Κοροναϊός: Συναγερμός με τα 6 νέα κρούσματα στην Καστοριά – Ιχνηλάτηση σε μαθητές και κατοίκους

Κοροναϊός: Συναγερμός με τα 6 νέα κρούσματα στην Καστοριά – Ιχνηλάτηση σε μαθητές και κατοίκους

Σοβαρό προβληματισμό δημιουργούν τα νέα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ καθημερινά, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν νέες εστίες διασποράς του κοροναϊού στην Ελλάδα λίγο πριν ανοίξουν οι πτήσεις την 1η Ιουλίου και αρχίσουν να έρχονται ξένοι τουρίστες.

5 νέα κρούσματα στην Καστοριά
Την ίδια ώρα πέντε νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Καστοριά, η οποία εμφάνισε το πρώτο της κρούσμα χτες μετά από 72 μέρες χωρίς καμία νέα καταγραφή.

Ειδικότερα την Πέμπτη μια 44χρονη γυναίκα από την περιοχή βρέθηκε θετική σε εξέταση για κοροναϊό στο νοσοκομείο Καστοριάς. Ήταν το πρώτο κρούσμα στην περιοχή έπειτα από 72 μέρες.

Η γυναίκα που εργάζεται σε παιδικό σταθμό, είχε ταξιδέψει πρόσφατα στα Ιωάννινα. Τα σημερινά κρούσματα προέκυψαν από την ιχνηλάτηση στο στενό οικογενειακό περιβάλλον της.

Η κινητοποίηση πάντως του ΕΟΔΥ ήταν άμεση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του kοzanimedia.gr, στο συγκεκριμένο χωριό όπου εργάζεται η 44χρονη βρίσκεται ήδη κλιμάκιο και κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, για ιχνηλάτηση και δειγματοληψία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και κατοίκους.

Ακόμη ένα κρούσμα στην Παραμυθιά
Εκτός από τα νέα κρούσματα στην Καστοριά, ακόμη ένα νέο καταγράφηκε στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, η οποία πλέον μετρά 13 ασθενεί με κοροναϊό.

«Ολοκληρώθηκε ένας ευρύτερος κύκλος δειγματοληψίας και διαπιστώθηκε ένα κρούσμα το οποίο είναι μέσα από τη μία οικογένεια που εντοπίστηκε με κοροναϊό. Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται πλέον σε συγκεκριμένα σημεία. Ανησυχία υπάρχει γιατί μέχρι το προηγούμενο Σάββατο δεν είχαμε κρούσματα και μέσα σε 24 ώρες έγιναν 12. Στόχος μας είναι να ιχνηλατήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τους πολίτες», δήλωσε μεταξύ άλλων στον Alpha ο δήμαρχος Παραμυθιάς.

Ουρές χιλιομέτρων στον Προμαχώνα – Φόβοι για περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα
Κι ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα αποτελούν ακόμη ένα πρόβλημα σχετικό με την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας, οι ουρές στον Προμαχώνα είναι ατελείωτες, καθώς χιλιάδες Βαλκάνιοι επισκέπτονται τη χώρα μας για να κάνουν διακοπές.

Τα εισαγόμενα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη χώρα μας και είχαν ως πύλη εισόδου τον Προμάχωνα προκαλούν «νέο πονοκέφαλο» στους ειδικούς, την ώρα μάλιστα που καταγράφεται και μία γενικότερη αύξηση κρουσμάτων στα Βαλκάνια.

Ειδικότερα η έξαρση του κοροναϊού παρατηρείται και στους τρεις βόρειους γείτονές μας (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία) την ώρα που τα χερσαία σύνορά μας με αυτές τις χώρες έχουν ανοίξει και υποδεχόμαστε τουρίστες από όλα τα Βαλκάνια.

Μάλιστα την στιγμή που η καραντίνα στην Ξάνθη έχει πάρει παράταση και γίνεται εξονυχιστική ιχνηλάτηση στην Παραμυθιά, καταγράφονται κρούσματα και σε περιοχές που δεν μας έχουν απασχολήσει τόσο στο παρελθόν όπως στη Μεσσηνία αλλά και στη Σύρο όπου χτες ανακοινώθηκε ένα κρούσμα.

Όσον αφορά τη Σύρο, το περιστατικό που καταγράφηκε εκεί, έχει αναφέρει ότι δεν είχε φύγει τον τελευταίο καιρό από το νησί και δεν είχε έρθει σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα, ώστε να αναζητηθούν περισσότερες επαφές.

Αναλυτικά σε ποιες περιοχές εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 13 νέα κρούσματα την Πέμπτη (25/06) τα τρία εντοπίστηκαν στην Ξάνθη και από ένα καταγράφηκαν σε Θεσπρωτία, Σύρο, Καστοριά, Πέλλα και Ροδόπη. Επίσης, πέντε από τα νέα κρούσματα είναι εισαγόμενα και συγκεκριμένα τα τρία προέρχονται από πτήσεις και τα δύο οδικώς, μέσω Προμαχώνα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.321 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 55.0% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 191 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (77.8% άνδρες).

Από το σύνολο των 3.321 κρουσμάτων, 734 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.851 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.