Κρίσιμη συνεδρίαση της ΠΕΔ για το προσφυγικό

Ημερομηνία:

Κόκκινη κάρτα” στην κυβέρνηση για τις κλειστές δομές ρίχνουν αιρετοί του νησιού – Συνεδριάζει σήμερα για το θέμα η ΠΕΔ Κρήτης

Εμμένουν οι δήμαρχοι της Κρήτης πως το πρόγραμμα “ESTIA” είναι το πιο κατάλληλο πρόγραμμα για τη φιλοξενία και τη διαμονή προσφύγων στην Κρήτη, δείχνοντας την “κόκκινη κάρτα” στην κυβέρνηση που θέλει να δημιουργήσει κλειστά κέντρα φιλοξενίας.

Στις δηλώσεις τους στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, που φιλοξενούμε σήμερα – και οι οποίες αναμένεται να αποτυπωθούν και στην απόφαση της ΠΕΔ που συνεδριάζει το μεσημέρι για το θέμα αυτό – οι αυτοδιοικητικοί προτείνουν την εφαρμογή ενός παρόμοιου προγράμματος όπως εκείνο της “ESTIA” στην Κρήτη, αλλά καθώς φαίνεται η πλειοψηφία των 1.500, που θα έρθουν τους επόμενους μήνες στο νησί μας, δε θα είναι πρόσφυγες αλλά οικονομικοί μετανάστες.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία τα τελευταία χρόνια και δεν έχει “ημερομηνία λήξης”. Μάλιστα, μέσα στο 2020 θα πρέπει να περάσει στην αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης (από αυτήν της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες), αλλά θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το συγκεκριμένο ωστόσο πρόγραμμα αφορά πρόσφυγες, δηλαδή ανθρώπους που έχουν φύγει από τον τόπο εγκατάστασής τους γιατί υπάρχει δικαιολογημένος φόβος δίωξής τους εξαιτίας θρησκευτικών, πολιτικών, πολιτισμικών λόγων κ.τ.λ.

Είναι ένα πρόγραμμα που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενώ τη χρηματοδότηση την αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κλείνει όμως την πόρτα στους μετανάστες, παράτυπους ή νόμιμους…

Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία από το πρόγραμμα “ΕΣΤΙΑ” έχουν ως εξής: Το Ηράκλειο φιλοξενεί 503 ανθρώπους, 98 το Μαλεβίζι, 155 η Σητεία και 118 τα Χανιά. Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που διαμένουν στην Κρήτη ανέρχεται στα 874 άτομα, εκ των οποίων οι 493 είναι ανήλικοι και οι 381 είναι ενήλικες. Ο αριθμός των θέσεων που μπορεί να καλύψει το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο στηρίζει τόσο η Περιφέρεια Κρήτης όσο και η ΠΕΔ Κρήτης, είναι 1.057 θέσεις και ο αριθμός των κατοικιών είναι 193.

Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει ακόμα 1.500 μετανάστες και πρόσφυγες στην Κρήτη. Οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος αποδυνάμωσης του τουριστικού μας προϊόντος, όπως συνέβη σε περιοχές του Βόρειου Αιγαίου, με χαρακτηριστική περίπτωση τη Λέσβο. Παράλληλα, προτείνουν την εφαρμογή του προγράμματος “ESTIA”, το οποίο άντεξε και πέτυχε.

Τα ευρωπαϊκά ωστόσο fora και κέντρα λήψης αποφάσεων επί του παρόντος δεν είναι δυνατό να χρηματοδοτήσουν τέτοιες δομές και κατοικίες όπως εκείνες που προκρίνει η “ESTIA”, καθώς δε μιλάμε για πρόσφυγες αλλά για οικονομικούς μετανάστες. Οπότε… τι μπορεί να γίνει;

Στο πλαίσιο αυτό, η “Νέα Κρήτη” επιχείρησε να διερευνήσει τις απόψεις των δημάρχων ως προς το τι δύνανται να πράξουν οι ίδιοι, αφού το μεταναστευτικό είναι πρωτίστως ένα ζήτημα με λεπτές αποχρώσεις και έχει αντίκτυπο στην κοινωνία. Γι’ αυτό τον λόγο ως παγκρήτια εφημερίδα θέσαμε τρία ερωτήματα: Ποια είναι η γνώμη τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει σε κλειστά κέντρα φιλοξενίας 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες; Όσον αφορά στο πρόγραμμα “ESΤΙΑ” που θεωρούν ιδανικό οι αυτοδιοικητικοί, με δεδομένο πως η πλειοψηφία των 1.500 ατόμων πιθανότατα θα είναι οικονομικοί μετανάστες, οπότε δε “δικαιούνται” χρηματοδότηση, τι πρόκειται να κάνουν; Και τρίτον, εάν έχουν αναζητήσει αντίστοιχα προγράμματα και πρωτοβουλίες όπως εκείνο της “ESTIA”…

Και οι έξι αυτοδιοικητικοί με τους οποίους μίλησε η “Ν.Κ.” τάχθηκαν υπέρ του συγκεκριμένου προγράμματος, ενώ σεβόμενοι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια υποστήριξαν πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο πρόγραμμα και για τους οικονομικούς μετανάστες.

Γιάννης Κουράκης, πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης – «Είμαστε κατά των κλειστών δομών»

Ο κ. Κουράκης, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, είπε: «Έχουμε επανειλημμένως τοποθετηθεί πως είμαστε κατά των κλειστών δομών και προτείνουμε μια εξέλιξη/συνέχεια του προγράμματος “ΕSΤΙΑ”. Εμείς μιλάμε πάντα για πρόσφυγες. Έχουμε λάβει μια συγκεκριμένη απόφαση, η οποία είναι αποτέλεσμα διαδικασίας και διαλόγου από την Αυτοδιοίκηση».

Βασίλης Λαμπρινός, δήμαρχος Ηρακλείου – «Να βρεθεί ένα πρόγραμμα στα σκαριά του “ESTIA”»

Στην επιτυχία του προγράμματος “ΕΣΤΙΑ” αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό αφορά την κοινωνία της Κρήτης. Το πρόγραμμα “ΕSTIA”, όπως το φέραμε το 2016, απεδείχθη ένα πετυχημένο πρόγραμμα. Δε δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα. Ήταν ένα πρότυπο πρόγραμμα σε όλη την ελληνική επικράτεια».

Τι θα γίνει όμως με την πλειοψηφία των ανθρώπων που θα έρθουν στην Κρήτη, οι οποίοι είναι οικονομικοί μετανάστες; Ο κ. Λαμπρινός απαντάει: «Μπορεί να βρεθεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα βρίσκεται στα σκαριά του προγράμματος “ESTIA” και θα αφορά τους οικονομικούς μετανάστες. Είναι ένα πρόγραμμα πιθανό και δεν μπορεί κάποιος να το πει με βεβαιότητα».

Στο ερώτημα εάν έχει αναζητηθεί ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με εκείνο του “ΕSTIA”, ο κ. Λαμπρινός υπογραμμίζει: «Όχι ακόμη. Πριν από δύο μήνες, είχαμε μιλήσει με την αρμόδια υπουργό, την κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, και είχαμε πει για τα ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία στερούνται γονέα. Εκεί στράφηκε η προσοχή μας. Πώς θα διασφαλίσουμε τη φροντίδα των παιδιών, γιατί είναι δυσκολότερη η φροντίδα τους από τους ενήλικους πρόσφυγες. Έχουν ειδική ψυχολογία και θέλουν ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Εκεί στράφηκε η προσοχή μας, στο πώς θα δημιουργηθούν δομές για να βάλουμε τα ανήλικα παιδιά. Τώρα προέκυψε το ζήτημα των προσφύγων. Αύριο (σ.σ. σήμερα), στην ΠΕΔ, θα συνεδριάσουμε και θα λάβουμε τις αποφάσεις».

Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου – «Μόνη βιώσιμη λύση η πρόταση της ΠΕΔ Κρήτης»

Τη στήριξή του στην απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης για την εγκατάσταση των προσφύγων εξέθεσε στη “Ν.Κ.” ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος υποστήριξε σχετικά με την κυβερνητική απόφαση εγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών σε κλειστά κέντρα ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεκινήσει να λέει τα ίδια με τη νυν κυβέρνηση και τελικά κατάλαβε πως είναι λάθος η επιλογή. Η πρόταση που κάνουν η ΠΕΔ και η Περιφέρεια Κρήτης είναι η μόνη βιώσιμη λύση που ταιριάζει στις ιδιαιτερότητες του νησιού και στις αντικειμενικές του συνθήκες. Δε θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή ούτε διαχωρισμός σε ευνοούμενες ή μη ευνοούμενες περιοχές».

Στο ερώτημα για το πού θα στεγαστεί η πλειοψηφία των ανθρώπων που θα έρθουν, που είναι μετανάστες και όχι πρόσφυγες τους οποίους κάνει δεκτούς το πρόγραμμα “ΕSTIA”, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Ο διαχωρισμός “πρόσφυγας” και “μετανάστης” αφορά την ελληνική Πολιτεία. Εμείς ξέρουμε για 1.500 ανθρώπους που θα έρθουν. Δεν πρέπει να δημιουργούμε προβλήματα περισσότερα απ’ όσα θέλουμε να λύσουμε. Η ενδοχώρα μας προσφέρεται για εργατικά χέρια εάν θέλουμε να κρατήσουμε τους οικονομικούς μετανάστες. Το να δημιουργήσουμε δομές, κλειστές ή ανοικτές, δεν είναι δικό μας θέμα. Είναι θέμα ελληνικής Πολιτείας. Εάν είναι οικονομικοί μετανάστες, ας τους επαναπροωθήσει η ελληνική Πολιτεία. Ας εφαρμόσει τη νομοθεσία».

Ερωτηθείς εάν έχει αναζητήσει εναλλακτικά προγράμματα ή επιλογές για τη στέγαση των οικονομικών μεταναστών, ο κ. Μαρινάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι μεγάλο λάθος να μετακυλίσουμε στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση θέματα που δεν είναι δικά της. Εμείς πρέπει να διαχειριστούμε τους πολίτες και τους τόπους μας. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητούμε εναλλακτικά προγράμματα και εν πάση περιπτώσει μήπως μπήκαν κριτήρια πώς πρέπει να αναζητούμε, και με τι κριτήρια. Είναι δείγμα κριτηρίων και ορθής πολιτικής κατανομής το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήθελε να δημιουργήσει δομή προσφύγων-μεταναστών σχεδόν 1.000 περίπου ατόμων σ’ ένα χωριό 200 κατοίκων; Δεν είναι δουλειά μου αυτή».

Θεοδόσης Καλαντζάκης, δήμαρχος Ιεράπετρας -«Να υπάρξει έμπρακτη χρηματοδότηση και στελέχωση του προσωπικού»

Για τη διαμονή των προσφύγων-μεταναστών στην Κρήτη έκανε λόγο και ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο οποίος είπε πως ταυτίζεται με την απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Προσωπικά, ταυτίζομαι με την απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης. Όλοι οι δήμαρχοι πήραμε μια συγκεκριμένη απόφαση για το Μεταναστευτικό. Υποστηρίξαμε πως, εφόσον η κυβέρνηση δεν εγγυάται ούτε τη χρηματοδότηση για τη λύση του προβλήματος ούτε τη στελέχωση των υποδομών, εμείς διαφωνούμε πλήρως. Δεν αλλάζει η πρόταση η δική μου με την ΠΕΔ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει κάποια απόφαση από την κυβέρνηση να μας πείσει και εγώ στηρίζω την απόφαση της ΠΕΔ».

Μεταξύ άλλων υποστήριξε πως, «ό,τι πρόγραμμα και να φέρει η κυβέρνηση, πρέπει να συζητηθεί και να ληφθεί μια νέα απόφαση εάν και εφόσον είναι κάτι καινούργιο. Ταυτίζομαι με τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εμένα με ενδιαφέρει πως οποιαδήποτε κίνηση μεταναστευτικού πληθυσμού πρέπει να συνοδεύεται από χρήματα και με το κατάλληλο προσωπικό. Οι Δήμοι αδυνατούν να στηρίξουν μια τέτοια απόφαση», τόνισε, ενώ συνέχισε: «Υπάρχει αντίδραση και δεν αλλάζω τις απόψεις μου. Οποιαδήποτε νέα πρόταση φέρει η κυβέρνηση, πρέπει να υπάρξει Ολομέλεια της Ένωσης των Δήμων Κρήτης και να παρθούν αποφάσεις».

Ο ίδιος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Η Ιεράπετρα έχει μια ιδιαιτερότητα που είναι οι μετανάστες, είτε παράτυποι είτε νόμιμοι. Έχει δεχτεί πλήγμα λόγω της κατάστασης από ανθρώπους που κατοικούν στην Ιεράπετρα και είναι πάνω από 6.000 άτομα. Δεν αλλάζει κάτι. Πρέπει να υπάρξει έμπρακτη χρηματοδότηση του Δήμου και στελέχωση του προσωπικού, όποιο πρόγραμμα και εάν είναι».

Αντώνης Ζερβός, δήμαρχος Αγίου Νικολάου – «Πρέπει να το δούμε εις βάθος»

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, είπε πως δεν υπάρχει λόγος να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα “ESTIA” στους πρόσφυγες ή μετανάστες που η κυβέρνηση θα φέρει στην Κρήτη. «Η ΠΕΔ Κρήτης έχει πάρει συγκεκριμένη θέση και εγώ προτίθεμαι να παρευρεθώ αύριο (σ.σ. σήμερα). Έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ στην Κρήτη πως οι κλειστές δομές δεν έχουν θέση. Η επιλογή που έγινε την προηγούμενη περίοδο με τις ενοικιάσεις των σπιτιών λειτούργησε θετικά και για τις δύο πλευρές – και της κοινωνίας που δεν ένιωσε απειλούμενη από αυτήν εξέλιξη. Θα περιμένω τις αποφάσεις της ΠΕΔ και αναλόγως θα πράξουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα “ΕΣΤΙΑ” αφορά πρόσφυγες, ανθρώπους δηλαδή που έχουν φύγει από την πατρίδα τους γιατί υπάρχει δικαιολογημένος φόβος δίωξής τους. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που θα έρθουν θα είναι οικονομικοί μετανάστες, άνθρωποι που έχουν έρθει στη χώρα μας για ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά αναμένεται να μη γίνουν δεκτοί στο πρόγραμμα “ΕSΤΙΑ”. Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να υπάρξει ένα παρόμοιο πρόγραμμα;

Στην παραπάνω ερώτηση κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Ζερβός… «Όταν ξεκίνησε η υπόθεση της ΠΕΔ Κρήτης στο Οροπέδιο Λασιθίου, είχαμε πει πως ο τρόπος εγκατάστασης των ομάδων θα μπορούσε να αποτελέσει στη συνέχεια ενεργό πυρήνα και όχι κάτι άλλο. Το πρόγραμμα ταιριάζει και σε αυτήν την περίπτωση. Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει πραγματική πρόθεση το πρόγραμμα να εξελιχθεί προς όφελος των δύο ή απλά να καλύψουν το κενό ενός μέρους για να τους φιλοξενήσουμε. Επειδή υπάρχουν περιοχές εντοπισμένες που δεν υπάρχει ενδιαφέρον παραμονής από τους γηγενείς, θα μπορούσαμε να υπάρξουν ίδιες μέθοδοι γι’ αυτούς τους ανθρώπους», ανέφερε.

Όπως είπε στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, «έχουμε δεσμευτεί στην ΠΕΔ Κρήτης ότι η κατανομή θα γίνει ανά χώρα και πληθυσμό. Θα το δεχτούμε και θα δούμε πώς θα το διαχειριστούμε. Θα πρέπει να υπάρχει υποδομή για να εξυπηρετήσεις με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Δεν υπάρχουν περιουσίες του Δημοσίου ούτε ξενοδοχεία που θα μπορούσαν να μείνουν. Πρέπει να το δούμε εις βάθος».

Γρηγόρης Νικολιδάκης, δήμαρχος Φαιστού – «Η Μεσαρά δεν αντέχει άλλους οικονομικούς μετανάστες»

Ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, από την πλευρά του, τάχθηκε υπέρ του προγράμματος “ΕSTIA”, ωστόσο ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως η περιοχή της Φαιστού είναι κορεσμένη για τη δημιουργία κλειστών δομών.

«Η ΠΕΔ Κρήτης έχει τοποθετηθεί. Η Κρήτη μπορεί να φιλοξενήσει ένα συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών, αλλά σε ανοικτές δομές μέσω του προγράμματος “ΕΣΤΙΑ”. Εγώ ως δήμαρχος Φαιστού είχα δηλώσει πως η περιοχή μας δε θα μπορεί να δεχτεί κι άλλους οικονομικούς μετανάστες. Μιλάμε για μια περιοχή νότια της Κρήτης όπου ζουν πάνω από 3.000 οικονομικοί μετανάστες. Το είχα πει στην ΠΕΔ μέσα. Η περιοχή μας είναι κορεσμένη. Από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η συζήτηση για την τοποθέτηση 1.500 μεταναστών στην Κρήτη, είχαμε υποστηρίξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα “ΕSTIA”».

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση για την εγκατάσταση και διαμονή προσφύγων και μεταναστών λέγοντας πως «δεν υπάρχουν προγράμματα», ενώ συνεχίζει: «Αύριο (σ.σ. σήμερα) συνεδριάζει η ΠΕΔ Κρήτης και εκεί θα λάβουμε τις αποφάσεις. Αλλά εγώ θα υποστηρίξω ξανά πως η περιοχή μου δεν αντέχει άλλους οικονομικούς μετανάστες…».ΠΗΓΗ neakriti.gr

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Σεισμός τώρα στην Κρήτη

Σεισμός 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 8...

Μανώλης Χνάρης : «Ολιγωρία της Κυβέρνησης για...

Την αμέλεια και την έλλειψη συντονισμένων ενεργειών από την...

Σεισμός τώρα στην Κρήτη

Σεισμός 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 8...

Μανώλης Χνάρης : «Ολιγωρία της Κυβέρνησης για...

Την αμέλεια και την έλλειψη συντονισμένων ενεργειών από την...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ-4-GOD’S GIFT-CROISSANT-RETHYMNO-300X250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related