Κοροναϊός: Το φετινό καλοκαίρι δεν θα αποφύγουμε τίποτα, αλλά… – Τέσσερις γιατροί συμβουλεύουν

Να μην εφησυχάζουμε, να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής και, κυρίως, να χρησιμοποιούμε τη μάσκα σε χώρους με συνωστισμό, ακόμα κι αν δεν επιβάλλεται πια, συνιστούν όλοι ανεξαιρέτως οι επιστήμονες.

Η άρση από την 1η Ιουνίου της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας λόγω του κοροναϊού, σε εξωτερικούς αλλά και σε πολλούς εσωτερικούς χώρους, για πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι μετά από δύο χρόνια περιορισμών, από τη μία προκάλεσε ανακούφιση σε όλους μας και, από την άλλη, την ανησυχία των ειδικών για το ενδεχόμενο να πιστέψουμε ότι ο ιός εξαφανίστηκε και πως δεν χρειάζεται πια να προσέχουμε τίποτα.

Γι’ αυτό, άλλωστε, όλοι οι γιατροί και άλλοι ειδικοί επιστήμονες, χωρίς εξαίρεση, συνιστούν να μην εφησυχάζουμε, να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής και, κυρίως, να χρησιμοποιούμε τη μάσκα σε χώρους με συνωστισμό, ακόμα κι αν δεν επιβάλλεται πια.

Τέσσερις γιατροί περιγράφουν στην εφημερίδα «Καθημερινή» πώς θα περάσουν οι ίδιοι το καλοκαίρι τους και με ποιον τρόπο θα προστατευθούν από τον κοροναϊό, ο οποίος παραμένει εδώ…

Μακριά από συνωστισμό – Μάσκα στο αεροπλάνο

Ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Ιπποκράτειο, Κωνσταντίνος Τούτουζας, την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχε σε συνέδριο στο Παρίσι με 8.000 συνέδρους. «Δεν υπήρχαν υποχρεωτικά μέτρα. Μπορούσε ο καθένας να μη φοράει μάσκα. Εγώ προσωπικά, όταν έμπαινα στις αίθουσες του συνεδρίου, στα μεγάλα αμφιθέατρα ή στο μετρό έβαζα τη μάσκα», επισημαίνει ο κ. Τούτουζας.

Περιγράφοντας την καθημερινότητά του, σημειώνει ότι «προφανώς στο νοσοκομείο φοράω μάσκα, όπως και στο ιατρείο μου. Είναι ένα μέτρο που θα κρατήσω για αρκετό καιρό, είτε είναι υποχρεωτική είτε όχι». Επιπλέον, ο κ. Τούτουζας θα συνεχίσει να φοράει τη μάσκα στο αεροπλάνο.

«Στο πλοίο σε εξωτερικό χώρο δεν θα τη βάλω, εκτός εάν επικρατεί συνωστισμός», εξηγεί ο κορυφαίος καρδιολόγος, προσθέτοντας ότι γενικά σε εξωτερικούς χώρους δύσκολα θα φορέσει μάσκα. «Τώρα, στα πολύ στενά σοκάκια των Κυκλάδων με τον μεγάλο συγχρωτισμό, εκεί, να σας πω την αλήθεια, θα το σκεφτόμουν. Αλλά θα αποφύγω γενικά να πάω σε έναν τέτοιο χώρο σε ώρες αιχμής», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τούτουζας δεν θα αποφύγει φέτος το καλοκαίρι κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμους, βαφτίσεις και γιορτές.
Όχι άμεση επαφή με ηλικιωμένους μετά από διακοπές

«Πιστεύω ότι το να χρησιμοποιούμε τη μάσκα σε κλειστούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πολύ σημαντικό. Μας έχει προστατεύσει, όχι μόνο από τον κορονοϊό, αλλά και από άλλες ιώσεις», σημειώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας στην Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ στον Ευαγγελισμό, Παρασκευή Κατσαούνου, η οποία θα συνεχίσει να φοράει μάσκα μέσα στο αεροπλάνο, σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους με πολυκοσμία, τουλάχιστον όσο το επιτρέπει ο καιρός και δεν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Παράλληλα, επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» πως, έπειτα από ένα ταξίδι ή ύστερα από διακοπές, θα προσέχει τις επαφές της με συγγενείς μεγαλύτερης ηλικίας ή όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

«Δεν θα πάω να δω τους γονείς μου την αμέσως επόμενη ημέρα της επιστροφής μου ή, εάν πάω, θα φορέσω μάσκα. Επίσης, τώρα που τα παιδιά μου θα δώσουν εξετάσεις, προσέχω ιδιαίτερα γυρίζοντας από το νοσοκομείο, γιατί δεν θέλω στην περίπτωση που μεταφέρω κορονοϊό να κολλήσουν και να στερηθούν τις εξετάσεις», σημειώνει.

Το… παρεξηγήσαμε

«Ο κόσμος έχει πλέον πάψει να προσέχει σε μεγάλο ποσοστό. Άκουσε με μεγάλη ανακούφιση ότι καταργούνται οι μάσκες, όμως παρεξήγησε το γεγονός και θεωρεί λανθασμένα ότι η πανδημία πηγαίνει προς το τέλος της», τονίζει ο παιδίατρος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας και προσθέτει: «Πιστεύω ότι ένας συνετός άνθρωπος θα πρέπει να τηρεί τουλάχιστον το μέτρο της μάσκας και της υγιεινής των χεριών, και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, ειδικά εάν ανήκει σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού».

Περιγράφοντας το δικό του καλοκαίρι, ο κ. Νταλούκας σημειώνει ότι «τουλάχιστον στις διακοπές δεν θα μπω σε κλειστούς χώρους. Όσο γίνεται, θα μένω σε ανοιχτούς χώρους και θα προσπαθήσω να φοράω μάσκα όταν έχει συνωστισμό, όσο κι αν με παρασύρει το γενικότερο κλίμα της χαλάρωσης. Θα καθίσω με φίλους και γνωστούς, που ξέρω ότι δεν έχουν COVID-19, γιατί έχουν κάνει τεστ. Και θα προσέξω πολύ τις επαφές μου. Δεν θα ανοίξω πολύ τον κύκλο μου. Δεν θα πάω σε ένα μπαρ με πολυκοσμία, να αρχίσω να μιλάω με όλους και να μη φοράω και μάσκα».

Ο ιός είναι εδώ – Μάσκα σε μέρη με συνωστισμό

«Ως γιατρός, ξέρω ότι ο ιός είναι εδώ. Δεν έχει φύγει. Επομένως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Το ευχάριστο είναι ότι τώρα το καλοκαίρι κινούμαστε σε εξωτερικούς χώρους, οπότε δεν θα υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τελείωσε η πανδημία», τονίζει και η συντονίστρια διευθύντρια της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη.

Όπως σημειώνει, «στο νοσοκομείο φυσικά θα συνεχίσω να φοράω τη μάσκα, όπως όλοι θα πρέπει να τη φορούν όταν μπαίνουν σε μονάδες Υγείας. Το ίδιο στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θέλω να προφυλάξω τον εαυτό μου, όπως έκανα έως τώρα. Το οφείλω και σε εμένα και στην οικογένειά μου. Το ότι είμαστε ελεύθεροι, δεν σημαίνει ότι δεν προσέχουμε. Μετά 2,5 χρόνια, ο καθένας μας έχει την εμπειρία να ξέρει πού πρέπει να βάλει τη μάσκα και πού πρέπει να βγάλει τη μάσκα».

Η Ματίνα Παγώνη ξεκαθαρίζει, επίσης, πως σε όποιο μέρος πηγαίνει και υπάρχει συνωστισμός, «ανεξαρτήτως εάν είναι εσωτερικός ή εξωτερικός χώρος», θα φοράει τη μάσκα. «Για να το πω απλά, άμα πάω σε πανηγύρι θα βάλω τη μάσκα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πού παραμένει υποχρεωτική η μάσκα

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές, καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, τα τρόλεϊ και το τραμ.

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, άλλωστε, έχουν επισημάνει πως η μάσκα είναι μια καλή πρακτική για τον χώρο των νοσοκομείων, η οποία θα μπορούσε να διατηρηθεί για καιρό. Όπως επίσης έχουν πει, κατά καιρούς, ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να κρίνει πλέον εάν οι συνθήκες συνωστισμού στον εξωτερικό ή στον εσωτερικό χώρο όπου βρίσκεται, είναι ικανές για τη μετάδοση του κοροναϊού και συνεπώς χρειάζεται να φοράει τη μάσκα του.

Υποχρεωτική στα πλοία και τα ταξί
Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα και στο εσωτερικό των πλοίων, όπως και στα ταξί, σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικά τι ισχύει:

Ταξί: υποχρεωτική μάσκα για οδηγούς και επιβάτες.

Κρουαζιερόπλοια: αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και επανέρχεται όταν: νοσήσει ποσοστό άνω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό άνω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1% του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο.

Επιβατηγά: αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου, παραμένει η υποχρεωτική χρήση στους εσωτερικούς χώρους για όλους, πλήρωμα και επιβάτες (επανεξέταση στο τέλος Ιουνίου).

Ημερόπλοια: αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Φαρμακεία: παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες.

Σύμφωνα πάντως με το σχετικό ΦΕΚ, το μέτρο ισχύει σε πρώτη φάση μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.