Κοροναϊός: Σε πόσους ασθενείς θα χορηγηθεί αρχικά το ισραηλινό φάρμακο – Πότε θα ξέρουμε αν μπορεί να νικήσει τον ιό
Ελπίδες για ένα... ακόμα πιο γρήγορο τέλος στην πανδημία δίνει το νέο ισραηλινό φάρμακο κατά του κοροναϊού, μέρος των κλινικών μελετών του οποίου θα γίνουν στην Ελλάδα
Κοροναϊός: Σε πόσους ασθενείς θα χορηγηθεί αρχικά το ισραηλινό φάρμακο – Πότε θα ξέρουμε αν μπορεί να νικήσει τον ιό
Ελπίδες για ένα… ακόμα πιο γρήγορο τέλος στην πανδημία δίνει το νέο ισραηλινό φάρμακο κατά του κοροναϊού, μέρος των κλινικών μελετών του οποίου θα γίνουν στην Ελλάδα.
Όπως έγινε γνωστό, η χώρα μας θα συμμετάσχει στις δοκιμές. Αυτές θα γίνουν σε τρία Ιατρικά Τμήματα ελληνικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων – δύο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και ένα στο ΠΓΝ «Αττικόν».
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά από τις έρευνες του επιτελείου του Ισραηλινού καθηγητή, Ναντίρ Αρμπέρ που ανακάλυψε το σκεύασμα το φάρμακο είναι εισπνεόμενο και προστατεύει τους πνεύμονες όσων έχουν νοσήσει από τον φονικό ιό.
Ο καθηγητής Ναντίρ Αρμπέρ συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.
Ο ενθουσιασμός του Σωτήρη Τσιόδρα
Ο κ. Τσιόδρας μίλησε με θερμά λόγια στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το εν λόγω φάρμακο. «Πρόκειται για μια νέα μελέτη στην οποία συμμετέχουμε με ενθουσιασμό. Η μελέτη αξιοποιεί μια νέα μέθοδο μεταφοράς ενός νέου φαρμάκου, που βασίζεται στα εξωσώματα, νανοσωματίδια που συμμετέχουν στις διακυτταρικές διεργασίες» είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος βάσει των όσων προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές στο Ισραήλ. Προχωρούμε στη διεξαγωγή κλινικής μελέτης δεύτερης Φάσης, εδώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιολογήσουμε παραμέτρους όπως η ασφάλεια, η δοσολογία και η αποτελεσματικότητα» συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.
«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι»
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ναντίρ Αρμπέρ, υπογράμμισε πως «θα πρέπει να μείνουμε ταπεινοί και μετριόφρονες – αλλά είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι. Μάλιστα θέλω να επισημάνω πως ήρθα εδώ αυτοπροσώπως, καθώς ήθελα ιδίοις όμμασι να δω αρχικά τους ανθρώπους και στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις. Μιλάμε για εξαιρετικούς γιατρούς και ανθρώπους που ενέπνευσαν την εμπιστοσύνη μου. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για τη συνεργασία με τον καθηγητή Αρμπέρ μετά και τη σχετική συζήτηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένιαμιν Νετανιάχου. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως η «Φάση 2» της κλινικής δοκιμής θα αποδείξει «ότι η μέθοδος αυτή κάνει θαύματα».
Πότε θα ξέρουμε αν μπορεί να νικήσει τον ιό
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA το επόμενο 48ωρο θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμές του νέου αυτού φαρμάκου στην Ελλάδα.
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, 100 ασθενείς είναι αυτοί που θα λάβουν το εν λόγω φάρμακο. Πρόκειται για 100 ασθενείς που θα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία που έχουν προαναφερθεί.
Ο λόγος είναι ότι από αυτούς τους δύο ασθενείς θα εξάγουν δύο συμπεράσματα οι επιστήμονες, αφενός αν έχει τα αποτελέσματα, τα οποία χρειάζονται για να σταματήσουν την έξαρση της νόσου ενώ νοσηλεύονται και αφετέρου για το αν θα μπορέσει να αποτρέψει την πιθανή είσοδό τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Τα συμπεράσματα αυτής της δοκιμής αναμένεται να τα έχουμε μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Δηλαδή σε δύο μήνες θα ξέρουμε εάν το φάρμακο είναι αποτελεσματικό ή όχι.
Πώς λειτουργεί το φάρμακο
Τον Απρίλιο του 2020, λίγους μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας, ο κ. Αρμπέρ, καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Integrated Cancer Prevention Center στο Tel Aviv-Sourasky Medical Center (Ichilov) είχε μια ιδέα που μπορεί να έχει οδηγήσει σε μια σωτήρια θεραπεία.
«Το βασικό σημείο εστίασης του εργαστηρίου μου είναι ο καρκίνος – ένας από τους τρόπους που τα καρκινικά κύτταρα αποφεύγουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι με το να εκφράζουν το CD24», είχε πει στην Καθημερινή ο κ. Arber. «Αυτό μας έδωσε την ιδέα πως μπορεί να έχουμε το τέλειο φάρμακο, γιατί έχουμε έναν τρόπο να καταστείλουμε το ανοσοποιητικό σύστημα» σε ασθενείς με κορονοϊό που νοσούν βαριά.
Ο κ. Arber εξηγεί πως όταν κάποιος νοσήσει με κοροναϊό μπορεί να περάσει από δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, τα συμπτώματα θυμίζουν γρίπη και δεν χρειάζεται θεραπεία. Όμως, σε ένα 5% με 7% του πληθυσμού, τονίζει ο ίδιος, μετά πέντε με επτά ημέρες, η κατάστασή τους χειροτερεύει απότομα και σημαντικά λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας που έχει προκληθεί από την υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, μια «καταιγίδα κυτοκίνης» όπως αποκαλεί ο κ. Arber το φαινόμενο.
«Ακριβώς τότε θέλουμε να παρέμβουμε, για να αποτρέψουμε αυτή την επιδείνωση» λέει στην «Κ». Ο τρόπος με τον οποίο το καταφέρνουν είναι μέσω των εξωσωμάτων, μικροσκοπικά σακίδια που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση μεταφέρουν την πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες ούτως ώστε να αποφευχθεί η «καταιγίδα κυτοκίνης».
«Ξέρουμε πώς να απομονώσουμε αυτά τα εξωσώματα», αναφέρει ο κ. Arber, «να τα συγκεντρώσουμε και να τα αναγκάσουμε να εκφράσουν το CD24».
Τα σχόλια είναι κλειστά.