Αισιοδοξία για ήρεμο καλοκαίρι χωρίς παρατράγουδα με κρούσματα από τον κοροναϊό και τις μεταλλάξεις του, εκφράζουν αρκετοί επιστήμονες που βλέπουν το τρίτο κύμα της πανδημίας να εξασθενεί στη χώρα μας.
Κανείς όμως δεν εφησυχάζει αφού τους τελευταίους μήνες η πανδημία λύγισε το σύστημα Υγείας της χώρας και επέφερε τον θάνατο σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους. Τον τελευταίο καιρό οι δείκτες που αντικατοπτρίζουν το μέγεθος της διασποράς του ιού και τον εφιαλτικό του αντίκτυπο στην κοινωνία, δείχνουν μία διαφορετική εικόνα.
Τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων ασθενών και κυρίως των θανάτων – 27 καταγράφτηκαν την Τρίτη – καταδεικνύουν την εξασθένηση του τρίτου κύματος.
Οι ειδικοί πιστεύουν πως ο συνδυασμός ορισμένων καθοριστικών παραγόντων, όπως ο εντεινόμενος ρυθμός εμβολιασμού του πληθυσμού, η καθιέρωση των self test, και η τήρηση μέτρων ασφαλείας τόσο από τον κόσμο στις καθημερινές του συναναστροφές όσο και από τις οικονομικές δραστηριότητες που άνοιξαν τις τελευταίες μέρες, αποδίδει καρπούς.
Μια ανασκόπηση στο πρόσφατο παρελθόν αποκαλύπτει τη δυναμική του τρίτου κύματος αλλά και τη σημαντική συρρίκνωσή του.
Στις 26 Μαρτίου, η χώρα μετρούσε 707 διασωληνωμένους ασθενείς, με τον ίδιο αριθμό στις 17 Απριλίου να σκαρφαλώνει στους 837. Ομως, η ημέρα που καταγράφτηκε το «μαύρο ρεκόρ» ήταν η 19η Απριλίου, όταν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας νοσηλεύονταν με μηχανική υποστήριξη αναπνοής 847 ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19.
Την ίδια περίοδο η πληρότητα των ΜΕΘ είχε σκαρφαλώσει στο 89,8%, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναζητά αγωνιωδώς επιπλέον εφεδρείες. Αλλωστε, λίγα 24ωρα πριν – και συγκεκριμένα στις 13 Απριλίου – είχε καταγραφεί ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, όταν ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.033 νέα κρούσματα.
Τα δεδομένα ήταν δυσοίωνα: εκείνες τις ημέρες οι ημερήσιες εισαγωγές άγγιξαν τις 680, με το ΕΣΥ να περιθάλπει συνολικά 5.565 νοσούντες που είχαν μολυνθεί από τον πανδημικό ιό, εκδηλώνοντας ήπια ή σοβαρά συμπτώματα.
Ενάμιση μήνα από τότε, τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν μία διαφορετική εικόνα με έντονη την τάση αποκλιμάκωσης. Ηδη την Τρίτη ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 1.886 και ο αριθμός των διασωληνωμένων, 482.
Ηδη, από το περασμένο Σαββατοκύριακο ο αριθμός των ασθενών Covid που νοσηλεύονται στην επικράτεια έχει μειωθεί κατά 50%.
Η πτωτική αυτή τάση κλειδώνει κάθε εβδομάδα που περνά. Την περασμένη Παρασκευή, διαπιστώθηκε μείωση του αριθμού των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ κατά 13%, συγκριτικά με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί. Αντίστοιχα, η μείωση των νέων διαγνώσεων αγγίζει το 16%, με το ίδιο ποσοστό να αντιστοιχεί και στη φθίνουσα πορεία των θανάτων.
Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μετρά σημαντικές απώλειες που μεταφράζονται σε ανθρώπινες ζωές, καθώς από την αρχή της πανδημίας έως και χθες η «μαύρη λίστα» μετρούσε περισσότερους από 12.000 θανάτους.
Υπό τα δεδομένα αυτά, οι επιδημιολόγοι επιβεβαιώνουν ότι η επιδημιολογική καμπύλη συρρικνώνεται, ενώ στη θετική αυτή εξέλιξη αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά και οι υψηλές θερμοκρασίες.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, «ο καιρός βοηθάει και μειώνει σε ένα ποσοστό 20% τη μετάδοση του ιού, καθώς μπορούμε πλέον να συναντιόμαστε σε ανοιχτούς χώρους.
Αλλά ο καιρός δεν είναι αρκετός και χρειαζόμαστε ακόμα να εμβολιαστεί αρκετός κόσμος».