3η Συνάντηση ενδιαφερομένων μελών του ευρωπαϊκού έργου WINPOL με θέμα τις καλές πρακτικές σε καινοτόμα μοντέλα ελαχιστοποίησης αποβλήτων
Η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου «WINPOL» – INTERREG EUROPE – “Waste Management Intelligent Systems and Policies – Έξυπνα συστήματα και πολιτικές στη διαχείριση αποβλήτων” πραγματοποίησε στο Ηράκλειο την καθιερωμένη συνάντηση ενδιαφερομένων μελών (stakeholders) του έργου, με θέμα τις πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη για το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» (PAYT) και το «γνωρίζω τι πετάω» (KAYT).
Εκπρόσωποι της ΔΕΔΙΣΑ, του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας, του Δήμου Ηρακλείου που είναι και εταίρος του έργου, του ΙΤΕ, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ. παρευρέθησαν σε αυτή τη συνάντηση ως ενδιαφερόμενοι φορείς. Η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια των αντίστοιχων προηγούμενων συναντήσεων (Μάιος και Νοέμβριος 2019) και αποτελεί μέρος σειράς ενεργειών, απώτερος στόχος των οποίων είναι η ουσιαστική συνδρομή στην ανάπτυξη ενός «Σχεδίου Δράσης» για τη βελτίωση των πολιτικών διαχείρισης αποβλήτων, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρακτικές που παρουσιάστηκαν κατά το δια
δικτυακό θεματικό σεμινάριο, που έγινε μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων του έργου στις 26 Ιουνίου, και οι οποίες επιλέχθηκαν ως πετυχημένα μοντέλα για το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω», ή pay-as-you-throw (PAYT). Το PAYT που προέρχεται από τις αρχές «ο ρυπαίνων πληρώνει», έχει παρουσιαστεί ως ένα αποτελεσματικό μέσο για να παρακινήσει τους ανθρώπους να αναλάβουν την ευθύνη για τα απόβλητα που παράγουν. Το πιλοτικό πρόγραμμα PAYT που είχε εφαρμόσει η Χερσόνησος πριν από κάποια χρόνια σε μεγάλα ξενοδοχεία του Δήμου, είχε μια ξεχωριστή παρουσίαση στο διαδικτυακό σεμινάριο των εταίρων αλλά και στη συνάντηση των stakeholders, όπου εκφράστηκαν απόψεις για το πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί και να επεκταθεί στην Περιφέρεια.
Η συζήτηση – ενημέρωση οδήγησε σε μία ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των φορέων που παρευρέθησαν, σχετικά με την προετοιμασία του σχεδίου δράσης και του ρόλου που μπορεί να έχει στην εξειδίκευση των σχετικών δράσεων του ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020 αλλά και της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2021 – 2027).
Η συντονίστρια του έργου Ελένη Καργάκη εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, ζήτησε από τα ενδιαφερόμενα μέρη να παράσχουν προτάσεις-ιδέες για το πώς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι εμπειρίες και οι καλές πρακτικές που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια όλων αυτών των συναντήσεων, προκειμένου να βελτιστοποιηθούν τα οφέλη από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης.
Η συνάντηση θα επαναληφθεί στο τέλος Ιουλίου στην Περιφέρεια, με στόχο να οριστικοποιηθούν οι πρακτικές και οι ενδιαφερόμενοι φορείς που θα χρηματοδοτηθούν για να τις εφαρμόσουν.
Τα σχόλια είναι κλειστά.