Την έντονη αντίθεσή τους για την μείωση του προϋπολογισμού του μεταφορικού ισοδύναμου εκφράζουν αγρότες και φορείς στην Κρήτη. “Η κυβέρνηση με την υπογραφή σχετικής ΚΥΑ αποφάσισε τη μείωση του Μεταφορικού Ισοδύναμου για την Κρήτη, κάτι που βρίσκει αντίθετους τους παραγωγούς του νησιού και ιδιαίτερα της Ιεράπετρας”, λένε οι αγρότες, κάνοντας λόγο για “μεγάλη αδικία, μάλιστα σε μια εποχή που το κόστος παραγωγής και μεταφοράς είναι μεγάλο”.
Ο κίνδυνος αύξησης της τιμής των αγροτικών προϊόντων είναι ορατός, επισημαίνουν την ίδια ώρα παράγοντες της αγοράς στην ΕΡΤ Ηρακλείου, εξηγώντας ότι “μεγάλοι παραγωγοί που είχαν υπολογίσει τα έξοδα τους θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν στην αγορά μέρος από το επιπλέον κόστος, που θα επιβαρυνθούν, λόγω της αναδρομικότητας του μέτρου. Παρ’ ότι από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Νησιωτικής πολιτικής αποφασίστηκε η αύξηση της δαπάνης για το Μεταφορικό ισοδύναμο από 35 σε 40 εκατ. σε όλη τη χώρα, για τα νησιά άνω των 150 χιλιάδων, κατοίκων μπαίνει ανώτατο όριο στα 8 εκατ. ευρώ ενώ μειώνεται η επιδότηση των εξόδων από 60% σε 20% αναδρομικά για το 2022-23”.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου, Θωμάς Χαριτάκης δήλωσε πως «είναι άδικο αυτό για την Κρήτη. Οι επιχειρηματίες του νησιού, οι βιοτέχνες και οι παραγωγοί είχαν υπολογίσει τα έξοδά τους σύμφωνα με αυτά που ίσχυαν στο μεταφορικό ισοδύναμο και τώρα καλούνται να υποστούν αύξηση του κόστους τουλάχιστον 20%. Εμείς ως επιμελητήρια της Κρήτης έχουμε ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου άμεσα με τροπολογία να αρθεί αυτή αδικία» κατέληξε.https://www.ertnews.gr/