Το βλέμμα όλης της Ευρώπης σήμερα είναι στραμμένο στην Γερμανία, όπου διεξάγονται οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, υπό την σκιά της ανόδου της ακροδεξιάς.
Πενήντα εννέα εκατομμύρια Γερμανοί καλούνται στις κάλπες για τις πιο κρίσιμες εκλογές και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το 20% παραμένει αναποφάσιστο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα βασικά θέματα που απασχολούν τους Γερμανούς πηγαίνοντας στα εκλογικά κέντρα είναι πρώτα η μετανάστευση και μετά η οικονομία, η οποία τον τελευταίο χρόνο δέχεται μεγάλα πλήγματα, με το ΑΕΠ της χώρας να έχει υποχωρήσει κατά 0,2%.
Οι τελευταίες μετρήσεις πριν από τις κάλπες δείχνουν πως επόμενος ένοικος της καγκελαρίας θα είναι ο 69χρονος Φρίντριχ Μέρτζ των Χριστιανοδημοκρατών.
Ο ίδιος λέει πως σκοπεύει να κάνει συμμαχία με τους σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σόλς.
Είναι όμως αποφασισμένος να μην σχηματίσει – όπως λέει -, κυβέρνηση με την ακροδεξιά «Εναλλακτική για την Γερμανία», της Άλις Βάιντελ.
Οι εκλογές αυτές έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για την Ουκρανία αλλά και την στάση απέναντι στην καταιγίδα Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Μερτζ υπόσχεται να ξαναδώσει στην Γερμανία έναν ηγετικό ρόλο επάνω στην γεωπολιτική σκακιέρα.
Το ακροδεξιό AfD όμως της Βάιντελ κερδίζει έδαφος και ενδέχεται να γίνει η δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
«Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε στους υποστηρικτές του πως είναι αισιόδοξος ότι θα κρατήσει την θέση του, παρόλο που το κόμμα του πέφτει στις δημοσκοπήσεις πίσω από τους συντηρητικούς και το ακροδεξιό AfD», ανέφερε το δίκτυο Deutche Welle.
Το AfD θέλει έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατάργηση των μέτρων για την κλιματική αλλαγή, κατασκευή πυρηνικών σταθμών και καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία.
Οι αντιδράσεις του βέβαια είναι ισχυρότερες σε θέματα όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια. Κυρίως μετά τις τρεις αιματηρές επιθέσεις κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Δεν πάνε εξάλλου πολλές μέρες αφότου ο Αμερικανός αντιπρόεδρος JD Vance συναντήθηκε με την επικεφαλής του AfD, στέλνοντας το μήνυμα πως πρέπει να σπάσουμε το ταμπού του να συνομιλούμε με την ακροδεξιά.
«Δεν υπάρχει χώρος για τείχη προστασίας. Είτε τηρείς την αρχή (της Δημοκρατίας) είτε όχι», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς.
«Πολωμένοι» οι Γερμανοί
Η γερμανική κοινωνία όμως είναι πολωμένη.
Στο Βερολίνο, εκατοντάδες βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της ακροδεξιάς.
Αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος που πλησίαζε πορεία του ακροδεξιού AfD.