Κοροναϊός: Το plan B της κυβέρνησης πριν το lockdown – Προβλέψεις για τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών: Ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, με τους επιδημιολόγους να τονίζουν ότι η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει σταθερά κρίσιμη και δεν επιδέχεται εφησυχασμό
Το επόμενο 1οημερό θα αποτελέσει βαρόμετρο για νέες αποφάσεις από το κυβερνητικό επιτελείο για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού με το σενάριο του νέου lockdown στην Αττική να τίθεται στο τραπέζι εφόσον δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα που ελήφθησαν τις προηγούμενες μέρες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατέστησε σαφές ότι η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε ζυγαριά επισημαίνοντας ότι πολλές περιοχές της χώρας είναι ήδη σε πορτοκαλί επίπεδο συμπεριλαμβανομένου και της Αττικής και «πρέπει να κινηθούμε πριν ανάψει κόκκινο», προϊδεάζοντας για τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων.
Την ίδια στιγμή δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, με τους επιδημιολόγους να τονίζουν ότι η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει σταθερά κρίσιμη και δεν επιδέχεται εφησυχασμό.
Στο πλαίσιο αυτό ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για νέο lockdown στην Αττική, με το plan Β να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα, την ώρα δηλαδή που κατεβάζουν ρολά εστιατόρια και μπαρ, έως και τις 7 το πρωί, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις πλατείες όπου συναθροίζονται οι νέοι.
Και αυτό διότι το καλοκαίρι αποδείχτηκε ότι ο πανδημικός ιός χρησιμοποιεί τους πιο νέους οι οποίοι κατά κανόνα είναι ασυμπτωματικοί ή εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ως οχήματα για να χτυπήσει τους πλέον ευάλωτους πολίτες με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση κρουσμάτων και την αύξηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ.
Όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «Τα Νέα», μοιραία η κλιμάκωση των μέτρων το επόμενο διάστημα δεν φαίνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι μπορεί να αποφευχθεί. Και αυτό διότι η δυναμική κυκλοφορία του ιού SARS-CoV-2 εντός της κοινότητας οδηγεί σε δυσοίωνες προβλέψεις, κάνοντας λόγο ακόμη και για τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων.
Πιο αυστηρά μέτρα
Έτσι στη νέα δέσμη περιορισμών που ανά πάσα στιγμή μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή στο σύνολό της ή τμηματικά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αναστολή των συναυλιών και η μείωση των καλεσμένων σε γάμους και βαπτίσεις από 50 σε μόλις 20.
Επιπλέον πιο σφιχτή θα είναι η σύνθεση στα τραπέζια των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα από έξι που ισχύει σήμερα ενώ ενδέχεται να μειωθεί και ο αριθμός των συμμετεχόντων σε συναθροίσεις παραμένει 50 έως και σήμερα.
Αντίστοιχα η αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να μετατραπεί σε ένα ακόμη υποχρεωτικό μέτρο παρότι θα αποτελέσει σημείο σύγκρουσης και αντιδράσεων από τους αρνητές της πανδημίας.
Και καθώς κυβέρνηση και επιστήμονες βάζουν πλέον όλα τα μέτρα στο τραπέζι σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το σενάριο εφαρμογής κυλιόμενου ωραρίου στον δημόσιο τομέα ενδεχομένως και στον ιδιωτικό ώστε να αποσυμπιεστούν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Πρόκειται άλλωστε για συστάσεις των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μετά τη δαιδαλώδη τηλεδιάσκεψη της περασμένης Δευτέρας που διήρκησε τέσσερις και πλέον ώρες.
Ειδικότερα, με πυξίδα τα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα με έμφαση στην Αττική, το επιστημονικό προσωπικό της χώρας εισηγήθηκε αποφασιστικές δράσεις χωρίς καθυστερήσεις.
Όμως επιλέχτηκε μία πιο light εκδοχή των επιστημονικών εισηγήσεων με την κυβέρνηση να επενδύει αρχικά στη συμμόρφωση των πολιτών προκειμένου να αποφύγει τις πιο σκληρές λύσεις σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο εξαιτίας και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς αλλά και της ευαίσθητης οικονομίας.
Πέτσας: Αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ
Αυξημένη επιβάρυνση στις κλινικές ΜΕΘ εμφανίζει άλλωστε η Αττική σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα ο οποίος επεσήμανε ότι 2 στις 3 περίπου είναι κατειλημμένες.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα αυτή τη στιγμή η Αττική βρίσκεται μεταξύ «μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου» διευκρινίζοντας ότι «με 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους κατατάσεται στον μέτριο κίνδυνο.
«Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, το πρόβλημα είναι μπροστά μας, δυναμικό και εξελίσσεται. Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, διαφορετικό το οικονομικό και κοινωνικό κόστος μπορεί να είναι μεγάλο. Για μας η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά», είπε χαρακτηριστικά.
«Ας φροντίσουμε όλοι, τηρώντας τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, να βάλουμε φρένο στα αυξημένα κρούσματα που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Αν δεν το κάνουμε, το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σύψας: Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα θα πάμε αναμφίβολα σε lockdown
Έχω ακούσει ότι δεν θα γίνει ποτέ lockdown. Η απάντηση είναι ότι αν χρειαστεί, θα γίνει» είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1, τονίζοντας ότι η Αττική παραμένει στο επίκεντρο της ανησυχίας.
Με την Αττική να χτυπάει για άλλη μια φορά «κόκκινο» και να είναι… πρωτεύουσα των κρουσμάτων, ο Νίκος Σύψας ξεκαθάρισε ότι «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ιδιαίτερα στην Αττική, αναμφίβολα θα έχουμε lockdown, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».
Το κρίσιμο διάστημα είναι οι επόμενες 10 μέρες. Τότε θα κριθεί αν θα επιστρέψουν στη ζωή μας τα sms και ο περιορισμός κυκλοφορίας. «Θα δώσουμε στα μέτρα μια εβδομάδα, 10 μέρες ή δυο εβδομάδες το πολύ για να αποδώσουν. Αν δεν αποδώσουν, το επόμενο βήμα ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών», είπε ο Νίκος Σύψας, σημειώνοντας πως το νέο lockdown θα είναι διάρκειας τουλάχιστον μιας εβδομάδας.
Η ανοδική τάση της επιδημίας είναι πολύ έντονη και «αν αφήσουμε την κατάσταση χωρίς δραστικά μέτρα ενδεχομένως θα πιεστούμε στο σύστημα υγείας», συμπλήρωσε ο Νίκος Σύψας.
Γώγος στο MEGA: Αν δεν μειωθούν τα κρούσματα, τα μέτρα θα επεκταθούν
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος για τα νέα μέτρα που πάρθηκαν λόγω αύξησης των κρουσμάτων, τη χρήση μάσκας και το ενδεχόμενο επιπρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξευτεί.
Εκτίμησε πως ο αριθμό των κρουσμάτων δε θα γίνει τετραψήφιος, ωστόσο αν τα κρούσματα δεν αρχίσουν να πέφτουν, τα μέτρα θα επεκτείνονται.
Παναγιωτόπουλος: Να φοράμε μάσκες παντού
«Είμαστε σε μια σταθερή αύξηση, όχι όμως εκθετική, δηλαδή κάθε μέρα να έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από την προηγούμενη, αλλά δεν είμαστε σε ύφεση και εκεί είναι το στοίχημα. Είμαστε σε μια σταθερά κρίσιμη κατάσταση». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Παράλληλα, εξήγησε πως αν μπούμε σε εκθετική κατάσταση τα πράγματα μετά δεν θα ελέγχονται καθόλου ενώ έκανε σαφές πως τώρα είναι η ώρα για πραγματικά ισχυρά μέτρα όχι λίγο αργότερα. Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως η μάσκα στο δρόμο είναι και αυτή μέσα στη δέσμη μέτρων που μπορεί να εφαρμοστούν και χαρακτήρισε «υπερβολή» το κλείσιμο των σχολείων, ενώ, όπως υπογράμμισε, «ένα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες, να μην αναμειγνύονται τα τμήματα μεταξύ τους ώστε να εφαρμόζεται το κριτήριο της απόστασης και σε περίπτωση κρούσματος να μένει σε καραντίνα μόνο το τμήμα και όχι όλο το σχολείο».
Σαρηγιάννης: Βαδίζουμε στο χειρότερο σενάριο να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα
Ότι βαδίζουμε στο χειρότερο δυνατό σενάριο, αναφορικά με τα κρούσματα του κοροναϊού τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτρης Σαρηγιάννης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε: «Εδώ και 10 μέρες βαδίζουμε στο χειρότερο σενάριο… να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα την ημέρα! Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα».
Παράλληλα, ο καθηγητής διευκρίνισε, αναφορικά με την προοπτική ενός lockdown: «Συζητάμε για μερικά lockdown. Συζητάμε με ποιο σχήμα μπορεί να γίνει αυτό για να μην επηρεαστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή. Πρέπει να είμαστε πιο γενναίοι με τα μέτρα», ενώ πρότεινε ενδεικτικά τη μείωση επαφών και την τηλεργασία.
Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε μιλώντας στο Open πως πρέπει να υπάρξει παρέμβαση έως τις 20 Οκτώβρη για να σταματήσει η αυξητική τάση των κρουσμάτων, καθώς η δυναμική τους μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη.
Τα σχόλια είναι κλειστά.