Κοροναϊός – Όχι σε νέα μέτρα αλλά… – Τέταρτο κύμα, αύξηση κρουσμάτων και ανεμβολίαστοι κρατούν σε εγρήγορση τους ειδικούς
Η αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών χτυπά καμπανάκι για το ΕΣΥ, και οι ειδικοί δηλώνουν ότι παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας με τεντωμένες κεραίες
Κοροναϊός – Όχι σε νέα μέτρα αλλά… – Τέταρτο κύμα, αύξηση κρουσμάτων και ανεμβολίαστοι κρατούν σε εγρήγορση τους ειδικούς
Είμαστε στο τέταρτο κύμα πανδημίας του κοροναϊού και οι ειδικοί προειδοποιούν για επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας το επόμενο διάστημα. «Μπαίνουμε σε μια δύσκολη περίοδο γιατί έχουμε χειμώνα μπροστά και υπάρχουν ήδη αυξημένα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι χαμηλότερο», δήλωσε σε συνέντευξή της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Με τεντωμένες κεραίες οι ειδικοί
Σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν όλοι οι ειδικοί και σε συνδυασμό με το ποσοστό εμβολιασμού που δεν λέει να ανέβει, η συζήτηση για νέα μέτρα φουντώνει ξανά. Η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι δεν θα ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο είναι εύλογο το ερώτημα τι θα γίνει εάν η κατάσταση αρχίζει να «ξεφεύγει» και το ΕΣΥ φτάσει ξανά σε σημείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί. Η Βάνα Παπαευγγέλου ανέφερε στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ότι δεν έχει γίνει συζήτηση για νέα μέτρα, όμως εάν χρειαστεί θα πέσουν οι αντίστοιχες προτάσεις στο τραπέζι.
«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε συζητήσει άλλα μέτρα. Είμαστε όμως με τεντωμένες τις κεραίες μας και όπου χρειαστεί να κάνουμε κάτι παραπάνω, θα το κάνουμε», και κάλεσε για ακόμα μία φορά τους πολίτες να εμβολιαστούν αλλά και να τηρούν τα μέτρα προστασίας.
Οι «κόκκινες» περιοχές
Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην Ελλάδα της τελευταίες εβδομάδες αλλά στις περιοχές που προκαλούν την μεγαλύτερη ανησυχία. Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία, καθώς και περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων και αύξηση της θετικότητας.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην Ξάνθη και τη Δράμα, όπου το προηγούμενο διάστημα ήταν αυξημένη η παρακολούθηση της κατάστασης, για τις οποίες επισήμανε ότι υπάρχει μεν σταθεροποίηση της κατάστασης, ωστόσο, παρατηρείται αύξηση νοσηλειών και θνητότητας.
Από τα στοιχεία του ECDC, φαίνεται επίσης σημαντική διασπορά της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η θετικότητα κυμαίνεται στο 1%-3,9%, την στιγμή που στην υπόλοιπη χώρα είναι κάτω από το 1%.
Συγκεκριμένα, μόνο στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 3.200 ενεργά κρούσματα, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα, 11-17/10/21, στη Θεσσαλονίκη, η μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή αύξηση (+15%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 04-10/10/21. Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, το ιικό φορτίο στην πόλη της Θεσσαλονίκης παρουσίασε συνεχή άνοδο, με τη συνολική αύξηση να ξεπερνά το +116%
Πάνω από 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα
Σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου, το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες κατά 28%. Η ανησυχία είναι σαφώς μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα καθώς η πίεση στο ΕΣΥ είναι ασφυκτική με την πληρότητα των ΜΕΘ να ξεπερνά καθημερινά το 90%.
«Είμαστε σε μία χρονική στιγμή που περιμένουμε να δούμε πως θα μπει αυτός ο χειμώνας. Έχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα από την Βόρεια Ελλάδα και φαίνεται σαφώς ότι υπάρχει συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και σοβαρής νοσηρότητας. Έτσι, όπως θα κρυώνει ο καιρός και το κρύο θα κατεβαίνει προς τα κάτω, ελπίζουμε ότι η εικόνα θα είναι καλύτερη, γιατί έχουμε υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε ότι «αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα, είναι ότι κάθε εβδομάδα παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τα κρούσματα ανά περιφερειακή ενότητα, ανά δήμο, την ηλικιακή κατανομή, το ποσοστό των εμβολιασμών και πόσο αυξάνει. Με βάση αυτά είναι που θα προχωρήσουμε».
Με μάσκα στις παρελάσεις – Προσοχή στα μέτρα προστασίας
Αναφορικά με τις παρελάσεις που θα πραγματοποιηθούν την 28η Οκτωβρίου, η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας. Υπογράμμισε ότι και οι εμβολιασμένοι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας, καθώς ο ιός κυκλοφορεί ακόμα και όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν αλλά και να μεταδώσουν.
«Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τη 1 το βράδυ δεν βοηθά»
Η Μίνα Γκάγκα από τη μεριά της σε συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα, απαντώντας σε επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο τέταρτο κύμα, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει υιοθετηθεί η λογική της «ανοσίας της αγέλης» με τη χαλάρωση των ελέγχων. Η ίδια υποστήριξε ότι «μπαίνουμε σχεδόν στον τρίτο χρόνο της πανδημίας και έχουμε μάθε πια. Είναι σαν να μου λέτε ότι από δω και πέρα πρέπει να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε φανάρι να ελέγχει ποιοι περνούν με κόκκινο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ζήτησε να κάνουν οι συμπολίτες μας και το εμβόλιο για τη γρίπη, διευκρινίζοντας ότι «πέρυσι επειδή μαζευτήκαμε στα σπίτια μας, προσέχαμε, δεν βλέπαμε κόσμο και φορούσαμε μάσκες, όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού ήταν λιγότερες», εξήγησε.
Αναφορικά με τα lockdown, δήλωσε ότι πέρυσι εν μέσω καραντίνας επισκέφθηκε τη βόρεια Ελλάδα και της έλεγαν δήμαρχοι ότι μαζεύονταν οι άνθρωποι στα σπίτια «με πάρτι, σουβλάκια και ποδόσφαιρο». «Το να μην υπάρχει κυκλοφορία στους δρόμους στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, δεν ξέρω κατά πόσο και σε τι βοηθάει, αν το μεσημέρι μαζευόμαστε 30 φίλοι σε ένα σπίτι και τρώμε. Δηλαδή επειδή έχουμε πολλά αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, θα πούμε στους ανθρώπους να μην οδηγούν;», διερωτήθηκε.
Ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα που βρίσκεται στο «κόκκινο» με την αύξηση των κρουσμάτων, η κυρία Γκάγκα είπε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους δήμους, όλες τις τοπικές αρχές και την εκκλησία, προσφέροντας κάθε βοήθεια.
«Τα κρούσματα είναι πολλά, οι εισαγωγές είναι πολλές, το σύστημα είναι πεπερασμένο, δεν μπορούμε να αυξήσουμε τα νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά στην καθιερωμένη ενημέρωση. Σύμφωνα με την ίδια, το 88% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστο και παρουσίασε μια σειρά από πίνακες που καταδεικνύουν με απόλυτη σαφήνεια το πρόβλημα στην 3η και στην 4η ΥΠΕ:
Στόχος η αύξηση των εμβολιασμών
Για το πρόγραμμα εμβολιασμού, η κυρία Γκάγκα είπε ότι γίνεται προσπάθεια να τονωθεί, με μια καμπάνια, που θα δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα ανθρώπων που φοβούνται. «Ξεκινάμε άμεσα μια πλατφόρμα σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου θα δίνονται απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Υπάρχει επίσης μια συζήτηση με τον ΕΟΔΥ για μια τηλεφωνική γραμμή που θα δίνει απαντήσεις από γιατρούς σε σχετικές ερωτήσεις. Θα την ανοίξουμε όταν είμαστε έτοιμοι, για να μην ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι με αναμονή στο τηλέφωνο», εξήγησε.
Τα σχόλια είναι κλειστά.