Aυτό που απασχολεί κυρίως τους επιστήμονες είναι κατά πόσον η νέα υποπαραλλαγή είναι πιο επικίνδυνη, δηλαδή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η νέα υποπαραλλαγή «Kraken» καθώς όλα τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι είναι η πιο μεταδοτική που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα .
Φαίνεται μάλιστα πως η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή είναι τόσο μεταδοτική που όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν, ακόμα κι αν έχουν ήδη μολυνθεί και είναι πλήρως εμβολιασμένοι ενώ αυτοί που έχουν περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν είναι όσοι δεν έχουν μολυνθεί πρόσφατα ή δεν έχουν λάβει το δισθενές αναμνηστικό εμβόλιο.
Βέβαια, αυτό που απασχολεί κυρίως τους επιστήμονες είναι κατά πόσον η νέα υποπαραλλαγή είναι πιο επικίνδυνη, δηλαδή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση ειδικά σε ασθενείς με προβλήματα υγείας.
Τι λένε τέσσερις έλληνες επιστήμονες
Τέσσερις έλληνες επιστήμονες αναφέρθηκαν σήμερα στα νεότερα δεδομένα που έρχονται στο φως για τη νέα υποπαραλλαγή, μιλούν για τα συμπτώματα και κατά πόσον θα πρέπει να μας ανησυχήσει για ένα ένα πανδημικό κύμα.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης αναφερόμενος στην «Kraken» εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσο αφορά τις πιθανότητες για σοβαρή νόσηση ενώ υποστήριξε ότι τα εμβόλια παρέχουν κάποιο είδος προστασίας.
«Η Kraken έχει παρόμοια στοιχεία με τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον. Ένα από τα χαρακτηριστικά των παραλλαγών είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά η XBB 1.5 δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως παρουσιάζει πιο σοβαρή νόσο ή αυξάνει τον κίνδυνο για θάνατο» σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα εμβόλια καλύπτουν και σε αυτή την περίπτωση από σοβαρή νόσηση ή θάνατο.
Ο εμβολιασμός παραμένει το κύριο εργαλείο προστασίας. Δεν είναι τέλειο όσον αφορά στο να κολλήσει κάποιος, το θέμα είναι να προστατεύσουμε τον κόσμο από τη σοβαρή νόσηση. Τα εμβόλια λειτουργούν πάρα πολύ αποτελεσματικά για αυτόν τον σκοπό», υπογράμμισε μιλώντας στο Open.
O κ. Ζαούτης πάντως μιλώντας αργότερα στην ΕΡΤ, τόνισε πως δεν είναι μόνο έξι τα κρούσματα με την νέα υποπαραλλαγή στην Ελλάδα, καθώς όπως είπε, πρόκειται για το δείγμα των θετικών που εξετάστηκαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής, αφορά σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, κάτω από το 1%.
Η Ματίνα Παγώνη από την πλευρά της (MEGA) ανέφερε ότι «είναι πολύ μεταδοτική συγκριτικά με τις άλλες υποπαραλλαγές, γιατί ανήκει στην ομάδα Όμικρον».
Το καλό, ωστόσο όπως είπε, είναι πως τα συμπτώματά της είναι απλά, όπως ενός κρυολογήματος και το σημαντικό είναι πως δεν κάνει πνευμονίες».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Johns Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος, υποστηρίζοντας ότι γνωρίζουμε δύο πράγματα σίγουρα. «Πρώτον, είναι πιο μεταδοτική. Οι γενετικές αλλαγές που είδαμε έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την παραλλαγή πιο μεταδοτική. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες εδώ, ειδικά στις ΗΠΑ, έχει γίνει η κυρίαρχη υποπαραλλαγή.
Έτσι, λόγω αυτού του ποσοστού, ναι, μπορούμε να πούμε ότι και γενετικά υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Σημαίνει επίσης ότι αρχίζει να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι για κάποιους ανθρώπους που είχαν covid το φθινόπωρο, μπορούν ξαναπάθουν, λόγω της ικανότητας των μεταλλάξεων της παραλλαγής να επαναμολύνουν».
Οι επαναμολύνσεις
Εκτίμησε ακόμη ότι θα δούμε πολλά κρούσματα λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά και λόγω επαναμολύνσεων.
Αναφορικά με το αν είναι πιο θανατηφόρο αυτό το στέλεχος του ιού, ο κ. Γαλιατσάτος υποστήριξε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να δούμε αν αυτό θα αποδειχθεί.
«Οι γενετικές αλλαγές δεν φαίνεται να ενέχουν καμία πιθανότητα θανατηφόρας εξέλιξης ή αύξησης της θνησιμότητας. Το λέω αυτό γιατί αυτό που περιμένω να δούμε είναι περισσότερα κρούσματα covid, ίσως να αυξηθούν κάποιες νοσηλείες, αλλά όχι στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Δεν νομίζω ότι αυτό το στέλεχος θα είναι πιο θανατηφόρο» τόνισε ο καθηγητής καθησυχάζοντας για όλα όσα περιμένουμε να δούμε το επόμενο διάστημα και στην χώρα μας.
«Μας ανησυχεί»
Πάντως ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, έκανε λόγο για ένα πολύ επικίνδυνο στέλεχος.
«Μας ανησυχεί η μετάλλαξη, είναι ένα πολύ επικίνδυνο στέλεχος, επικρατεί σε ένα πεδίο γεμάτο με άγρια στελέχη, είναι ένα από τα 4 – 5 στελέχη που έχουν καταστρέψει τα μονοκλωνικά αντισώματα στα οποία βασίζονταν οι ανοσοκατεσταλμένοι οι άνθρωποι που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις» επισήμανε ο κ. Παυλάκης (ΣΚΑΪ).
Ερωτηθείς δε αν μπορεί να έχει δημιουργήσει αυτό το στέλεχος ένα πιο επικίνδυνο, απάντησε ότι μπορεί να έχει συμβεί ήδη και μπορεί να χρειαστεί καιρός να το βρούμε.
«Δεν είμαστε καθόλου κοντά στο τέλος της πανδημίας» προειδοποίησε και τόνισε για τη νέα υποπαραλλαγή ότι «και με δυο, και με πέντε εμβόλια, μπορεί να μολύνει ξανά τους πάντες, κανείς δεν είναι έξω από κίνδυνο» τόνισε ο κ. Παυλάκης.
Τα συμπτώματα
Τι ξέρουμε όμως μέχρι στιγμής για τα συμπτώματα της νέας υποπαραλλαγής που αναμένεται να μας απασχολήσει αρκετά το επόμενο διάστημα;
Προς το παρόν, τα συμπτώματα της Kraken, φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Omicron, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή/και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Omicron.
Η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μια κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού όπως η χρήση μάσκας.