Με πολύ περισσότερο κόσμο ανοίγει η φετινή τουριστική περίοδος στην Κρήτη, κάτι που θα κάνει τη διαφορά συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, όπως εκτιμούν οι τουριστικοί παράγοντες.
Οι πρώτες μαζικές αφίξεις τουριστών ήδη από τα τέλη Μαρτίου σηματοδότησαν τη δυναμική έναρξη, ενώ πολύ καλά είναι τα δεδομένα αναφορικά με τις κρατήσεις και τον Οκτώβριο. «Και όταν η αρχή και το τέλος μια σεζόν πάει καλά, αυτό αποτελεί εγγύηση για μια εξαιρετική τουριστική περίοδο, δεδομένου ότι κατά τους θερινούς μήνες οι πληρότητες είναι 100%» αναφέρει στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Πανελληνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης. Όπως προσθέτει: «Ο Απρίλιος και ο Μάιος με τις υψηλές πληρότητές τους θα προσθέσουν στις συνολικές αφίξεις». Όπως και ο Οκτώβριος, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πάει πάρα πολύ καλά και πολλά ξενοδοχεία θα έχουν πληρότητα 100%.
Οι πρώτες μαζικές αφίξεις ξεκίνησαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα των Καθολικών και η κίνηση έχει αυξηθεί όχι μόνο μέσα στις πόλεις, αλλά και στον ΒΟΑΚ, γεγονός που δείχνει ότι το νησί κινείται σε ρυθμούς καλοκαιριού. «Φέτος έχουμε πολύ περισσότερες πτήσεις και πολύ περισσότερα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει για την εποχή συγκριτικά με άλλα χρόνια. Ίσως να είναι και δεκαπλάσια τα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει φέτος, για τόσο μεγάλη διαφορά μιλάμε. Ενόψει του Καθολικού Πάσχα έχει έρθει πολύς κόσμος, ιδιαίτερα από Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ισραήλ και Γερμανία.» εξηγεί ο κ. Πελεκανάκης, ο οποίος προβλέπει ότι χρόνο με τον χρόνο η τουριστική κίνηση θα συνεχίσει να αυξάνεται. Γιατί; «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν, είτε Ευρωπαίοι είτε πολίτες εκτός Ευρώπης. Παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση στον τουρισμό σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, όπως η Τουρκία και η Ισπανία και φυσικά η δική μας. Δεν περιμένουμε να στραβώσει σε κάποια χώρα το κλίμα για να εισπράξουμε εμείς τα οφέλη» σημειώνει.
Όπως αναφέρει, «το μόνο που μας ανησυχεί είναι μην υπάρξουν προβλήματα σαν αυτά που είδαμε πέρυσι στα αεροδρόμια της Ευρώπης, λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού, με ματαιώσεις πτήσεων. Προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».
Έλλειψη προσωπικού
Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, για τις τουριστικές επιχειρήσεις παραμένει η έλλειψη. «Τον Ιανουάριο ήταν 6.000 τα κενά, τώρα παραμένουν κάτι παρά πάνω από 5.000» τονίζει ο κ. Πελεκανάκης, αναφερόμενος στις ελλείψεις προσωπικού στην Κρήτη.
Η πρωτοβουλία για την εξασφάλιση δυναμικού από τρίτες χώρες φαίνεται να μην έχει σοβαρό θετικό αντίκτυπο στην Κρήτη. Όπως αναφέρει ο ίδιος, με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε, προβλέπονται μόλις 280 άτομα για τον τουρισμό στο νησί, αριθμός δυσανάλογος όχι μόνο συγκριτικά με τις ανάγκες, αλλά και σε σχέση με τα όσα ισχύουν για άλλες περιοχές, όπως τα Επτάνησα, όπου υπάρχει πρόβλεψη για 900 άτομα. «Δυστυχώς η Κρήτη δεν θα μπορέσει να επωφεληθεί από την άφιξη των αλλοδαπών εργαζομένων, οι οποίοι θα βοηθούσαν πολύ» σημείωσε ο ίδιος και προέβλεψε ότι το πρόβλημα τα επόμενα χρόνια και ιδίως μετά το 2027, με τη λειτουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου, που θα απασχολήσει 7.000 εργαζομένους, θα ενταθεί.
Κινητικότητα και από τους Έλληνες
Όπως σημειώνει, ο κ. Πελεκανάκης, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για τις ημέρες του Ορθόδοξου Πάσχα, οπότε θα έχουμε φέτος σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από άλλες χρονιές, εσωτερική μετακίνηση επισκεπτών από την ανατολική προς τη δυτική Κρήτη και αντιστρόφως. Κάτοικοι του Λασιθίου και του Ηρακλείου θα περάσουν τις ημέρες του Πάσχα στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, ενώ αντίστροφη κίνηση θα σημειωθεί από τους δυτικότερο τμήμα του νησιού προς το ανατολικό.
Οι πληρότητες για τα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει κυμαίνονται αυτή τη στιγμή από 40% μέχρι 70%, ανάλογα με την περιοχή και τις εθνικότητες των τουριστών που φιλοξενούν, σύμφωνα με τις συνεργασίες τους. Πληρότητες που ο ίδιος χαρακτηρίζει πολύ καλές για την εποχή. Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει το 30% και πλέον των ξενοδοχείων και μέχρι τα τέλη Απριλίου τα περισσότερα, ενώ την 1η Μαΐου ανοικτά σε λειτουργία θα είναι το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων.https://www.ertnews.gr/