Τα Χριστούγεννα έφτασαν και μαζί με αυτά τα αγαπημένα μας γλυκά. Τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι δίπλες έχουν την τιμητική τους τις γιορτινές αυτές ημέρες, ενώ την Πρωτοχρονιά δεν λείπει από κανένα σπίτι και η βασιλόπιτα.
Και μπορεί όλοι μας να τα λατρεύουμε και να τα απολαμβάνουμε, ξέρουμε όμως ότι δεν είναι και τόσο αθώα. Ειδικά για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους…
Ποιο γλυκό λοιπόν, έχει τις περισσότερες θερμίδες και ποιο μπορούμε να καταναλώνουμε χωρίς τύψεις;
Κουραμπιέδες
O κουραμπιές, που έχει βάση το αλεύρι και το αιγοπρόβειο βούτυρο, έχει πολλές θερμίδες και αρκετά λιπαρά, ιδίως κορεσμένα, τα οποία θεωρούνται επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Ένας κουραμπιές βάρους περίπου 40 γραμμαρίων περιέχει 240 θερμίδες
Οι ειδικοί επιστήμονες της Ένωσης Διαιτολόγων διατροφολόγων επισημαίνουν ότι για μια φορά το χρόνο δεν χάλασε ο κόσμος, αλλά θα πρέπει η κατανάλωση τους να γίνεται με μέτρο.
Ένας κουραμπιές βάρους περίπου 40 γραμμαρίων περιέχει 240 θερμίδες και 9,2 γραμμάρια λιπαρά.
Μελομακάρονα
Τα μελομακάρονα είναι πιο υγιεινά σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες, επειδή όταν παρασκευάζονται με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Ένα μελομακάρονο βάρους περίπου 35 γραμμαρίων περιέχει 190 θερμίδες και 8 γραμμάρια λιπαρά.
Δίπλες
Οι δίπλες έχουν σχεδόν 50% λιγότερα λιπαρά. Εάν, μάλιστα, για την παρασκευή τους έχει χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο και όχι σπορέλαιο, τότε θα ενισχύσετε τον οργανισμό σας με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Μία δίπλα, περίπου δηλαδή 45 γραμμαρίων, έχει 170 θερμίδες και 4,5 γραμμάρια λιπαρά.
Βασιλόπιτα
Η βασιλόπιτα τύπου κέικ γίνεται με πολύ βούτυρο και πολλά αυγά, ως εκ τούτου είναι μεγάλης θερμιδικής αξίας με πολλά λιπαρά, κυρίως κορεσμένα.
Ένα κομμάτι βασιλόπιτα τύπου κέικ, περίπου 100 γραμμαρίων, έχει 350 θερμίδες και 20 γραμμάρια λιπαρά.
Πάντως, η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι θεωρείται καλύτερη επιλογή, αφού για την παρασκευή της απαιτείται 50% λιγότερο βούτυρο, ενώ περιέχει πολλά μυρωδικά τα οποία (μαχλέπι, μαστίχα και γλυκάνισο) έχουν και αντιοξειδωτική δράση.