Μετά την πρωτοφανή πυρκαγιά που έπληξε την νότια περιοχή του Νομού Ρέθυμνου και συγκεκριμένα τα χωριά Κρύα Βρύση, Ορνέ, Μέλαμπες, Σαχτούρια και Αγία Γαλήνη του Δήμου Αγίου Βασιλείου και προξένησε ανυπολόγιστες καταστροφές όσο αφορά στη φυτική – ζωική παραγωγή ( ελαιόδεντρα, αμπελώνες, καλλιέργειες, μελισσοκομία και λοιπές υποδομές ) με βαριές οικονομικές και λοιπές συνέπειες στους κατοίκους που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές καλύπτοντας τις βιοποριστικές – επαγγελματικές ανάγκες τους και δραστηριότητες.
Η πολιτεία οφείλει άμεσα να θέσει σε άμεση και πλήρη κινητικότητα όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, Φορείς και Υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού για την άμεση και αναλυτική καταγραφή των προκληθεισών ζημιών, για την λήψη δέσμης ανακουφιστικών μέτρων στην κατεύθυνση της άμεσης ενίσχυσης και στη συνέχεια ολικής αποζημίωσης των πληγέντων και της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά.
Συγκεκριμένα οφείλει κατά την άποψη μας να προβεί άμεσα στην αντιμετώπιση της κατάστασης και να στηρίξει τους πληγέντες με τις εξής διαδικασίες προκειμένου να ληφθούν ορθολογιστικά τα κατάλληλα μέτρα.
Προτείνουμε:
1) Άμεση εκκίνηση διαδικασιών σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιτροπές των Περιφερειών και με την συμμετοχή του ΕΛΓΑ, με σκοπό την εκτίμηση των ζημιών στις πληττόμενες αγροτικές περιοχές, από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά την οριοθέτηση των πληττόμενων περιοχών.
2) Αποκατάσταση των αγροτικών υποδομών.
3)Στήριξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων με :
α. Οικονομική ενίσχυση και φοροελαφρύνσεις,
β. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ,
γ. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών και δανείων.
δ. Επιχορήγηση των αγροτικών καλλιεργειών, επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά με συγκεκριμένα εργαλεία με έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών, την Περιφέρεια Κρήτης , των οποίων η παραγωγή επλήγη από τις πυρκαγιές, ενώ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να διαμορφωθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλυφθούν και άλλες περιπτώσεις πληττόμενων αγροτών και παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο αποζημιώσεων του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α.
4)Σχεδιασμός επανακαλλιέργειας καταστραφέντων καλλιεργειών με μέριμνα της πολιτείας με συνδρομή – υποδείξεις Γεωπόνων και λοιπών ειδικών επιστημόνων χρηματοδοτώντας την αποκατάσταση αυτών.
5)Επιδοτούμενες δραστηριότητες μέσω προγραμμάτων που αφορά γεωργούς – κτηνοτρόφους και νέους αγρότες για κτηνοτροφική και φυτική παραγωγή θα πρέπει να επαναχρηματοδοτηθούν και να αποζημιωθούν για διαφυγόντα κέρδη.
6)Αποκατάσταση φυσικού περιβάλλοντος και κοινοχρήστων υποδομών που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές.
Προτείνεται ότι πλησίον των τουριστικών περιοχών που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές να τεθεί σε προτεραιότητα η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
7)Λήψη μέτρων με Υποδομές Πυροπροστασίας και Αντιπλημμυρική Προστασία για την ενίσχυση προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Τέλος προτείνεται ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων προκειμένου να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση και αποκατάσταση της δημιουργηθείσας καταστροφής από την πυρκαγιά.
Συγκεκριμένα οι Βουλευτές του Νομού, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Δήμος Αγίου Βασιλείου, Τοπικές Κοινότητες, Κρατικοί Φορείς και Υπηρεσίες.
Η συμμετοχή – συνδρομή όλων μας είναι απαραίτητη με αλληλεγγύη και ενδιαφέρον να έχουμε άμεσα ουσιαστικά αποτελέσματα.
Δανδουλάκης Κώστας
Περιφερειακός Σύμβουλος
«Η ΚΡΗΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ»