Κρίσιμες οι επόμενες ώρες στα ελληνοτουρκικά – Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Καστελλόριζο

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στο Καστελλόριζο, το οποίο η Άγκυρα έχει στοχοποιήσει το τελευταίο διάστημα, σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων
Ιδιαίτερα κρίσιμο αναμένεται να είναι το επόμενο 24ωρο σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις ύστατες προσπάθειες που καταβάλλονται το τελευταίο διάστημα για αποκλιμάκωση της έντασης.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στο Καστελλόριζο, το οποίο η Άγκυρα έχει στοχοποιήσει το τελευταίο διάστημα, σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων. Στο ακριτικό νησί μεταβαίνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τους εορτασμούς της 77ης επετείου της απελευθέρωσής του.

Για το λόγο αυτό, και υπό τον φόβο προκλήσεων από την Άγκυρα, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σκοπεύουν να φτιάξουν ένα πλέγμα προστασίας με ιπτάμενα ραντάρ και μαχητικά, ώστε αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν με μαχητικά να ενοχλήσουν το αεροσκάφος που θα μεταφέρει την Πρόεδρο, να μην τα καταφέρουν.

Την ίδια στιγμή, σε ετοιμότητα παραμένουν για τις κινήσεις του Oruc Reis, το οποίο παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό. Μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου, κι ενώ φούντωναν τα σενάρια περί ανανέωσης της NAVTEX (λήγει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου) για έρευνες πιο κοντά στο Καστελλόριζο, το Oruc Reis μαζί με τα συνοδευτικά πλοία κινούνταν με διπλάσια ταχύτητα από αυτή με την οποία έπλεαν τις τελευταίες 35 ημέρες. Μάλιστα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα εξήλθαν της περιοχής που είχαν δεσμεύσει μέσω της παράνομης NAVTEX.

Το τουρκικό ερευνητικό μέχρι σήμερα κινούνταν με ταχύτητα 4-5 κόμβων, που του επέτρεπε να πλέει έχοντας ποντίσει καλώδια. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες κινείται νότια του Καστελλορίζου, με κατεύθυνση βορειοανατολική και με ταχύτητα περίπου 10 κόμβων, οπότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έχει μαζέψει τα καλώδια.

Όπως προκύπτει δηλαδή, κινείται προς τα τουρκικά παράλια με αρκετές πιθανότητες αποχώρησης, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς οι κινήσεις του πλοίου δεν συμβαδίζουν με την εμπρηστική ρητορική του Ερντογάν και των υπουργών του.

Θα πλησιάσουν το Καστελλόριζο;
Τις τελευταίες ημέρες, οι προσπάθειες για να υπάρξει κάποιο βήμα αποκλιμάκωσης και να ανοίξει παράθυρο για επανέναρξη διπλωματικών επαφών Ελλάδας -Τουρκίας ήταν αγωνιώδεις από τον διεθνή παράγοντα, καθώς μετά τις απανωτές παράνομες NAVTEX η Τουρκία προσέγγιζε προς βορρά την «κόκκινη ζώνη» γύρω από το Καστελλόριζο.

Μια τέτοια κίνηση αναμένεται να ανεβάσει τον πήχη για τις όποιες ελληνικές αντιδράσεις που προφανώς δεν θα μπορεί να είναι στο ίδιο επίπεδο και στην ίδια κλίμακα, όπως τώρα.

Στην ερώτηση ποια θα είναι η απάντηση της Ελλάδας στην περίπτωση που το Οruc Reis περάσει στα 6 ναυτικά μίλια, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να εισέλθει κανείς στα χωρικά μας ύδατα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως έτοιμες να διαχειριστούν οποιαδήποτε τέτοια κρίση και η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση στην κυριαρχία της».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει κάποια πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας. «είναι μία μεγάλη ημέρα για το Καστελλόριζο, είναι μία γιορτή. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πρώτη πολίτης της χώρας, θα είναι εκεί. Είναι αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.