Στο επίκεντρο της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας βρίσκεται η μετάλλαξη Δέλτα εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς της, ιδίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα, η εν λόγω μετάλλαξη θα γίνει κυρίαρχη στην Ευρώπη μέσα στον Αύγουστο, με την Ελλάδα να μην μένει ανεπηρέαστη.
Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 29 κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης και στο μικροσκόπιο βρίσκονται Κρήτη, Αττική, και Κόρινθος. Μάλιστα, έγινε και έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Νίκου Χαρδαλιά και του Σωτήρη Τσιόδρα, οι οποίοι έστειλαν μήνυμα πως «η μοναδική μας ασπίδα είναι ο εμβολιασμός».
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής το μεσημέρι της Παρασκευής και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στη χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν».
Σκέψεις για εμβολιασμό εφήβων από 15 ως 18 ετών
Σύμφωνα με το OPEN, κάποιες μολύνσεις με την εν λόγω μετάλλαξη έχουν εντοπιστεί και σε νέους (19, 18 ετών), αλλά και 15χρονους έφηβους.
Επομένως, οι ειδικοί εξετάζουν ακόμη και τον εμβολιασμό των εφήβων 15-18 ετών, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπά» κυρίως τους νέους και τους ανεμβολίαστους.
Η «καταιγίδα» που απειλεί το καλοκαίρι
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ έστειλε μήνυμα για τη μετάλλαξη Δέλτα, επισημαίνοντας πως «μόνο ο πλήρης εμβολιασμός μας προστατεύει».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου «να μην μετατραπεί ένα πολύ ανέμελο καλοκαίρι, σε φθινόπωρο ανησυχίας». Πρόσθεσε, δε, ότι οι κανόνες προστασίας και υγιεινής θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται με συνέπεια, κυρίως στους εσωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με τα σενάρια του ECDC «οποιαδήποτε χαλάρωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού των μη φαρμακευτικών μέτρων που ορίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο στις αρχές Ιουνίου μπορεί να οδηγήσουν σε ταχεία και σημαντική αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».
Όπως εκτιμά ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, είναι σίγουρο ότι θα κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα και στην Ελλάδα. Το θέμα είναι πόσο μπορούμε να την καθυστερήσουμε.
«Το έχει πει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την πρόληψη των νοσημάτων ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει μέχρι τέλος Αυγούστου σε όλες τις χώρες της ΕΕ και θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων» επεσήμανε.
Τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι το 4ο αυτό κύμα κοροναϊού θα πλήξει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί και τους ανοσοκατασταλμένους που δεν τους έχουν πιάσει οι δύο δόσεις.
Πόσο την «φρενάρουν» τα εμβόλια – Πόσο μεταδοτική είναι
Απειλητική, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της, εκτίμησε πως είναι η μετάλλαξη Δέλτα ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νικόλαος Τζανάκης. Ωστόσο όπως είπε ο ίδιος σε τηλεοπτική συνέντευξή του, τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, βάσει μελετών, την αντιμετωπίζουν επιτυχώς.
Η μετάλλαξη Δέλτα του κοροναϊού είναι απειλητική, ωστόσο δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει, επισήμανε συγκεκριμένα ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Όπως την βρετανική μετάλλαξη, έτσι κι αυτήν θα την αντιμετωπίσουμε» σημείωσε. Όπως εξήγησε: «Κάποιος που εμολύνετο με το πρώτο στέλεχος μόλυνε δύο άτομα, ενώ με αυτή τη μετάλλαξη θα μολύνει τέσσερα».
Επίσης, είπε ότι η εν λόγω μετάλλαξη έχει καταφέρει να «ξεκλειδώσει» το ανοσοποιητικό σύστημα νέων ατόμων και παιδιών με συνέπεια να προσβάλει τις πολύ νεαρές ηλικίες. Πρόσθεσε δε, ότι διπλασιάζεται ο αριθμός των ατόμων που εισάγονται στο νοσοκομείο με σοβαρή νόσο.
Για την αντιμετώπισή της από τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, υπογράμμισε ότι ειδικά τη βαριά νόσο και τη διασωλήνωση την αντιμετωπίζουν σχεδόν 100%, ενώ αντιμετωπίζουν και τη διαδικασία αποφυγής της μόλυνσης, με λίγο χαμηλότερα ποσοστά απ’ ότι με το πρωτογενές στέλεχος.
Σε ότι αφορά αυτά της Moderna και της Johnson & Johnson, ο καθηγητής γνωστοποίησε ότι τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών αναμένονται.
«Όσοι εμβολιάζονται, πρακτικά είναι προφυλαγμένοι. Όποιο κύμα ξεσπάσει εξαιτίας του στελέχους Δέλτα, αυτό θα αφορά βασικά σε ποσοστό 90-95% τους ανεμβολίαστους» επισήμανε.