Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η δημόσια υγεία στην Κρήτη, ενώ οι παραιτήσεις γιατρών του ΕΣΥ, συνεχίζονται.
Δραματική είναι πλέον η κατάσταση στο Βενιζέλειο, που από σήμερα λειτουργεί μόλις δύο χειρουργικές αίθουσες την ημέρα, μόνο για τα επείγοντα, γιατί δεν επαρκούν οι αναισθησιολόγοι μετά την παραίτηση ενός ακόμη γιατρού αυτής της ειδικότητας.
Υπενθυμίζεται ότι τελεσίγραφο στη διοίκηση της ΔΥΠΕ Κρήτης και του Βενιζελείου έστειλε ο χειρουργικός τομέας του νοσοκομείου που αποφάσισε να σταματήσει τα προγραμματισμένα χειρουργεία, συμπεριλαμβανομένων και των επεμβάσεων που αφορούν καρκίνους,αν δεν βρεθούν 2 αναισθησιολόγοι για να καλύψουν επείγουσες ανάγκες του Τμήματος,οι οποίοι δεν βρέθηκαν.
Οι χειρουργοί πήραν αυτή την απόφαση μετά από έκτακτη συνέλευση και όπως είχαν προαναγγείλει άρχισαν να την εφαρμόζουν απο σήμερα.
Να επαναλάβουμε ότι το Βενιζέλειο, ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που επι δεκαετίες βρισκόταν στην «πρώτη γραμμή» για την περίθαλψη των Κρητικών, έχει μετατραπεί σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο με πάρα πολλά προβλήματα και τμήματα και κλινικές που καταρρέουν.
Το ίδιο ισχύει για το σύνολο σχεδόν των νοσοκομείων του νησιού, ενώ το Πανεπιστημιακό ,που επίσης έχει σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος αφού εκεί καταλήγουν περιστατικά απο όλη την Κρήτη και τα γύρω νησιά.
«Έχουν αφήσει την υγεία στην Κρήτη στην τύχη της» είχε δηλώσει πρόσφατα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης περιγράφοντας μια τραγική εικόνα.
«Η Ιατρική Σχολή αγωνιά για την υγεία στο νησί» είπε στο Ράδιο Κρήτη ο κοσμήτορας Γιώργος Κοχιαδάκης υπογραμμίζοντας ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι υπουργοί αυτοσχεδιάζουν, χωρίς να υπάρχει στρατηγική και σχέδιο.
Πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα είπε ο κ.Κοχιαδάκης, αναφέροντας ότι χρειάζονται:
– Άμεση προκήρυξη θέσεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Όπως ανέφερε η δυνατότητα ιδιωτικής εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών που νομοθετήθηκε, χωρίς προς το παρόν να έχει εφαρμοσθεί, από τη προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, θα επιδεινώσει το υπάρχον οξύ πρόβλημα. Επιπλέον, θα δημιουργήσει προβλήματα στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος ήδη πιέζεται με τις υπερβολικές και αυθαίρετες επιστροφές εισοδήματος. (rebate και clawback).
-Οι άγονες θέσεις γιατρών (αυτές που έχουν προκηρυχθεί τουλαχιστον μια φορα στο παρελθον και δεν υπηρξε υποψηφιοτητα) όπως και οι θέσεις με επείγουσα ανάγκη μπορεί να μετατραπούν σε θέσεις μελών ΔΕΠ ,αντίστοιχης ειδικότητος.
Η εμπειρία έχει δείξει οτι οι θέσεις ΔΕΠ προσελκύουν περισσότερους υποψήφιους τόσο απο άλλα μέρη όσο και απο το εξωτερικό.
-Ακόμη, όπως λέει ο Κοσμήτορας, μπορεί να δοθεί η δυνατότητα σε όσους γιατρούς ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν, να παραμείνουν στην υπηρεσία μετά τη συνταξιοδότησή τους και για όσο χρόνο η θέση, παρά την προκήρυξη με προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, παραμένει κενή.
-Δυνατότητα άμεσης πρόσληψης γιατρών και προσωπικού με βραχυχρόνιες συμβάσεις και με τη μορφή της αποζημίωσης εργασίας με μπλοκάκι.
-Άμεση αύξηση του εισοδήματος των γιατρών, με αύξηση μισθών και αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών με αυτοτελή φορολόγηση.
Σήμερα η κάθε ώρα εφημερίας, ή οποία είναι υπερωριακή απασχόληση, αποζημιώνεται μετά τη φορολόγηση με 1,5-2 ευρώ, όταν η αντίστοιχη ώρα υπερωριακής απασχόλησης σε άλλους κλάδους εργαζομένων είναι πολλαπλάσια.
-Επέκταση του θεσμού της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, με σκοπό τόσο την αύξηση των εισοδημάτων του προσωπικού, όσο και τη μείωση της λίστας των χειρουργείων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.
-Ακόμη, μετακίνηση όσων ειδικών γιατρών υπηρετούν στη πρωτοβάθμια Υγεία ( πλην της ειδικότητος του Γενικού Ιατρού) στα νοσοκομεία της περιοχής τους και για όσο χρόνο υπάρχουν οι αυξημένες ανάγκες.
Στο ερώτημα αν έχει συζητήσει αυτές τις προτάσεις με την διοίκηση της ΔΥΠΕ Κρήτης, είπε ότι από τότε που επισκέφθηκε το νησί ο Υπουργός Υγείας Χρυσοχοίδης προσπαθεί να κλείσει ραντεβού με τον Δυπεάρχη, αλλά μέχρι τώρα δεν τα έχει καταφέρει.ekriti.gr