τον τρόπο αυτό, σταδιακά ο ήχος και η έννοια των μακάμ γίνονται οικεία, επιτρέποντας να ενσωματωθούν με φυσικότητα και ευχέρεια στο εκάστοτε μουσικό υπόβαθρο. Οι συνθέσεις που θα μελετηθούν έχουν επιλεχθεί χάρη στην ποικιλία και στην καθαρότητα των φράσεων και θα αναλυθούν σε βάθος κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, εστιάζοντας ειδικότερα στις περισσότερο χαρακτηριστικές φράσεις των μακάμ. Μάλιστα θα επικεντρωθούμε σε μερικά από τα βασικά μακάμ τα οποία αποτελούν τη βάση για τα περισσότερo πολύπλοκα. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο θα χρησιμοποιηθεί και υλικό από διαφορετικές πηγές.
Γιώργης Ξυλούρης | Ρεπερτόριο & Τεχνική στο Λαούτο 11-16/4
Ο Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) είναι ένας εμβληματικός μουσικός για την Κρήτη που έχει κερδίσει την αγάπη και την βαθιά εκτίμηση των φιλόμουσων πέρα από τα όρια της Κρήτης και της Ελλάδας ακόμα. Αναγνωρισμένος δεξιοτέχνης του λαούτου, τραγουδιστής συναρπαστικός με μια εσωτερικότητα που σπάνια συναντάμε πια στους σύγχρονους καλλιτέχνες, και ένας μουσικός που η συνολική του παρουσία στο χώρο της Κρητικής μουσικής αποπνέει μια ξεχωριστή ποιότητα και αισθητική, ο Ψαρογιώργης δεν είναι απλώς ένας καλός λαουτιέρης, η ένας καλός τραγουδιστής. Είναι μάλλον μια μορφή που ενσαρκώνει όλες τις αρετές και τους ανοικτούς ορίζοντες του Κρητικού πολιτισμού με απόλυτη ισορροπία και φυσικότητα. Συνεπώς ένα σεμινάριο μαζί του δεν είναι απλώς ένα μάθημα λαούτου, φωνής η Κρητικού ρεπερτορίου, είναι όλα αυτά και μαζί μια μοναδική βιωματική εμπειρία που μας φέρνει στον πυρήνα και στην ουσία της διαχρονικής Κρητικής παράδοσης. Στο σεμινάριο αυτό ο Γιώργος Ξυλούρης θα επικεντρωθεί σε θέματα τεχνικής και ρεπερτορίου του λαούτο και θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν στην βελτίωση της ποιότητας του ήχου.
Εγγραφές – Πληροφορίες:
Λαβύρινθος Μουσικό εργαστήρι
www.labyrinthmusic.gr
info@labyrinthmusic.gr
2810741027
Τα σχόλια είναι κλειστά.