Κρίση μέσης ηλικίας: To τεστ των 8 ερωτήσεων
Οι περισσότεροι άνθρωποι -άνδρες και γυναίκες- έρχονται αντιμέτωποι με μια κρίση μέσης ηλικίας κάπου μεταξύ 40 και 60 ετών, αλλά ο τρόπος που την βιώνει ο καθένας μπορεί να είναι διαφορετικός.
Κρίση μέσης ηλικίας: To τεστ των 8 ερωτήσεων
Η κρίση μέσης ηλικίας είναι μια περίοδος μετάβασης στη ζωή όπου κάποιος παλεύει με την ταυτότητα και την αυτοπεποίθησή του. Συμβαίνει οπουδήποτε ανάμεσα στην ηλικία των 40 έως 60 ετών και επηρεάζει άνδρες και γυναίκες.
Η κρίση μέσης ηλικίας δεν είναι διαταραχή, αλλά είναι κυρίως μια ψυχολογική κατάσταση. Συμβαίνει όταν κάποιος κοιτάζει πού βρίσκεται στη ζωή σε σύγκριση με το πού πιστεύει ότι θα έπρεπε να είναι σε μια ορισμένη ηλικία.
Ποιος επηρεάζεται από μια κρίση μέσης ηλικίας;
Οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν και οι δύο μια κρίση μέσης ηλικίας, αλλά ο τρόπος που την βιώνει ο καθένας μπορεί να είναι διαφορετικός. Κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με μια κρίση μέσης ηλικίας κάπου μεταξύ 40 και 60 ετών, αλλά μπορεί κάλλιστα να σας συμβεί νωρίτερα ή αργότερα από αυτές τις ηλικίες.
Πώς μπορώ να ξέρω αν βιώνω κρίση μέσης ηλικίας;
Ακολουθεί λίστα με τα πιο κοινά συμπτώματα μιας κρίσης μέσης ηλικίας σε άνδρες και γυναίκες. Αν απαντήσετε θετικά στα περισσότερα από αυτά, τότε θα ήταν καλό να αναζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό:
- Αισθάνεστε λύπη ή έλλειψη αυτοπεποίθησης, ειδικά μετά από ένα μεγάλο επίτευγμα, ένα ορόσημο ή τα γενέθλιά σας;
- Βαριέστε, δεν βρίσκετε νόημα ή σκοπό στη ζωή;
- Βιώνετε ένα αίσθημα ανεκπλήρωτου;
- Αισθάνεστε νοσταλγία;
- Σκέφτεστε υπερβολικά το παρελθόν;
- Κάνετε παρορμητικές ενέργειες;
- Αισθάνεστε λύπη;
- Συνεχώς συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους;
Στις γυναίκες, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν λόγω της εμμηνόπαυσης Στους άνδρες, τα συναισθήματα μπορεί να εκδηλώνονται με θυμό ή ευερεθιστότητα.
Περνάω κρίση μέσης ηλικίας ή έχω κατάθλιψη;
Μερικές φορές μπορεί δημιουργείται σύγχυση μεταξύ της κατάθλιψης και της κρίσης μέσης ηλικίας. Και τα δύο έχουν παρόμοια συμπτώματα και μπορεί να συγχέονται το ένα με το άλλο.
Μια κρίση μέσης ηλικίας συμβαίνει περιοδικά και μπορεί να διαρκέσει για μικρό χρονικό διάστημα. Η κατάθλιψη θα διαρκέσει πολύ περισσότερο και θα είναι πιο συνεπής. Είτε έτσι είτε αλλιώς, και οι δύο καταστάσεις μπορεί να προκαλούν έντονα συναισθήματα και σύγχυση, γι’ αυτό είναι καλό να αναζητήσετε βοήθεια ή συμβουλές.
Επιλογές θεραπείας
Μια κρίση μέσης ηλικίας μπορεί να είναι συναισθηματική, απογοητευτική και μπερδεμένη. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε μια περίοδο όπως αυτή:
Αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας – Η επίσκεψη σε γιατρό ή θεραπευτή μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμη. Η θεραπεία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας υγιεινά και με ασφάλεια.
Συμβουλευτική για ζευγάρια – Εάν εσείς και ο σύντροφός σας αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να σας βοηθήσει να δοκιμάσετε τη συμβουλευτική για ζευγάρια. Ένας θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό των προκλήσεων και να δώσει χρήσιμες συμβουλές για το πώς να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να περάσει μια κρίση μέσης ηλικίας.
Δοκιμάστε κάτι καινούργιο – Η απόκτηση ενός νέου χόμπι ή η επιστροφή σε ένα παλιό μπορεί να σας φέρει χαρά και ενθουσιασμό. Ωστόσο, είναι καλό να σκεφτείτε τις αποφάσεις σας και να αφιερώσετε χρόνο. Το να επιλέξετε ένα ακραίο χόμπι ή να κάνετε κάτι πολύ νέο για εσάς μπορεί να είναι ανθυγιεινό ή απερίσκεπτο.
Πάρτε το χρόνο σας – Εάν περνάτε μια κρίση μέσης ηλικίας και δεν είναι κατάθλιψη, θα βελτιωθεί με τον καιρό. Χρειάζεται χρόνος για να ξεπεράσεετε μια τέτοια κατάσταση. Να είστε υπομονετικοί, ευγενικοί και να δείχνετε κατανόηση με τους άλλους που μπορεί να περνούν κάτι παρόμοιο.
Τα σχόλια είναι κλειστά.