Κρήτη: Αύξηση 30% στην εργασία ανηλίκων – Για φαινόμενα εκμετάλλευσης κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου

Ο θάνατος του 15χρονου στα Χανιά, ενώ επέστρεφε από την εργασία του, έφερε στην επιφάνεια ένα θέμα που “καίει”

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό θανάτου του 15χρονου Αλέξανδρου Συμιανάκη σε τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά, ενώ επέστρεφε από τον χώρο δουλειάς του, εργατικά σωματεία και φορείς παίρνουν θέση για το φαινόμενο της παιδικής εργασίας, το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, βρίσκεται σε μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια.

Στην Κρήτη, η παιδική εργασία έχει αυξηθεί κατά 30%, ενώ οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο Ηράκλειο για την απασχόληση ανηλίκων φτάνουν στις 1.270. Ο τουρισμός και η εστίαση είναι οι κλάδοι που αντλούν ένα μεγάλο ποσοστό από τη “δεξαμενή” όσων επιθυμούν να εργαστούν και δεν έχουν ακόμα συμπληρώσει το 18o έτος της ηλικίας τους.

Το νομοθετικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ αυστηρό. Συγκεκριμένα, όσα ανήλικοι έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους και φοιτούν σε Γυμνάσια, Λύκεια, επαγγελματικές σχολές κ.ά. δεν επιτρέπεται να εργαστούν περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα και 30 ώρες την εβδομάδα. Επιπλέον, απαγορεύονται οι υπερωρίες και η απασχόληση τις νυχτερινές ώρες, δηλαδή από τις 22:00 μέχρι τις 06:00 το πρωί.

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Στέλιος Βοργιάς, χαρακτήρισε ανησυχητικά τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής εργασίας στην Κρήτη και ζήτησε τη συνδρομή της Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να αποτραπούν περιπτώσεις εκμετάλλευσης. Ακόμα, συνιστά στους γονείς να είναι προσεκτικοί και να μην αφήνουν τα παιδιά τους εκτεθειμένα σε κινδύνους που μπορεί να διατρέχουν και τους οποίους, λόγω της ηλικίας τους, είτε παραβλέπουν, είτε αγνοούν.

«Είναι ανησυχητικά τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής εργασίας. Στην Κρήτη καταγράφεται μία αύξηση 30% σε σχέση με πέρυσι. Μόνο στο Ηράκλειο είχαμε 1.270 αιτήσεις απασχόλησης ανηλίκων. Γι’ αυτόν τον λόγο, ζητάμε τη συνδρομή της Επιθεώρησης Εργασίας με αυστηρότερους ελέγχους. Οι ανήλικοι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να εργάζονται μέχρι 6 ώρες την εβδομάδα και να μη κάνουν δουλειές οι οποίες μπορεί να βλάψουν τη σωματική τους ακεραιότητα, όπως για παράδειγμα να σηκώνουν βάρη».
Ο κ. Βοργιάς υποστηρίζει ότι το φαινόμενο της παιδικής εργασίας παρουσιάζει αυξητικές τάσεις εξαιτίας της φτωχοποίησης που έχει πλήξει τα ελληνικά νοικοκυριά.

«Στην Κρήτη καταγράφεται μία αύξηση 30% σε σχέση με πέρυσι. Μόνο στο Ηράκλειο είχαμε 1.270 αιτήσεις απασχόλησης ανηλίκων. Γι’ αυτόν τον λόγο, ζητάμε τη συνδρομή της Επιθεώρησης Εργασίας με αυστηρότερους ελέγχους», δηλώνει ο κ. Βοργιάς

«Η αύξηση στην παιδική εργασία δείχνει ότι τα νοικοκυριά βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση. Οι γονείς να πάρουν την ευθύνη πριν στηρίξουν τα παιδιά τους να εργαστούν. Καλό είναι να κοιτούν πρώτα την εκπαίδευσή τους, αλλά από την άλλη χρειάζεται μέριμνα για να μπορούν οι οικογένειες να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Δυστυχώς, ακόμα και στην Κρήτη βλέπουμε πολλές περιπτώσεις φτωχοποίησης».

Για το αν έχουν καταγγελθεί στο ΕΚΗ περιστατικά παιδικής εκμετάλλευσης, ο κ. Βοργιάς είπε ότι κατά καιρούς έχουν γίνει αναφορές: «Παρατηρείται παραβατικότητα από την πλευρά των εργοδοτών που απασχολούν ανήλικους. Για παράδειγμα, έχουμε περιπτώσεις ανηλίκων που δουλεύουν σε παραλίες και μένουν πολλές ώρες στον ήλιο, ενώ έχουμε και περιπτώσεις παιδικής εργασίας μέχρι τα μεσάνυχτα, κάτι το οποίο επίσης απαγορεύεται από τον νόμο».

Τι προβλέπει ο νόμος για την παιδική εργασία
Ως ανήλικοι νοούνται όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Η εργασία των ανηλίκων υπόκειται σε περιορισμούς που αποσκοπούν στην απαγόρευση απασχόλησής τους σε εργασίες επικίνδυνες, βαριές ή ανθυγιεινές, καθώς και σε εργασίες που βλάπτουν την ψυχική τους υγεία και γενικά εμποδίζουν την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Ειδικότερα, απαγορεύεται να απασχοληθούν σε οποιαδήποτε εργασία ανήλικοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους. Εξαίρεση αποτελεί η απασχόληση ανηλίκων που έχουν συμπληρώσει το 3ο έτος της ηλικίας τους, σε πολιτιστικές και συναφείς δραστηριότητες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την εργασία των ανηλίκων διαμορφώνεται από τις διατάξεις των Ν. 1837/1989, Π.Δ. 62/1998 και Ν. 3850/2010.

Ανήλικοι που έχουν συμπληρώσει το 15ο αλλά όχι το 16ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και ανήλικοι που φοιτούν σε γυμνάσια, λύκεια, και κάθε τύπου τεχνικές ή επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές αναγνωρισμένες από το κράτος, επιτρέπεται να εργαστούν έως 6 ώρες την ημέρα και 30 ώρες την εβδομάδα.

Περαιτέρω για ανήλικους άνω των 16 ετών, ο χρόνος εργασίας τους δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 8 ώρες την ημέρα και τις 40 ώρες την εβδομάδα.

Τέλος, απαγορεύεται η υπερωριακή απασχόληση των ανηλίκων, καθώς και η απασχόλησή τους κατά τις νυχτερινές ώρες, δηλαδή από 22:00 έως 06:00.

Η ελάχιστη ημερήσια ανάπαυση ορίζεται σε τουλάχιστον δώδεκα (12) συνεχείς ώρες, στις οποίες πρέπει να περιλαμβάνεται το χρονικό διάστημα από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Όταν ο ημερήσιος χρόνος εργασίας υπερβαίνει τις 4,5 ώρες, παρέχεται διάλειμμα 30 τουλάχιστον συνεχών λεπτών.

Επίσης, η ημερήσια απασχόληση των ανηλίκων που φοιτούν σε γυμνάσια ή λύκεια κάθε τύπου ή τεχνικές επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές, αναγνωρισμένες από το κράτος, αρχίζει ή λήγει 2 τουλάχιστον ώρες μετά τη λήξη ή πριν από την έναρξη των μαθημάτων, αντίστοιχα.

Παλιότερα οι ανήλικοι στην Κρήτη εργάζονταν στον αγροτικό τομέα, στα οικογενειακά χωράφια και τις καλλιέργειες – Σήμερα αποτελούν σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού στον τουρισμό

Επιπλέον, οι ανήλικοι εργαζόμενοι δικαιούνται ως ελάχιστη εβδομαδιαία ανάπαυση δύο συνεχείς ημέρες, εκ των οποίων η μία είναι Κυριακή.

Ο χρόνος που διαθέτει ο ανήλικος όταν εργάζεται σε επιχείρηση, στα πλαίσια ενός συστήματος με εναλλαγή θεωρητικής ή/και πρακτικής κατάρτισης ή πρακτικής άσκησης ή μαθητείας, συνυπολογίζεται στον χρόνο εργασίας. Όταν ο έφηβος απασχολείται από περισσότερους εργοδότες, οι ημέρες εργασίας και οι ώρες εργασίας που πραγματοποιεί αθροίζονται.

Οι ανήλικοι εργαζόμενοι αμείβονται με βάση το κατώτατο τουλάχιστον ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη που προβλέπεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (και ήδη από 12/11/2012, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Ν. 4093/2012, με βάση το νόμιμο νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο) κατ’ αναλογία των ωρών απασχόλησής τους.

Ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας και μεγαλύτερη αμοιβή είναι δυνατόν να ρυθμίζονται με συλλογικές συμβάσεις εργασίας.https://www.neakriti.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.