Μάχη κατά των εξαρτήσεων δίνει το υπουργείο Υγείας καθώς, εκτός από την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, προωθεί μέτρα για τον περιορισμό του αλκοόλ. Στο πλαίσιο αυτό θα αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις για τις παραβάσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, ενώ αρχίζει ενημερωτική καμπάνια στα σχολεία για τις βλαβερές επιπτώσεις του ποτού.
Την ώρα λοιπόν που το Υπουργείο Υγείας βάζει στο «στόχαστρο», μετά τον αντικαπνιστικό το αλκοόλ, με έμφαση στους ανηλίκους, τους οδηγούς και τις εγκύους, στην Κρήτη τα στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.
Δυστυχώς στην Κρήτη, υπάρχει ακόμα και σήμερα η λανθασμένη εντύπωση ότι το αλκοόλ είναι δείγμα ανδρισμού! Το κακό ξεκινά από τις εφηβικές ακόμα ηλικίες, καθώς στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου το 60% των εφήβων πίνει μια φορά τον μήνα, ενώ το 9% πίνει δέκα φορές, σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ!
Ειδικότερα στον νομό Ηρακλείου το 59,7% των εφήβων πίνει μια φορά τον μήνα, ενώ το 8,9% πίνει πάνω από 10 φορές το μήνα.
Το 42,6% πίνει πάνω από 5 ποτά κάθε φορά και το 13,2% έχει μεθύσει 3 φορές στη ζωή του. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μία εκ των βασικών αιτιών της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ έχει να κάνει με μια κακή νοοτροπία “επίδειξης ανδρισμού” που υπάρχει σε αρκετές περιοχές της Κρήτης.
«Είναι ανησυχητικά τα στοιχεία και σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο Κρήτης, που
κάνουν ακόμα πιο επιβεβλημένη τη συνέργεια για την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού προβλήματος, όπως το αλκοόλ» , τονίζουν οι ειδικοί.
Εξάλλου, υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ έχει η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, ενώ τακτική χρήση κάνει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.
Ένα περίπου 40% κάνει χρήση αλκοόλ πολύ τακτικά, απόλυτη εξάρτηση έχει περίπου ένα 10%, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό απέχει πλήρως.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι έλεγχοι σε χώρους όπου πωλείται αλκοόλ έχουν στόχο να μπει φρένο στην παράνομη διάθεση του σε ανήλικους.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται αυστηροποίηση των κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία για τη διάθεση αλκοόλ ενώ δρομολογείται η ενίσχυση των κέντρων απεξάρτησης και η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, με ιδιαίτερη έμφαση στους ανήλικους, τους οδηγούς και τις εγκύους.
Ταυτόχρονα δρομολογείται η δημιουργία γραμμών τηλεφωνικής υποστήριξης για όσους εξαρτώνται από το αλκοόλ.
Όσα προαναφέρθηκαν εντάσσονται στο σχέδιο δράσης για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας το οποίο θα είναι σε βάθος πενταετίας, δεσμευτικό για τις υπηρεσίες Υγείας, ενώ προβλέπεται να είναι και κοστολογημένο.