Εκτόξευση των ξενοδοχειακών κλινών είχαμε την τελευταία πενταετία στην Κρήτη, ωστόσο οι πληρότητες δεν είναι αυτές που περίμεναν οι ξενοδόχοι του νησιού.
Οι υψηλές τιμές, τα ακριβότερα τουριστικά πακέτα, οι πληθωριστικές πιέσεις, το ενεργειακό κόστος, η μείωση της διάθεσης για ταξίδια και ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, θεωρούνται βασικές αιτίες αυτής της αλλαγής πλεύσης, του τουριστικού ρεύματος.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Τα ξενοδοχεία αυξάνονται και επεκτείνονται, το ίδιο όμως συμβαίνει και με τα airbnb που αριθμούν περίπου 100.000 κλίνες στο νησί.
Τα τελευταία 5 χρόνια στην Κρήτη προστέθηκαν, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΕΟΤ Άρη Στρατάκη, επιπλέον 40.000 ξενοδοχειακές κλίνες.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2017 είχαμε 17.000 κλίνες σε βίλες και επαύλεις, ενώ το 2021 ο αριθμός τους έφθασε τις 25.000.
Τα νούμερα αυξάνονται συνεχώς, όπως και τα καινούρια ξενοδοχεία που κατασκευάζονται ή πρόκειται να κατασκευαστούν .
Ωστόσο, μετά απο ένα δυναμικό πρώτο τρίμηνο, η σεζόν συνεχίζεται υποτονικά, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι προσδοκίες για μια χρονιά -ρεκόρ, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις απο το εξωτερικό συνεχίζονται με θετικό πρόσημο.
«Έχουμε απώλειες, σχεδόν απο όλες τις αγορές» είπε στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων ν. Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία τον Ιούνιο είναι 75% ενώ το 2022 έφθανε το 85%.
«Ελπίζουμε να γεμίσουμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο» σημείωσε ο ίδιος προσθέτοντας ότι οι κρατήσεις εμφανίζονται καλύτερες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, που οι τιμές των πακέτων είναι πιο οικονομικές.
«Είμαστε σε φάση αναμονής για να δούμε πως θα εξελιχθεί η επόμενη μέρα» σχολίασε ο κ.Χαλκιαδάκης υπενθυμίζοντας ότι τα τουριστικά πακέτα για την Κρήτη, είναι αυξημένα φέτος κατά 40%-50% και μεγάλος αριθμός τουριστών δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτά τα κόστη.ekriti.gr