Κρήτη:Δύσκολος γρίφος το κρητικό ελαιόλαδο φέτος

Η φετινή ελαιοκομική περίοδος στην Κρήτη θα είναι μια δύσκολη εξίσωση – Τι σχολιάζουν στο cretanews αυτοδιοικητικοί παράγοντες και εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής στην Κρήτη; Σε τι επίπεδα θα κυμανθεί η παραγωγή και η τιμή του λαδιού;

Δύσκολος γρίφος η ελαιοκομική περίοδος που ξεκινάει σε λίγες ημέρες στην Κρήτη με τον καιρό να κρίνεται παράγοντας μείζονος σημασίας για τους παραγωγούς. Αυτό εξομολογούνται στο cretanews αυτοδιοικητικοί παράγοντες και εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής στην Κρήτη.

Η μεγάλη ξηρασία των προηγούμενων μηνών είναι αποθαρρυντικός παράγοντας για την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας και σε συνδυασμό με την Ισπανία που κυριαρχεί στην αγορά, το πρόβλημα εμφανίζεται ακόμα μεγαλύτερο. Σε κάθε περίπτωση το χρονικό διάστημα μέχρι τους επόμενους δύο μήνες είναι κρίσιμο με την παρουσία βροχοπτώσεων να κρίνεται επιτακτική, ενώ είναι απαραίτητο να στηριχθεί και ο παραγωγός ώστε να καλύπτει τις καλλιεργητικές του δαπάνες.

Ειδικότερα, η ελαιοκομική περίοδος της Κρήτης πλησιάζει. Από τις αρχές του Σεπτέμβρη αρκετοί ελαιοπαραγωγοί και όχι μόνο αναζητούν εργάτες γης για την ελαιοκομική περίοδο. Όπως όλα δείχνουν, όμως, η νέα ελαιοκομική περίοδος θα είναι μια δύσκολη εξίσωση αφού τόσο η Ισπανία, ως ένας ισχυρός ανταγωνιστής ελαιολάδου, όσο και ο καιρός θα αποτελέσουν τους καθοριστικότερους παράγοντες στην τιμή. Λιγότερες βροχές τους δύο πρώτους μήνες της ελαιοκομικής περιόδου (Οκτώβριος και Νοέμβριος) σημαίνει λιγότερη παραγωγή και άρα εκτόξευση της τιμής του.

Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Μικρών Συνεταιρισμών της Ε.Θ.Ε.Α.Σ., Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος είπε:

«Όλα θα εξαρτηθούν από τον καιρό και από τις ποσότητες που θα παράξει η Ισπανία. Στην Ελλάδα έχει κτυπήσει κόκκινο καμπανάκι όσον αφορά την ελαιοκαλλιέργεια.

Έχουμε μία παραγωγή περίπου 200.000 τόνους στην Ελλάδα. Εάν δεν βρέξει, οι 200.000 τόνοι θα πέσουν. Δηλαδή, σε περίπτωση ανομβρίας, να αναμένουμε λιγότερο από 1/3 των 200.000 τόνων ελαιολάδου. Οι αρδευόμενες ελιές στη χώρα μας είναι περίπου το 10%, ενώ το 90% είναι μη αρδευόμενες ελιές. Όποια προβλήματα αντιμετωπίζει η Κρήτη, αντιμετωπίζει και η Καβάλα. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Χαλκιδική που ήδη έχει ξεκινήσει τη συγκομιδή. Όταν είναι αφυδατωμένος ο καρπός, δε μπορεί να τον μαζέψει ο παραγωγός.

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και στην Ισπανία η οποία φαίνεται να έχει μια ποσότητα κοντά στους 1 εκατ. 200.000 τόνους. Έχουμε μια αύξηση σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα, περίπου 500.000 τόνους πάνω. Αυτό σημαίνει πως θα αλλάξει η τιμή του ελαιοκομικού χάρτη. Η τιμή εξαρτάται στην Ελλάδα από τον καιρό και πιο συγκεκριμένα εάν θα βρέξει τον Οκτώβριο και Νοέμβριο. Εάν δεν βρέξει, θα πέσει η παραγωγή και η τιμή της ελιάς θα εκτοξευτεί. Εάν βρέξει, θα έχουμε μια ισορροπημένη τιμή η οποία θα εξαρτάται 100% από την Ισπανία. Σήμερα, το λάδι κυμαίνεται στα 7,50 ευρώ στη χώρα μας».

Εάν δεν βρέξει, θα πέσει η παραγωγή και η τιμή της ελιάς θα εκτοξευτεί. Εάν βρέξει, θα έχουμε μια ισορροπημένη τιμή στα 7,50 ευρώ, δηλώνει στο cretanews ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Μικρών Συνεταιρισμών της Ε.Θ.Ε.Α.Σ., Μύρων Χιλετζάκης
Δε προβλέπεται μεγάλη παραγωγή

Η μεγάλη ξηρασία έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις όχι και τόσο μεγάλης παραγωγής ελαιολάδου τη φετινή ελαιοκομική περίοδο υποστήριξε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ποιότητας ζωής της υπαίθρου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Τα ελαιόλαδα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πολλά. Στην κορυφή βρίσκεται το έξτρα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το λαμπαντές πυρηνέλαιο. Επίσης έχουμε βιολογικά έλαια, όπως και το αγουρέλαιο. Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος. Λόγω της μεγάλης ξηρασίας στην Κρήτη, δεν προβλέπεται να έχουμε μια μεγάλη παραγωγή στο νησί μας.

Υπάρχουν περιοχές σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα του νησιού που οι ελιές δεν καρπόδεσαν πράγμα που οφείλεται είτε στην ξηρασία είτε στη χαλαζόπτωση. Έχουν πάθει ζημιές ωστόσο είναι αρκετά νωρίς να προβούμε σε ακριβή συμπεράσματα».

Μιλώντας για την τιμή παραγωγού, ο κ. Ιερωνυμάκης σημείωσε:

«Όσον αφορά την τιμή παραγωγού καταναλωτή στο ελαιόλαδο, πρέπει να είναι τέτοια που να μπορεί και ο παραγωγός να καλύψει τις καλλιεργητικές του δαπάνες και να έχει και ένα λογικό κέρδος για να μπορέσει να συνεχίσει να καλλιεργεί και να παράγει ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας και να είναι προσιτό προς τον καταναλωτή».

Πρίαμος Ιερωνυμάκης: Η Κρήτη έχει το προνόμιο της καλής ποιότητας που πρέπει να κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί!!!

«Οι ελαιοπαραγωγικές χώρες είναι πολλές. Και είναι λογικό να υπάρχει ανταγωνισμός. Η Κρήτη έχει όμως το προνόμιο της καλής ποιότητας που πρέπει να κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι στους ανταγωνιστές μας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται προσοχή και από την πλευρά του παραγωγού.

Να προσέχει να μην χρησιμοποιεί ξυλοκοπτικά μηχανήματα την ώρα της συγκομιδής όπως και το μηχάνημα ραβδίσματος να είναι μακριά από τα πανιά. Επίσης, τα ελαιουργεία που θα αλέθουμε τις ελιές μας να είναι καθαρά και η αποθήκευση του ελαιολάδου να γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές που έχουν πιστοποίηση» είπε ο κ. Ιερωνυμάκης, ενώ συνέχισε τονίζοντας:

Το ελαιόλαδο είναι εθνικό προϊόν και πρέπει να έχει μηδενικό Φ.Π.Α. όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Μεσογείου

«Το κράτος δεν πρέπει να είναι παρατηρητής και πρέπει να πάρει μέτρα υπέρ του παραγωγού, αλλά και του καταναλωτή. Το ελαιόλαδο είναι εθνικό προϊόν και πρέπει να έχει μηδενικό Φ.Π.Α. όπως συμβαίνει σε χώρες της Μεσογείου ή να βρίσκεται στο 5%.. Η ποιότητα είναι αυτή που θα μας κάνει ανταγωνιστικούς στην αγορά».

Πρίαμος Ιερωνυμάκης: Το κράτος δεν πρέπει να είναι παρατηρητής και πρέπει να πάρει μέτρα υπέρ του παραγωγού, αλλά και του καταναλωτή!!!
Τέλος, ο κ. Ιερωνυμάκης υπογράμμισε:

«Η σωστή ενημέρωση όσον αφορά τη διατροφή μας είναι σημαντική για να έχουμε ποιοτική και υγιεινή ζωή. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ελαιόλαδο είναι φάρμακο και αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μα μας. Περιέχει ευεργετικά μονοακόρεστα λιπαρά.

Έχει περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε που συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των ματιών, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας. Αντίθετα, τα σπορέλαια αποτελούν προϊόν επεξεργασίας σκληρής βιομηχανικής διαδικασία. Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σπορέλαιων έχουν επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό όπως είναι: η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και η οστεροαρθρίτιδα».https://www.cretanews.eu/

Τα σχόλια είναι κλειστά.