Οι εξαγγελίες Μάκη Βορίδη και οι πρώτες αντιδράσεις από τον αγροτικό χώρο
Τη δημιουργία ενός καλύτερου ασφαλιστικού προϊόντος, το οποίο θα παρέχει περισσότερες, δικαιότερες και καλύτερες ασφαλιστικές υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους παραγωγούς, υποσχέθηκε για τον ΕΛΓΑ, δίνοντας χρονικό ορίζοντα πιλοτικής μετάβασης του Οργανισμού στην ψηφιακή εποχή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, ο Μάκης Βορίδης.
Έμφαση στην κάλυψη της ανθοφορίας της ελιάς, αλλά και στην κάλυψη των πάγιων εγκαταστάσεων των αγροτοκτηνοτρόφων, που σήμερα δεν προβλέπεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, δίνει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι έχει συσταθεί μία μικτή επιτροπή, η οποία μελετά τη δυνατότητα σύστασης συνεργειών μεταξύ του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης και του ΕΛΓΑ, με κύριο στόχο να διερευνήσει τη δημιουργία ενός καλύτερου ασφαλιστικού προϊόντος, το οποίο θα παρέχει περισσότερες, δικαιότερες και καλύτερες ασφαλιστικές υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε μάλιστα για ακόμη μια φορά ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ, αλλά στόχος είναι η εμπλοκή και η συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στην κάλυψη των ζημιών του πρωτογενούς τομέα, πάντα υπέρ του συμφέροντος των παραγωγών.
Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι στην ίδια κατεύθυνση και κατόπιν προσωπικής παρεμβάσεως του ίδιου του πρωθυπουργού, έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο, ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά από το 2011 σχετική διάταξη με την οποία μεταφέρθηκε ποσό ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να επιταχυνθεί η καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς.
Ο κ. Βορίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου, και με τις οποίες επιχειρείται ο εξορθολογισμός των οικονομικών του Οργανισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στη λειτουργία του και, όπως ανέφερε, θα οδηγήσουν στην οικονομική εξυγίανσή του.
Επιπλέον, ο κ. Βορίδης εξήγγειλε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη «κοστολογικής ασφαλιστικής μελέτης», όπως τη χαρακτήρισε, η οποία θα υποδείξει πού υπάρχουν πεδία παρεμβάσεως και θα συντελέσει στην οικονομική σταθεροποίηση της βάσης του Οργανισμού, που θα οδηγήσει στην εξυγίανσή του. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη μελέτη θα είναι έτοιμη τον Οκτώβριο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ιδιαίτερη σημασία της αναφορικά με τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.
Εξάλλου, εξήρε την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ μέσω της χρήσης της τεχνολογίας, που θα συντελέσει στη δημιουργία ενός αξιόπιστου και αντικειμενικού συστήματος εκτιμήσεων, το οποίο θα συμβάλλει στην ταχύτερη οριστικοποίηση των ζημιών και συνεπώς στην ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων. Τοποθέτησε μάλιστα την πιλοτική μετάβαση του ΕΛΓΑ στην ψηφιακή εποχή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.
Επιπροσθέτως, απέρριψε τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για στείρα αντιπολίτευση επί του θέματος, τονίζοντας ότι επί 4,5 χρόνια δεν έκανε τίποτα στο ζήτημα του κανονισμού. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναλογιστική μελέτη στην οποία ουδέποτε προχώρησαν οι ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ήρθε επιτέλους η ώρα»
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης σχολίασε: «Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ έχει να τροποποιηθεί από το 2011 μέχρι και σήμερα. Και είναι μεγάλη η ανάγκη να γίνει η τροποποίηση του κανονισμού και να συμπεριλάβει και άλλα ζημιογόνα αίτια. Ο Οργανισμός αυτός θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να γίνει όπως είναι όλοι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Αναφερόμενος στα αιτήματα των αγροτών, ο συνεταιριστής ανέφερε: «Εφόσον οι ασφαλιστικές εισφορές είναι αυτές που συντηρούν τον Οργανισμό, θα πρέπει το Διοικητικό Συμβούλιο να αποτελείται από αγρότες και από διάφορους φορείς του υπουργείου. Δε γίνεται οι εκπρόσωποι των αγροτών, είτε είναι από συνεταιριστικές οργανώσεις είτε από συνδικαλιστικές, να μην είναι μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο, όταν όλα τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ καλύπτονται από τα χρήματα των αγροτών και μόνο»…
Εν αναμονή της επίσημης διαβούλευσης
Ο Μύρων Χιλετζάκης δηλώνει ότι ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναμονή της επίσημης διαβούλευσης, ούτως ώστε να κατατεθούν και οι ανάλογες προτάσεις των αγροτικών φορέων. Σε ό,τι αφορά την επέκταση των ζημιογόνων αιτίων, ο συνεταιριστής είναι κατηγορηματικός: «Ζητάμε να καλύπτεται και η ζημιά στην ανθοφορία της ελιάς. Διότι εδώ και αρκετά χρόνια, την περίοδο που η ελιά έχει τον μικρό καρπό, δηλαδή τον ανθό, παθαίνει σοβαρή ζημιά χωρίς να έχει αποζημιωθεί ποτέ.
»Επομένως, εμείς ζητάμε να μπουν στον κανονισμό και άλλα ζημιογόνα. Και να υπάρξουν και άλλες κατηγορίες ασφαλιστικής κάλυψης στην αγροτική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Να υπάρχει, δε, ένας πιο διευρυμένος κατάλογος ασφαλίσεων, που θα μας επιτρέπει να ασφαλίσουμε και τις πάγιες εγκαταστάσεις μας. Δηλαδή ένας παραγωγός να μπορεί να ασφαλίσει τον στάβλο του, να μπορεί να ασφαλίσει το θερμοκήπιό του ή την αμπελουργική του εγκατάσταση, για τυχόν ζημιογόνες καταστάσεις».https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.