Αν και μια κρίση μέσης ηλικίας δεν είναι επίσημη ιατρική διάγνωση, είναι μια κοινή φάση μεταξύ των μεσήλικων ατόμων (συνήθως άνω των 45 ετών) που μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική αναταραχή στη ζωή τους καθώς συμβιβάζονται με τη γήρανση.
Πολλοί άντρες μετρούν την αξία τους με βάση την επαγγελματική τους επιτυχία. Έτσι, μια κρίση μέσης ηλικίας στους άνδρες μπορεί να επικεντρώνεται γύρω από τα επιτεύγματά τους ή γύρω από τη λύπη που δεν έκαναν ενέργειες για να βελτιώσουν την καριέρα τους όταν ήταν νεότεροι.
- Τα σημάδια ότι ένας άνδρας περνά κρίση της μέσης ηλικίας περιλαμβάνουν:
- Αίσθημα δυσαρέσκειας για την καριέρα, τον γάμο ή την υγεία
- Μια πιεστική ανάγκη για σημαντικές αλλαγές στη ζωή επειδή ο χρόνος είναι λίγος
- Απώλεια αντοχής
- Ανησυχία για αλλαγές στην εμφάνιση
- Ασυνήθιστες επιλογές, όπως η έναρξη μιας σχέσης ή μια ξαφνική επιθυμία για ενθουσιασμό ή συναρπαστικές εμπειρίες
Συχνά αυτά τα συναισθήματα ξεκινούν στην ηλικία των 40-50 ετών και πυροδοτούνται από σημαντικά γεγονότα της ζωής, όπως το να γίνει κάποιος παππούς για πρώτη φορά ή το πένθος για το θάνατο ενός φίλου ή αγαπημένου προσώπου.
Μπορεί μια κρίση μέσης ηλικίας να οδηγήσει σε κατάθλιψη;
Μια κρίση μέσης ηλικίας μπορεί να μετατραπεί σε σοβαρή κατάθλιψη, η οποία μπορεί να αναγνωριστεί από ενδείξεις όπως:
- Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες
- Αλλαγές στις συνήθειες ύπνου
- Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε ήταν ευχάριστες
- Ανεξήγητη κόπωση
- Ανησυχία
- Αισθήματα απελπισίας
- Άγχος
- Ευερεθιστότητα
- Αίσθημα μοναξιάς
- Παράλογο αίσθημα ενοχής
- Σκέψεις αυτοκτονίας
Πώς αντιμετωπίζεται μια κρίση μέσης ηλικίας;
Μια κρίση μέσης ηλικίας μπορεί να ωθήσει τους άνδρες τόσο σε καλές όσο και σε κακές συμπεριφορές. Για παράδειγμα, ένας άντρας που πιστεύει ότι πρέπει να μάθει νέα πράγματα πριν να είναι πολύ αργά, μπορεί να γίνει ενεργητικός και να αποκτήσει μια νέα οπτική για τη ζωή. Από την άλλη, ένας άλλος άντρας μπορεί να πάρει βιαστικές αποφάσεις ή να ξοδέψει όλες τις οικονομίες του σε ένα πολυτελές σπορ αυτοκίνητο.
Εάν αισθάνεστε ξαφνική πτώσ
η ενώ διανύεται τη μέση ηλικία σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να αντιμετωπίσετε την αρνητικότητα:
- Μην αφήνετε καταστροφικά συναισθήματα να κυριαρχούν – Προσπαθήστε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας και μην ενδώσετε σε αυτά. Πριν αναλάβετε δράση με βάση τα συναισθήματά σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να το σκεφτείτε ξανά και να έχετε υπόψη σας τις συνέπειες.
- Διατηρήστε μια στάση ευγνωμοσύνης – Σκεφτείτε τα καλά πράγματα στη ζωή σας και να είστε ευγνώμονες που τα έχετε.
- Ανοιχτείτε σε κάποιον – Εάν σκέφτεστε να κάνετε ένα σημαντικό βήμα στη ζωή σας, μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε, είτε είναι φίλος είτε θεραπευτής, και λάβετε μια δεύτερη γνώμη. Μπορεί να αντιμετωπίζετε ένα υποκείμενο ζήτημα ψυχικής υγείας που μεταμφιέζεται σε κρίση μέσης ηλικίας και ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας εξοπλίσει με τεχνικές για να το αντιμετωπίσετε.